breaking news Νέο

Γιάννης Καλπούζος : «Τα μυθιστορήματά μου, παρότι διαδραματίζονται σε παλιότερες εποχές, στέλνουν μηνύματα για το σήμερα»

Γιάννης Καλπούζος : «Τα μυθιστορήματά μου, παρότι διαδραματίζονται σε παλιότερες εποχές, στέλνουν μηνύματα για το σήμερα»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, την Τετάρτη 13/10/2021.

Αναφερόμενος στο νέο του βιβλίο «Ραγιάς, μέρες και νύχτες 1821» (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ), υπογράμμισε : «Θέλω να αναδείξω μέσα απ’ αυτό το ρόλο των απλών αγωνιστών, που τα έδωσαν όλα στον αγώνα και δυστυχώς έμειναν στην αφάνεια. Θέλει το βιβλίο μου ν’ αναδείξει μία πρόταση ζωής- σ’ αυτή τη σύντομη ζωή μας- τι αξίζει να έχει κανείς για προτεραιότητες . Και αυτό που στέλνει σαν κεντρικό ζήτημα, είναι το ραγιάς σε κανέναν ή τίποτε, μια και ο ραγιαδισμός μ’ έναν τρόπο συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και σήμερα».

Σε σχέση με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για το ιστορικό μυθιστόρημα, διευκρίνισε : «Όλα τα βιβλία μου τα συνδέει η πορεία του Ελληνισμού. Η ανθρώπινη ψυχή έχει πατρίδα και η δική μου ψυχή είναι βαθειά Ελληνική και με ενδιαφέρει η πορεία του Ελληνισμού από τα αρχαιότατα χρόνια. Αυτό είναι το ράμμα της φυλής μέχρι σήμερα και αυτός είναι ο λόγος που με συνδέει με το ιστορικό μυθιστόρημα, αν και εγώ το ονομάζω κοινωνικό με φόντο την ιστορία. Πάντα όμως έχουν να κάνουν και με το σήμερα, γιατί τότε έχει αξία η λογοτεχνία. Παρότι διαδραματίζονται σε παλιότερες εποχές, στέλνουν μηνύματα για το σήμερα».

Σε σχέση με την επίδραση της πανδημίας στη λογοτεχνία τόνισε : «Η πανδημία εμένα αφενός με ωφέλησε, αφετέρου με έβλαψε. Με ωφέλησε στο γεγονός ότι το βιβλίο μου «Ραγιάς»  επρόκειτο να βγει Μάρτιο του 2022. Όμως ο εγκλεισμός βοήθησε στο να βγει νωρίτερα. Με έβλαψε ως προς το γεγονός ότι μειώθηκαν-παρά το ότι ακούγεται το αντίθετο-οι πωλήσεις των βιβλίων , όπως για παράδειγμα συνέβη με το προηγούμενο βιβλίο, το «Εράν» που βγήκε δύο μέρες μετά το κλείσιμο των βιβλιοπωλείων το 2020».

Σε σχέση με τις πηγές έμπνευσής του σημείωσε : «Εμπνέομαι από τη ζωή γενικότερα, από τα θέματα που άπτονται του Ελληνισμού στις γεωγραφικές εσχατιές του. Όμως ξεκινώ κυρίως από τα θέματα που μ’ απασχολούν π.χ στο πρώτο μου, το «Ιμαρέτ», με ενδιέφερε η συνύπαρξη, η δύναμη που έχουν οι άνθρωποι να επικοινωνούν μεταξύ τους, άνθρωποι διαφορετικών φυλών ή θρησκειών.  Σε κάθε ένα υπάρχουν κεντρικά θέματα, που προσπαθώ να βρω πού θα μπορούσα να τα τοποθετήσω χρονολογικά και ιστορικά, για να μπορέσω να τα’ αναπτύξω».

Για τις πολλές παρουσιάσεις που κάνει για τα βιβλία του σε διάφορα μέρη της χώρας, τόνισε: «Τα βιβλία μου ξεκίνησαν έτσι. Έχω ένα θέμα με τους διάφορους που ασχολούνται ως «ειδικοί» με το βιβλίο – πολλοί απ’ αυτούς θεωρούν όνειδος να πουλά ένα βιβλίο πολύ στη Ελλάδα-πρέπει ν’ ανήκεις σαν κλικαδόρος σε μία ομάδα, κάτι που εμένα μου φέρνει αναφυλαξία. Μου είναι π.χ πιο εύκολο να πάω στο Καστελόριζο, να κάνω μία παρουσίαση, παρά να πάω στο απέναντι μπαρ, για να κάνω δημόσιες σχέσεις. Πέρα απ’ αυτό, αυτή η επαφή με τους αναγνώστες μου δίνει δύναμη-αντλώ δύναμη- και συγχρόνως μαθαίνω πράγματα, τι δεν του άρεσε, τι τον προβλημάτισε, τι ήταν αυτό που θα ήθελε να βελτιωθεί. Αντλώ δύναμη από αυτή τη «γύρα» που κάνω στη Ελλάδα και πλέον έχω αποκτήσει πολύ ωραίους φίλους, που ανυπομονώ να τους συναντήσω».

Για τα μελλοντικά συγγραφικά του σχέδια υπογράμμισε : «Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Θα είναι ένας συγγραφικός άθλος, φοβάμαι να αποκαλύψω πράγματα, επειδή είναι ένας άθλος μήπως λιποτακτήσω  και στραφώ προς άλλη κατεύθυνση και μετά θ’ απολογούμαι γιατί δεν το έκανα. Πάντως γενικά μπορώ να πω ότι στρέφεται προς τη Βόρεια Ελλάδα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής