breaking news Νέο

Ν. Καρανικόλας στο Δ.Σ. Νάουσας : «Ενωμένοι να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη σωστή τους χωροθέτηση»

Ν. Καρανικόλας στο Δ.Σ. Νάουσας : «Ενωμένοι να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη σωστή τους χωροθέτηση»

«Αναφορικά με την απόφαση μη αδειοδότησης του αιολικού πάρκου στη θέση «Τρούλος» του Δήμου μας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής.

Στον Δήμο μας έχουν έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία έτη δύο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.). Η μία της εταιρείας «Αιολική Βερμίου» και η δεύτερη της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ».

Η πρώτη Μ.Π.Ε. προχωρά κανονικά αφού τόσο η περιβαλλοντική μελέτη όσο και το σύνολο των τεχνικών μελετών έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την πολιτεία.

Η άδεια της συγκεκριμένης πρώτης εταιρείας αν και έχει κριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως νόμιμη είχε την κοινωνική ευαισθησία να συναντηθεί με την διοίκησή μας το 2019 και στην συνέχεια να μεταφέρει και να μειώσει τον αριθμό των ανεμογεννητριών του έργου της εκτός της περιοχής περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος του Δήμου μας. Συγκεκριμένα, είναι ιδιαίτερα μεγάλη η απόσταση του εν λόγω πάρκου  από το χιονοδρομικό μας κέντρο και τους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς του Δήμου μας.

Επιπροσθέτως η οπτική όχληση από την πόλη της Νάουσας κρίνεται ως αμελητέα σύμφωνα με την μελέτη που κατατέθηκε. Έτσι, τόσο τα ανταποδοτικά οφέλη όσο και η τελική χωροθέτηση έχει προχωρήσει ακολουθώντας το αυστηρό περιβαλλοντικό πλαίσιο που συνοδεύει τις εν λόγω επενδύσεις.

Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ εκπόνησε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην θέση «Τρούλος» και σε εγγύτητα με το χιονοδρομικό μας κέντρο. Σε πολλές τοποθετήσεις μου στο συμβούλιο είχα υποστηρίξει ότι αυτή είναι μια λανθασμένη θέση χωροθέτησης του αιολικού πάρκου. Τόσο λόγω της ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή όσο και της περιβαλλοντικής ταυτότητας του Βερμίου στην συγκεκριμένη ζώνη.

Σήμερα, η αποκεντρωμένη διοίκηση της περιφέρειας μας συμφώνησε με την τοποθέτηση της διοίκησης μας και απέρριψε τελεσίδικα το εν λόγω έργο.

Αυτή είναι μία σπουδαία απόφαση όχι γιατί δεν θα γίνει το αιολικό πάρκο.

Αλλά γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε αυτή την χώρα διοικήσεις που αντιλαμβάνονται τα πολύπλοκα ζητήματα που εμπεριέχει η έννοια της χωροθέτησης αιολικών πάρκων. Αντί να διαιρούμαστε ως κοινωνία και να ζητωκραυγάζουμε υπέρ της αιολικής ενέργειας όσοι είμαστε οπαδοί ενός πιο πράσινου μέλλοντος ή κατά όσοι είμαστε υπέρ των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καλό θα ήταν να ενωθούμε και να υποστηρίζουμε όλοι μαζί την ανάπτυξη όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ταυτόχρονα σωστή χωροθέτηση αυτών. Δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί χρηστή διοίκηση με πυξίδα προκαταλήψεις και φοβίες. Αντίθετα η περιβαλλοντική επιστήμη είναι ο σωστός δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Ο Δήμος Νάουσας, αποδεικνύει ότι περισσότερο από ποτέ διαθέτει σήμερα μία στιβαρή διοίκηση που εισακούετε σε όλους τους φορείς και τους θεσμούς της κεντρικής πολιτείας. Οι Δημότες του Δήμου μας είναι σίγουρο ότι έχουν χρόνια να αισθανθούν την δυναμική που αναπτύσσεται στον Δήμο μας με την οποία, βήμα βήμα προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής μας αλλά και τον σχεδιασμό ενός καλύτερου αύριο. Τους ευχαριστούμε για την στήριξη τους και για την δύναμη που μας δίνουν. Συνεχίζουμε».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής