breaking news Νέο

Σε ρόλο δημοτικών συμβούλων χθες οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Βέροιας

  • Σε ρόλο δημοτικών συμβούλων χθες οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Βέροιας
  • Σε ρόλο δημοτικών συμβούλων χθες οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Βέροιας
  • Σε ρόλο δημοτικών συμβούλων χθες οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Βέροιας

Έχουν κι αυτοί λόγο και άποψη! Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Βέροιας – περί ου ο λόγος – ήταν αυτοί που πήραν θέση στα έδρανα της αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου Βέροιας χθες το πρωί και βρέθηκαν να... επωμίζονται ρόλο Δημοτικών Συμβούλων, συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του 1ου Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων Βέροιας, στην ημερήσια διάταξη της οποίας υπήρχαν 26 θέματα. Οι μαθητές εκπρόσωποι των Δημοτικών Σχολείων της Βέροιας έθεσαν και σχολίασαν προβλήματα της καθημερινότητας, ανέπτυξαν σκέψεις και κατέθεσαν προτάσεις για την επίλυσή τους.

Τα αδέσποτα, η καθαριότητα, η φροντίδα των δημόσιων χώρων, οι λακκούβες, οι ποδηλατόδρομοι, η ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών και τα προβλήματα των οικισμών τους κυριάρχησαν στην αναφορά των μαθητών.

Η χθεσινή συνεδρίαση του 1ου Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων Βέροιας και η αντίστοιχη των εφήβων, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου του τρέχοντος έτους και στον ίδιο χώρο, προεδρεύοντος του κ. Απόστολου Κακλαμάνη, πρώην προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, αποτελεί εφαρμογή της ιδέας που κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης.

Στη διαδικασία παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο συνήγορος του παιδιού (κομμάτι του συνήγορου του πολίτη) Γ. Μόσχος, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, ο Υπεύθυνος Σχέσεων Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Παπαγεωργίου και ο έχων την έμπνευση αυτής της ιδέας Νίκος Μαυροκεφαλίδης.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική καινοτόμο πρωτοβουλία, που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο κ. Μαυροκεφαλίδης και ελπίζω να μη μείνει ως ευκαιρία, αλλά να γίνει θεσμός», επεσήμανε ο κ.  Διαμαντόπουλος, ενώ ο κ. Σοφιανίδης από την πλευρά του, αφού συνεχάρη τον κ. Μαυροκεφαλίδη για την ιδέα που είχε και τέθηκε σε εφαρμογή, προσπάθησε να στρέψει τα βλέμματα των μαθητών στα προσφυγόπουλα, που φιλοξενούνται στη δομή της Αγίας Βαρβάρας, τα οποία και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, «αποτέλεσμα» - όπως είπε - «της δράσης των μεγάλων», σημειώνοντας πως «στα μάτια τους βλέπουμε την αγωνία για τα δικαιώματά τους, που καταπατήθηκαν».

Ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης από τη μεριά του, απευθυνόμενος στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Βέροιας, σημείωσε πως «ο στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσετε ενδιαφέρον για τα κοινά και να μυηθείτε στις αξίες και να αναδείξετε προβλήματα που θα τα καταγράψετε. Έχετε την αμέριστη συμπαράσταση και τη φροντίδα μας, σ' ό,τι αφορά τα προβλήματα και τις αγωνίες σας». Με τη σειρά του ο Γ. Μόσχος τόνισε ότι «είναι μία καλή πρακτική η πιλοτική εφαρμογή του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων και πως υποχρέωσή μας είναι εμείς οι μεγάλοι να ακούμε τη γνώμη των παιδιών. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε εμείς είναι να είμαστε με το μέρος των παιδιών και να συζητάμε. Αυτό που γίνεται σαν εμπειρία, είναι να το κρατήσουμε και να το διεκδικούμε στη ζωή μας».

Ρεπορτάζ: Παύλος Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής