breaking news Νέο

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Αγία Χρυσή εκ Ζλάτενας Αλμωπίας

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Αγία Χρυσή εκ Ζλάτενας Αλμωπίας

Η Αγία Χρυσή γεννήθηκε στο χωριό Σλάτενα (σημερινή Χρυσή) της επαρχίας Αλμωπίας Νομού Πέλλης. Ο πατέρας της ήταν φτωχός γεωργός και είχε τέσσερις θυγατέρες, εκ των οποίων ξεχώριζε η  Χρυσή  για την ωραιότητα του σώματος και της ψυχής της.

Μια μέρα,  ενώ βρισκόταν μαζί με άλλες γυναίκες στους αγρούς και μάζευε καυσόξυλα, την απήγαγε κάποιος Τούρκος, που του άρεσε η όμορφη κοπέλλα, και τη μετέφερε στο σπίτι του.

Εκεί προσπάθησε προσπάθησε με κολακείες και απειλές να την εξισλαμίσει και να την κάνει γυναίκα του. Η Χρυσή όμως αρνήθηκε αντιστάθηκε  δυναμικά  και του απάντησε: «Εγώ τον Χριστό μόνο γνωρίζω για νυμφίο μου, που δεν θα αρνηθώ και αν ακόμα με κομματιάσεις».

Οι γονείς και οι συγγενείς της Χρυσής, με εξαναγκασμό των Τούρκων, την παρακαλούσαν να δεχτεί τον μωαμεθανισμό για να σωθεί. Αλλά η μεγαλόψυχη Χρυσή τους απάντησε ότι: «πατέρα έχω τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, μητέρα την Κυρία Θεοτόκο, αδελφούς δε και αδελφές έχω τους Αγίους και τις Αγίες της Εκκλησίας μας».

Η σθεναρή αυτή αρνητική στάση της εξόργισε τους βασανιστές της, οπότε υπέστη φρικτά βασανιστήρια, και τελικά  στις 13 Οκτωβρίου 1795  κατέκοψαν το σώμα της με μαχαίρια και  την θανάτωσαν. Η μνήμη της τιμάται στις 13 Οκτωβρίου.

Ἀπολυτίκιον

«Σκεῦος χρύσεον, τῆς παρθενίας, καὶ ἀκήρατος, νύμφη Κυρίου, ἐχρημάτισας Χρυσῆ καλλιπάρθενε· τὴν γὰρ ἁγνείαν ἀμέμπτως φυλάττουσα, ὐπὲρ Χριστοῦ θεοφρόνως ἐνήθλησας· Μάρτυς ἔνδοξε, ἱκέτευε τὸν Νυμφίον σου, δωρήσασθε ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής