breaking news Νέο

ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ : “Από την Βέροια στο Άουσβιτς”

  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ : “Από την Βέροια στο Άουσβιτς”
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ : “Από την Βέροια στο Άουσβιτς”

Η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας «ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ» σας προσκαλεί στην ημερίδα με τίτλο “Από την Βέροια στο Άουσβιτς” (Η τεκμηρίωση του τρόμου).

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στις 20:30 στη Λέσχη του συλλόγου (Σοφ. Βενιζέλου 9) ο Γιώργος Λιόλιος, αφηγείται με τη συνδρομή παλαιών και νέων τεκμηρίων, το συγκλονιστικό χρονικό του αφανισμού της εβραϊκής κοινότητας της Βέροιας που άλλαξε για πάντα την ταυτότητα της πόλης, επιχειρώντας μία αναπαράσταση της διαδρομής των Εβραίων της Βέροιας από τη Βέροια στο Άουσβιτς και την τελική εξόντωσή τους

"Πώς να μιλήσει κανείς για τους νεκρούς; Να τους ανακαλέσεις; Δεν γίνεται. Να μιλήσεις μέσα από τις οιμωγές τους; Ούτε αυτό. Να βρεις τα υλικά τους κατάλοιπα; Μα δεν υπάρχουν τέτοια, πέρα από τα σπίτια. Οι άνθρωποι έγιναν καπνός και στάχτη. Ούτε την στάχτη τους δεν μπορέσαμε να θάψουμε"

Ο Γιώργος Λιόλιος παρουσίασε το 2008 μια μοναδική στο είδος της έρευνα για τον αφανισμό των εβραίων της Βέροιας και την οριακή εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Το βιβλίο του «Σκιές της πόλης» (εκδ. Ευρασία) βασισμένο σε προφορικές μαρτυρίες επιζώντων, αφηγήσεις και έγγραφα, επιχείρησε να ακουμπήσει τα σώματα των απόντων, να τους δώσει φωνή και όνομα, ανασύροντας από τη λήθη έναν αόρατο κόσμο, εκείνο των Ελληνοεβραίων κατοίκων της Βέροιας. Ο αφανισμός τους στα κρεματόρια Άουσβιτς και Μπίρκεναου άλλαξε οριστικά την ταυτότητα της πόλης.

Νομικός αλλά και ακαταπόνητος μελετητής της Ιστορίας της Βέροιας στη διαχρονία της, ο Γιώργος Λιόλιος με το βιβλίο αυτό συνέβαλε καθοριστικά στην κατανόηση του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων παρουσιάζοντας μια τεκμηριωμένη μελέτη και υπενθυμίζοντας τους τεράστιους κινδύνους που κρύβουν ο αντισημιτισμός και η μισαλλοδοξία στη σύγχρονη Ευρώπη.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας (μάσκες, πιστοποιητικά, rapid tests, αποστάσεις) ενώ θα υπάρξει προκράτηση θέσεων λόγω του περιορισμού τους.

Για κράτηση θέσης επικοινωνήστε μέσω email στο kinimatodrasis@gmail.com

 

ΔΣ Κινηματόδρασις


ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής