breaking news Νέο

Άγγελος Τόλκας : «Πλήρης απουσία της κυβέρνησης στο να γίνουν κάποια ειδικά σχέδια για την περιοχή μας»

Άγγελος Τόλκας : «Πλήρης απουσία της κυβέρνησης στο να γίνουν κάποια ειδικά σχέδια για την περιοχή μας»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε την Τετάρτη 20/10 ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Άγγελος Τόλκας

Απαντώντας σχετικά με τις εκτιμήσεις από την περιοδεία του Α. Ξανθού στην Ημαθία για τα ζητήματα της πανδημίας, τόνισε : «Ήταν μία σημαντική ημέρα, καθώς φιλοξενήσαμε τον πρώην υπουργό Υγείας και επισκεφτήκαμε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της Ημαθίας. Είναι αποδοχή όλων ότι στην Ημαθία υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τον κωρονοϊό. Τα πολλά κρούσματα που έχουμε, μας κατατάσσουν στους πρώτους νομούς, ενώ όλο αυτό το διάστημα υπάρχει μία πλήρης απουσία της κυβέρνησης στην ενημέρωση, στην πρόληψη στο να γίνουν κάποια ειδικά σχέδια για την περιοχή μας, όπως πολύ καιρό εμείς το ζητάμε. Και προσωπικά έχω καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή, στους υπουργούς Υγείας και Δημόσιας Τάξης και έχω απευθυνθεί δημόσια και στους κυβερνητικούς βουλευτές. Το πρόβλημα που εστιάζουμε είναι υπαρκτό, συνεχώς αυξανόμενο και από ό,τι φαίνεται, θα μας απασχολεί πολύ. Έχουμε φτάσει και σε άλλα κοινωνικά επίπεδα, να διαφημιζόμαστε αρνητικά (σ.σ αναφορά στην Επισκοπή Νάουσας) για την εξέλιξη του κωρονοϊού».

Για το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της άσχημης κατάστασης σημείωσε : «Τα έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σωστή ιχνηλάτηση του ιού. Για παράδειγμα, ποιες εκδηλώσεις κοινωνικές είναι αυτές που διασπείρουν τον ιό; Ποιοι πιθανοί εργασιακοί χώροι είναι αυτοί που διασπείρουν τον ιό; Πόσοι που επέστρεψαν από τις διακοπές πιθανώς να ήταν εστίες υπερμετάδοσης; Πώς διαχειριστήκαμε τα σχολεία. Θα έπρεπε δηλαδή να γίνει μία σωστή χαρτογράφηση και ιχνηλάτηση του ιού. Θα έπρεπε να υπήρχαν πολλαπλάσιες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, που θα έκαναν δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Δεν είναι αυτονόητο, ούτε εύκολο να γίνει, ειδικά στα χωριά μας όπου είναι σπάνιες οι επισκέψεις του ΕΟΔΥ. Είδατε καμία προσπάθεια της κυβέρνησης, των τοπικών βουλευτών να μπαίνουν μπροστά και να παροτρύνουν τον κόσμο- όπως εμείς κάνουμε- να εμβολιαστεί; Αντίθετα εμείς επισκεφτήκαμε νοσοκομεία, σε δημόσιες δηλώσεις μας- ακόμη και ο Α. Ξανθός- ήταν το νούμερο ένα ζήτημα η παρακίνηση για εμβολιασμό από τη δική μας την πλευρά. Ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης αυτό λείπει εντελώς. Και φυσικά αυτό έχει να κάνει με την κεντρική πολιτική, η ενίσχυση των νοσοκομείων σε ανθρώπινο δυναμικό, σε υλικό, σε δομές. Και όχι απλά σε μετατροπή κάποιων κρεβατιών σε ΜΕΘ, αλλά με εξοπλισμό καινούριο, ολοκληρωμένο. Υπήρχαν πολλά πράγματα που μπορούσαν να γίνουν σε επίπεδο πρόληψης, παρακίνησης για εμβολιασμό, που απέτυχε εκεί η κυβέρνηση, ειδικά στην Ημαθία, που είναι κάτω από 50% και εξοπλισμός στις δομές δημόσιας υγείας, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που νοσούν».

Σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της Ημαθίας και τα φαινόμενα σύγχρονης φτώχειας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της, υπογράμμισε : «Η ανάμνηση της άλλοτε κραταιάς Ημαθίας τείνει να γίνει πολύ παλιά. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα φτώχειας στην Ημαθία. Που επιδεινώνεται από ζητήματα ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα και αγαθά και ζητήματα ακρίβειας στην ενέργεια, που είναι δυσβάστακτη για τον τόπο μας, που έχει και ορεινές περιοχές. Όλα αυτά θα βαραίνουν πολύ περισσότερο φέτος, με βάση τις μειωμένες παραγωγές που υπήρχαν, ειδικά στη Νάουσα. Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Πρέπει να στηριχτεί όλο αυτό το μεταβατικό στάδιο, γιατί δεν μπορεί να μείνει η Ημαθία δίχως ένα ισχυρό αγοραστικό κοινό, οι οικογένειες να μην μπορούν να πληρώσουν τις βασικές τους ανάγκες και έτσι δεν θα μπορέσει να κινηθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που είναι η πλειοψηφία εδώ. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για τις άμεσες λύσεις-παρεμβάσεις και ένα σχέδιο που θα συζητήσουμε και αυτή είναι η μεγάλη έλλειψη. Δεν έχουμε συζητήσει καθόλου για ένα σχέδιο για το πώς θα πάει η Ημαθία την επόμενη μέρα. Μία από τις πρώτες μου παρεμβάσεις ήταν η πρόταση για ένα άμεσο - ανοικτό και δημοκρατικό αναπτυξιακό συνέδριο για την Ημαθία. Όπου θα κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να βάλουμε μία προοπτική και μία στόχευση και όλοι όσοι είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών να αναλάβουμε τις ευθύνες και να διεκδικήσουμε με βάση το τι προγραμματισμό θα βάλουμε για τον τόπο μας. Αυτό έχει λείψει και πρέπει να το αλλάξουμε. Ν’ αλλάξουμε την πορεία του τόπου μας, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να παραμένουμε εδώ και να ξαναγυρίσουμε σε μια πιο ακμαία τροχιά.  Χρειάζονται άμεσες λύσεις και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις  συγκεκριμένες π.χ για την αύξηση του κατώτερου μισθού όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για το ρεύμα. Οι τρόποι υπάρχουν, αλλά υπάρχει μία αδιαφορία από τη κυβέρνηση για τα λαϊκά στρώματα».

Σε σχέση με τις πολιτικές κυβερνητικές προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων απάντησε : «Συναντάμε καθημερινά ανθρώπους, που μας λένε κάντε κάτι, για ν’ αλλάξει αυτή η κατάσταση. Βλέπουμε μία κίνηση σε επίπεδο κοινωνίας, που λένε ότι δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Διαμορφώνεται σαν ένα μέτωπο, που ζητά άμεση αλλαγή πολιτικής. Η Ν.Δ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την Ημαθία. Γιατί εδώ δεν υπάρχουν ούτε τα μεγάλα συμφέροντα των βιομηχάνων του ΣΕΒ, ούτε οι εφοπλιστικές οικογένειες, που είναι φίλοι και ο κοινωνικός κύκλος του κ. Μητσοτάκη, αντίθετα είναι ο κόσμος της καθημερινότητας, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι άνεργοι, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκες. Όλο το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί είναι εκρηκτικό για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Υπάρχει μία συγκέντρωση πλούτου ακόμη μεγαλύτερη σε ανθρώπους που διαθέτουν τον πλούτο. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Αλλάζουν οι κοινωνικές συνθήκες, διαμορφώνεται αίτημα αλλαγής της πολιτικής, αλλαγής της κυβέρνησης».

Τέλος για τα ζητήματα «δυσαρέσκειας- εσωστρέφειας», με αφορμή και την αλλαγή της έδρας και σε σχέση με την πρώτη ανοικτή συγκέντρωση της τοπικής οργάνωσης, δήλωσε : «Είδα μία μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Συγκέντρωση που και η Ν.Δ δεν μπορεί να κάνει εύκολα αντίστοιχες συγκεντρώσεις. Συγκεντρωθήκαμε άνθρωποι που δείξανε ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα πράγματα, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, για να υπάρξει πολιτικοποίηση και να ξαναπιάσουμε το νήμα της δημοκρατικής συμμετοχής από την αρχή, που μας το στέρησε η πανδημία 2 χρόνια τώρα και ήταν μία εκδήλωση που άρεσε σε όλους. Όλα αυτά τα «προσωπικά» ζητήματα που μπορεί να τίθενται όλο το προηγούμενο διάστημα νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι σημασία έχουν οι πολιτικές,  σημασία έχουν οι πράξεις και τα’ αποτελέσματα, τα οποία φάνηκαν από μία μεγάλη και ζεστή συγκέντρωση. Αυτό είναι μία καλή βάση, για να προχωρήσουμε δυνατά το επόμενο διάστημα και με αντίστοιχες εκδηλώσεις και με μία ενεργητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για παρεμβάσεις και σε άλλα πράγματα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής