breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Νόρας Πυλόρωφ «Έρωτας Μάγος» στη Βέροια

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Νόρας Πυλόρωφ «Έρωτας Μάγος» στη Βέροια

Παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 1/11, στην «ΕΛΙΑ», το 5ο βιβλίο της Νόρας Πυλόρωφ  "Έρωτας μάγος", εκδόσεις Ελληνικά γράμματα, από το δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλέκο Χατζηκώστα κι από τη βιβλιοπώλη και φίλη της συγγραφέως, Τασούλα Χριστοδούλου. Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο κι από το Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας.

Με εύστοχες ερωτήσεις η Τ. Χριστοδούλου «άνοιξε» τη συγγραφική σκέψη της συγγαφέως, ενώ παρουσίασε και πλευρές του όλου έργου της. Η συγγραφέας παρουσίασε τις βασικές της σκέψεις για τη συγγραφή του βιβλίου, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της (που συνοδευόταν από ημερολόγιο-δώρο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή).

Τη συγγραφέα συνόδεψε στην ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο της ο Γιάννης Γεωργουδάκης.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Αλέκου Χατζηκώστα

Ξεκινώντας την παρουσίαση και με αφορμή τόσο το περιεχόμενο του όσο και την συνδιοργάνωση που έχει ο Σύλλογος Μικρασιατών θα ήθελα να υπογραμμίσω τη ανάγκη η νέα χρονιά που συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Τραγωδία να είναι χρονιά ουσιαστικού προβληματισμού για τα πώς και τα γιατί οδηγηθήκαμε μέχρι εκεί και τα διδάγματα για το σήμερα. Δυστυχώς και τοπικά είναι μία συζήτηση που ουσιαστικά δεν γίνεται…

Θα ήθελα ακόμη να κάνω μία σύντομη αναφορά στο επίθετο της συγγραφέως που σε μας τους παλιότερους μας ξυπνά μνήμες. Ιδιαίτερα εγώ που στα χρόνια των σπουδών μου έπαιρνα από εκεί το λεωφορείο για την Αθήνα και συχνά κουβέντιαζα με τον ιδιοκτήτη του πρακτορείου (αδελφό του πατέρα της).

Ας δούμε ορισμένα ζητήματα για το βιβλίο:

- Ένα πρώτο ζήτημα που γεννά συζητήσεις ή και απορίες είναι τα πολλά πρόσωπα του έργου, κάτι που δεν συνηθίζεται σήμερα. Στο μυθιστόρημα της Νόρας Πυλόρωφ  θα γνωρίσουμε πολλά πρόσωπα -μέλη δυο οικογενειών- με πολλά κοινά, όμως, στοιχεία. Από αυτή την άποψη είναι χρήσιμο το γενεαλογικό δέντρο, που παρατίθεται εισαγωγικά, για να βοηθήσει τον αναγνώστη να κινηθεί άνετα στον μύθο της. Ίσως μάλιστα με την όλη δομή του θα μπορούσε να αποτελέσει και ιδανικό σενάριο για ένα τηλεοπτικό σήριαλ σαφώς καλύτερο από τα περισσότερα που σήμερα προβάλλονται. Πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο το βιβλίο, σκιαγραφεί τα ήθη του σήμερα και του χθες, περιγράφει οικογένειες που διατηρούν την οικογενειακή ισορροπία κρύβοντας υποκριτικά εγωιστικές ανάγκες και συγκρούσεις και ιχνηλατεί στο πρόσωπο της βασικής ηρωίδας την προσπάθεια της γυναίκας να αυτονομηθεί απέναντι στην αντρική εξουσία και αλαζονεία. Μία μικρή παρατήρηση. Θα ήθελα να υπήρχαν κομμάτια εκτός από τη ζωή των πλουσίων, αρχόντων στην κυριολεξία -ιδιαίτερα στην Τουρκία- και σπαράγματα από τη ζωή των φτωχών εκεί που άλλωστε ήταν και οι πιο πολλοί!

-Οι χώροι του έργου έχουν έναν εξωτισμό, αλλά και κοσμοπολιτισμό όπως άλλωστε είναι και η ζωή των πρωταγωνιστών του βιβλίου. Χώροι, όπως η Πόλη, η Χίος, η Αθήνα αργότερα, αλλά και η Ανατολία σε κάποια στιγμή, δένουν σε ένα παζλ, με την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρίας, που ξεκινά από το εμπόριο έξοχων ανατολίτικων χαλιών, για να δυναμώσει και να επεκταθεί αργότερα σε Ευρώπη και Αμερική. Με τον τρόπο του το βιβλίο – άθελα ίσως- δίνει μέσα από την οικονομική ανάπτυξη των αστικής ουσιαστικής οικογένειας των Πασβάντηδων, και πτυχές ανάπτυξης του αστικού συστήματος στη χώρας μας, αλλά και στη γειτονική Τουρκία.

- Η γλώσσα της απλή, με αναφορές και σε φράσεις από Ανατολή προερχόμενες με τη απαραίτητη επεξήγηση (αρκετές άλλωστε έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό λεξιλόγιο), δίνοντας ένα ιδιαίτερο τοπικό χρώμα, κυλάει εύστοχα με ιδιαίτερη ευλυγισία. Χρησιμοποιώντας στη γραφή της άλλοτε την οπτική του παντογνώστη αφηγητή και άλλοτε την πρωτοπρόσωπη αφήγηση -καταγράφοντας έτσι τις σκέψεις των πρωταγωνιστών της - πλέκει τον μύθο της σπάζοντάς τον σε πολύ μικρά κεφάλαια που διαβάζονται εύκολα, προκαλώντας για την ανάγνωση του επόμενου.

- Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα που ήταν, είναι και θα είναι μείζον θέμα. Ουσιαστικά η εποχή που ζούμε είναι μπορεί θεωρητικά να είναι πιο απελευθερωμένη σεξουαλικά περίοδος όμως είναι και η πιο αμφίσημη και η πιο δύσκολη. Αυτό που θα μας «κρατήσει», ως αναγνώστες είναι η διαπίστωση πως ο «Έρωτας μάγος», θα επικρατήσει ανάμεσα στον Κυρίαρχο έρωτα, τον Εξολοθρευτή έρωτα και τον Ισοπεδωτή έρωτα. Ένα βιβλίο που μιλά για τις ουσιαστικά αχαρτογράφητες περιοχές της γυναικείας ταυτότητας σε μια εποχή που, δυστυχώς, συμβαίνουν πολλά στην κοινωνία μας με αποκορύφωμα τις περίφημες γυναικοκτονίες. Ακόμη και ο τίτλος μας προϊδεάζει γι’αυτό . Να σημειώσω ακόμη πως οι πολλοί χαρακτήρες του έργου (ιδιαίτερα οι γυναικείοι) δίνονται με μαστοριά.

- Ο φακός της Πυλόρωφ εστιάζει κυρίως στη σχέση ανάμεσα στον Θέμη και στη Βη, στους δύο ήρωές μου, στους κρυφούς μηχανισμούς, στις παγίδες και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται όταν οι ερωτικοί σύντροφοι εγκλωβίζονται στο παρελθόν τους, βιώνουν τον έρωτα σαν απειλή, φοβούνται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και χρησιμοποιούν τη σωματική επαφή, το σεξ, σαν εργαλείο κυριαρχίας. Και ο Έρωτας Μάγος στήνει το γαϊτανάκι του και ξεκινάει ένα τρελό παιχνίδι ανατροπών, άλλωστε τι Μάγος θα ήταν αν δεν έκανε όλα αυτά; Παίζει μαζί τους με τον ίδιο τρόπο που προσπάθησαν και οι ίδιοι να παίξουν κρυφτό με τα συναισθήματά τους. Γύρω από το γαϊτανάκι τυλίγονται οι ιστορίες που πυροδοτούν τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις, τις συγκρούσεις, τις μεταπτώσεις και τις ανατροπές

Θα κλείσω με 3 ΜΟΤΟ που είναι κλειδιά για τη κατανόηση του έργου, αλλά προσφέρονται και για γενικότερο προβληματισμό κάτι που μπορεί στη συνέχεια να μας εξηγήσεις και η ίδια η συγγραφέας.

«Και τα γυαλιά σαν τη ψυχή μου, αδέσποτα και εύθραυστα»

«Οι μοναχικοί άνθρωποι είναι σαν τους υπνοβάτες. Νιώθουν σίγουροι όσο δεν τους ενοχλεί κανείς»

«Οι ουλές μας, μας δείχνουν που έχουμε βρεθεί, δεν καθορίζουν που θα πάμε»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής