breaking news Νέο

Εκ νέου καταψήφιση της πρότασης της δημοτικής αρχής Νάουσας για τη μακροχρόνια μίσθωση των 3-5 Πηγαδιών

  • Εκ νέου καταψήφιση της πρότασης της δημοτικής αρχής Νάουσας για τη μακροχρόνια μίσθωση των 3-5 Πηγαδιών
  • Εκ νέου καταψήφιση της πρότασης της δημοτικής αρχής Νάουσας για τη μακροχρόνια μίσθωση των 3-5 Πηγαδιών

Ως κατεπείγουσα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, το απόγευμα της Πέμπτης 21ης Οκτωβρίου, η εισήγηση του δημάρχου, Νικόλα Καρανικόλα, για την 25ετή μίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου των 3-5 Πηγαδιών.

«Ενσωματώσαμε τις προτάσεις παρατάξεων και φορέων. Κατεβάσαμε τη μίσθωση από τα 35 σε 25 χρόνια, ώστε να μπορεί ο επενδυτής να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Είναι η ελάχιστη περίοδος, αν έχουμε απαιτήσεις για ένα χιονοδρομικό, αλλά και ένα θέρετρο 12 δωδεκάμηνης λειτουργίας. Διασφαλίζουμε στους όρους της μίσθωσης τη λειτουργία  4στερου ξενοδοχείου, την κατάθεση master plan από τον επενδυτή, ώστε να μεγαλώσει η περίοδος χιονοδρομικής του λειτουργίας», είπε ο δήμαρχος, καταθέτοντας τους όρους εκμίσθωσης στο σώμα.  «Θέλουμε ένα σοβαρό επενδυτή, που να έχει μια συνεχή οικονομική ευρωστία και όχι κάποιον που κέρδισε σήμερα το...λαχείο», είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων.

Στην εισήγησή του ο κ. Καρανικόλας τονίζει ότι ο δήμος Νάουσας προσπάθησε δύο  φορές τα τελευταία χρόνια να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις στα 3-5 Πηγάδια, μία το 2013 (σ.σ δημαρχία Καραμπατζού) κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού βάσει του νόμου περί ΣΔΙΤ και μία το 2017 (δημαρχία Κουτσογιάννη) κατόπιν ημιτελούς διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης της χρήσης του.

 

Για μη διαβούλευση του δημάρχου με τους φορείς, η αναφορά του Νίκου Κουτσογιάννη από τον ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ, λέγοντας ότι εστάλη λανθασμένη εισήγηση (την οποία χαρακτήρισε ως...έκτρωμα), μια μέρα πριν τη συνεδρίαση, η οποία και διορθώθηκε εκ των υστέρων. Ο πρώην δήμαρχος ζήτησε να διαχωριστεί η λειτουργία για φέτος του χιονοδρομικού, από τη μακροχρόνια μίσθωση των 3-5 Πηγαδιών, λέγοντας ότι η εισήγηση «φωτογραφίζει» συγκεκριμένους επενδυτές και ότι η σύμβαση «μπάζει από παντού». Ακόμη είπε ότι τα 10,7 εκ. ευρώ που έχουν αναφερθεί ως ενίσχυση επενδύσεων από την κυβέρνηση για το χιονοδρομικό, δεν έχουν εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Στη μη εκτίμηση της σοβαρότητας του θέματος από τη δημοτική αρχή, με την 25ετή μίσθωση να έρχεται ως έκτακτο θέμα, η τοποθέτηση της κας. Ιωσηφίδου, χαρακτηρίζοντας χειρότερη από την προηγούμενη την εισηγητική πρόταση.

 

Για προχειρότητα διοίκησης ο λόγος από το Σταύρο Βαλσαμίδη, που είπε ότι η εισήγηση είναι συνονθύλευμα διατάξεων που αλληλοσυγκρούονται. «Είναι χειρότερη από την προηγούμενη εισήγηση, έχουμε μπροστά μας ένα έκτρωμα», τόνισε.

 

Ο  Σταύρος Φουντούλης  πρότεινε αρχική μίσθωση 20 συν 3 ετών, ζητώντας παράλληλα να μειωθεί ο  ελάχιστος κύκλος εργασιών του επενδυτή στο ένα εκ. ευρώ , ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των υποψηφίων.

 

Σε παράδοση του χιονοδρομικού κέντρου σε  ιδιωτικά συμφέροντα αναφέρθηκε ο σύμβουλος της ΛΑ.Σ, Λάκη Λακινάνος, μεταφέροντας την πρόταση της παράταξής του ότι η διαχείριση των 3-5 Πηγαδιών πρέπει να παραμείνει υπό τη διοίκηση του δήμου.

 

«Έπρεπε να γίνει μια σωστή διαγωνιστική διαδικασία και να αναδειχθεί ένας Επενδυτής, που θα βοηθούσε όλο τον τουρισμό και την οικονομία του δήμου. Πρέπει να επανεργοποιήσουμε τις φρεγάτες τουρισμού που διέθετε ο δήμος», είπε ο κ. Τσέλιος, κάνοντας λόγο για αργοπορία στο διαγωνισμό.  «Με ενδιαφέρει να βρούμε μακροχρόνιο επενδυτή και όχι να προβούμε σε μια ακόμη βραχυχρόνια μίσθωση».

 

Φορτισμένη η τοποθέτηση του Γιάννη Παρθενόπουλου, που τόνισε ότι το σώμα θα εγκληματήσει, αν λήξει η συνεδρίαση και δεν παρθεί απόφαση. «Αν ήμασταν σε συνεδρίαση με φυσική παρουσία, θα έλεγα να μη φύγουμε από την αίθουσα, αν δεν βρούμε λύση».

 

Απαντώντας ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας, τόνισε ότι υπάρχει μια συνεχής συζήτηση με το υπουργείο για τα 10,7 εκ. ευρώ, για τα οποία τελειώνει η σχετική μελέτη. «Υπάρχει κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες, που έχουν συνδεδεμένο το μέλλον τους από τη λειτουργία του χιονοδρομικού. Πρέπει να λειτουργήσει, αλλιώς κάποιοι δεν θα βγάλουν το χειμώνα. Πρέπει να τελειώνουμε από το αδιέξοδο των ατέρμονων συζητήσεων. Πρέπει να σπάσουμε το «γόρδιο» δεσμό. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χιονοδρομικό από επενδυτές, που εδώ και ένα χρόνο έχουν ανέβει ινκόγκνιτο και έχουν κάνει αυτοψίες του χώρου. Ο ιδιώτης δεν θα μας κλέψει το βουνό. Ως δημοτική αρχή ζητήσαμε τη συνδρομή της πολιτείας, ώστε να βοηθήσει στην αναβάθμιση του χιονοδρομικού, συνδράμοντας τα έργα που θα κάνει ο ιδιώτης. Η προφορική διαδικασία γίνεται, για να αναζητήσεις τον πιο αποφασισμένο να πάρει το χιονοδρομικό. Αναζητούμε ένα δυνατό παίκτη. Να συμμετέχουν στη διαδικασία της διακήρυξης και οι σύμβουλοι που έκαναν τις παρατηρήσεις, ώστε να τη φέρουν στην οικονομική επιτροπή. Πρέπει να προχωρήσουμε, σπάζοντας αυγά. Δεν μπορεί να λειτουργήσει για ένα χρόνο το χιονοδρομικό. Δεν θα λειτουργήσει η καρέκλα, που θέλει συντήρηση. Είναι λυπηρό να πούμε στους Ναουσαίους ότι δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία, ώστε να λειτουργήσει το χιονοδρομικό. Ο ΕΟΣ μας είπε ότι δεν μπορεί να το λειτουργήσει. Η μόνη λύση είναι η μίσθωση. Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στο χιονοδρομικό. Η διακήρυξη δεν είναι Φωτογραφική», είπε.

Η πρόταση του δημάρχου έλαβε  ναι και από τους Στάθη Λογδανίδη, Σταύρο Φουντούλη,  Σταύρο Τσέλιο και Γιάννη Παρθενόπουλο, λαμβάνοντας 15 θετικές ψήφους και 17 αρνητικές από τους υπολοίπους συμβούλους του ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΠΟΥ, της ΛΑ.Σ, της κας Ιωσηφίδου και της κας. Δούμου.

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Καρανικόλας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής