breaking news Νέο

Τάκης Τσιουλάκος : «Με αυτό το αυξημένο κόστος, είναι αδύνατη η συνέχιση της παραγωγής διαδικασίας για χιλιάδες αγρότες»

Τάκης Τσιουλάκος : «Με αυτό το αυξημένο κόστος, είναι αδύνατη η συνέχιση της παραγωγής διαδικασίας για χιλιάδες αγρότες»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε την Τρίτη 12/10 ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»

 Σε ερώτηση σε σχέση με τις αποζημιώσεις και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης διευκρίνισε : «Φέτος είχαμε μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων 20 ετών. Είχαμε τους ανοιξιάτικους παγετούς, τις χαλαζοπτώσεις, καθώς και τους παρατεταμένους καύσωνες του καλοκαιριού. Παρά τις υποσχέσεις του διοικητή του ΕΛΓΑ και μελών του Δ.Σ. για «ευχάριστους αιφνιδιασμούς» για αποζημιώσεις στην ώρα τους, δεν έχει δοθεί παρά ένα μικρό μόνο μέρος και αυτό με βάση τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ το 2020 – την περίφημη προκαταβολή του 40%- που δεν έχει δοθεί σε όλους τους πληγέντες αγρότες και καλλιέργειες. Και με βάση τις δηλώσεις μάλλον θα είναι πολύμηνη η καθυστέρηση. Ακούσαμε π.χ ότι η Ε.Ε δεν εγκρίνει δηλώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και όπως καταλαβαίνουμε, τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο και οι αγρότες θα μείνουν για μία ακόμη χρονιά χωρίς εισόδημα».

Σε σχέση με το ροδάκινο τη φετινή χρονιά τόνισε : « Υπήρχε μείωση της παραγωγής μέχρι και 90%.Οι τιμές που δόθηκαν συγκυριακά για φέτος, ήταν μεγαλύτερες, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και γενικότερα του βιοτικού επιπέδου εξανεμίζει τις τιμές αυτές».

Σε σχέση με τη ακρίβεια στον αγροτικό τομέα και το κόστος παραγωγής υπογράμμισε : «Είναι ένα διαχρονικό ζήτημα. Να θυμίσω το 3ο μνημόνιο, που εκτόξευσε το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο έχει εξαπλασιαστεί και έχει εξισωθεί με τον ειδικό φόρο πετρελαίου κίνησης, εκτινάσσοντας το κόστος παραγωγής. Είχαμε ακόμη την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, που χρησιμοποιείται π.χ στις γεωτρήσεις. Και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό το κόστος ανέρχεται σε 70 ευρώ το στρέμμα. Το αγροτικό ρεύμα από το 2019 αυξήθηκε 8-10%. Έτσι εκτοξεύτηκε το κόστος παραγωγής. Οι αυξήσεις οφείλονται στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και είναι βασικά η οδηγία της Ε.Ε μέσω ΑΠΕ με εγγυημένες τιμές προς τους μεγάλους επιχειρηματίες-επενδυτές. Και για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους, μετακυλύουν με αυξήσεις στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια. Με αυτό το αυξημένο κόστος παραγωγής, είναι αδύνατη η συνέχιση της παραγωγής διαδικασίας για χιλιάδες αγρότες».

Σε σχέση με την ΚΑΠ και τις αναδιαρθρώσεις σημείωσε : «Όλες οι μέχρι σήμερα αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, καθώς και η νέα που ετοιμάζεται, είχαν στην προμετωπίδα τους την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής με τη διαμόρφωση επιχειρηματικού τύπου αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Βασικό χαρακτηριστικό της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας είναι η ενσωμάτωση στο εμπορικό-βιομηχανικό-τραπεζικό κεφάλαιο, που συγκεντρώνει το βασικό όγκο παραγωγής και καθορίζει το τι και πόσο θα παραχθεί, με βάση τις ανάγκες για την κερδοφορία του. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά κινείται σ’ αυτό το πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται και οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις της παραγωγής. Με σκοπό την άνοδο της παραγωγικότητας, που στο σύστημα που ζούμε την καρπώνεται μία μερίδα επιχειρηματικών ομίλων. Από τα προγράμματα των αναδιαρθρώσεων αποκλείονται οι βιοπαλαιστές αγρότες. Η μεγάλη τους πλειοψηφία, αν και τυπικά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα προγράμματα αυτά, τελικά δύσκολα επιλέγονται, καθώς κριτήρια επιλογής αποτελούν π.χ η κερδοφορία τα τελευταία 3 χρόνια, να τεκμηριώνεις τη δυνατότητα χρηματοδότησης με ίδια κεφάλαια, τουλάχιστον 20% του προϋπολογισμού κ.α.».

Για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, τόνισε: «Εμείς συντονιζόμαστε με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων. Το επόμενο διάστημα θα κάνουμε κατά τόπους κινητοποιήσεις. Έχουμε προγραμματίσει σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο κινητοποίηση (σ.σ την Πέμπτη 14/10 στη πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας)) για το κύμα των ανατιμήσεων, που δεν πλήττει μόνο τους αγρότες αλλά και τους εργαζόμενους, καθώς η επιβίωσή τους εξαρτάται από την εποχική εργασία στην περιοχή μας».

Και κατέληξε : «Οι αγρότες θα πρέπει να πιστέψουν στη δύναμή τους, στο δίκιο των αιτημάτων μας, στη δύναμη των αγώνων μας. Ας μην ξεχνάμε, ό,τι έχουμε τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα των αγώνων, και να θυμίσουμε εδώ για παράδειγμα τις 40 μέρες αγώνα το 2016, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση του αφορολόγητου, που άλλες κοινωνικές ομάδες δεν το έχουν αυτό, γιατί δεν ανέπτυξαν παρόμοιους αγώνες. Έχουμε τη δύναμη να αποσπάμε κατακτήσεις και ν’ ανοίξει ένας δρόμος, για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις δυνατότητες της εποχής μας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής