breaking news Νέο

«Σιδηρόδρομος σφυρίζων εις την πεδιάδα», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Σιδηρόδρομος σφυρίζων εις την πεδιάδα», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ευσυνείδητος Ερευνητής της Τοπικής Ιστορίας μας, ο Γιώργος Λιόλιος μάς ξαφνιάζει ευχάριστα πάντα, με τα πρωτότυπα θέματα που καταπιάνεται και αναδεικνύει, είτε ιστορικά είτε λογοτεχνικά. Τελευταίος καρπός της έρευνάς του, το έξοχο πόνημά του «Σιδηρόδρομος σφυρίζων εις την πεδιάδα» (Εκδ. Θίνες, Αθήνα 2021), όπου πραγματεύεται την σιδηροδρομική ιστορία της Βέροιας.

Αφοσιωμένος και εμβριθής Ερευνητής, ο Γ. Λιόλιος χειρίζεται έξοχα το πλούσιο υλικό απομνημονευμάτων, μαρτυριών και αναμνήσεων, και συνθέτει την σιδηροδρομική ιστορία της Βέροιας, όπου ο τοπικός σταθμός, από σημαντικός κόμβος της γραμμής Θεσσαλονίκη-Μοναστήρι, αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο της ιστορίας της πόλης.

Παράλληλα με την σιδηροδρομική ιστορία της Βέροιας, ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη της πόλης στις μεγάλες ιστορικές περιόδους της. Από τα τελευταία χρόνια της Οθωμανοκρατίας, όπου η Βέροια είναι μια πολυεθνική και πολυπολιτισμική πόλη, στην περίοδο του Μεσοπολέμου, πλήρως εξελληνισμένη μετά την έλευση των προσφύγων, μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια, ο σταθμός της πόλης θα παραμείνει μάρτυρας των μεγάλων και δραματικών αλλαγών του πληθυσμού της.

Σε μία βαθύτερη ανάγνωση ο φιλίστωρ αναγνώστης μπορεί να διακρίνει ένα πλήθος στοιχείων που αφορούν την αστική εξέλιξη της Βέροιας, τις πληθυσμιακές μεταβολές, την γεωπολιτική της θέση, αλλά και τα πολιτιστικά στοιχεία που την ξεχωρίζουν. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο για το αποτυχημένο εγχείρημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Βέροιας με την Καλαμπάκα.

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και σημαντικό αυτό βιβλίο, αναμφίβολα ξεχωρίζει η γοητευτική αφήγηση του Γιώργου Λιόλιου. Ωστόσο, το βιβλίο στην γενική του εικόνα συνιστά μια έξοχη εκδοτική παραγωγή, με την προσωπική φροντίδα της Κας Ζιζής Σαλίμπα των Εκδόσεων «Θίνες», και την επιμέλεια του πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τον Κο Γιώργο Γιατρομανωλάκη.

Ο Γιώργος Λιόλιος με την συστηματική έρευνα και την βαθιά ματιά του, μάς χάρισε ένα πολύτιμο τεκμήριο που εμπλουτίζει την τοπική βιβλιογραφία και ενισχύει την τοπική έρευνα. Στοχαστικός Περιηγητής, μάς δείχνει τον σιδηροδρομικό σταθμό της Βέροιας σαν μάρτυρα της Ιστορίας που συνομιλεί με την Ψυχή της Πόλης. Εκεί που εξελίχθηκαν έντονες στιγμές συγκινητικών αφίξεων και αναχωρήσεων, δραματικών αποχαιρετισμών και βίαιων αποχωρισμών…

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής