breaking news Νέο

Ταμείο Ανάκαμψης : Όλο το σχέδιο για τα 520 εκατομμύρια ευρώ

  • Ταμείο Ανάκαμψης : Όλο το σχέδιο για τα 520 εκατομμύρια ευρώ
  • Ταμείο Ανάκαμψης : Όλο το σχέδιο για τα 520 εκατομμύρια ευρώ
  • Ταμείο Ανάκαμψης : Όλο το σχέδιο για τα 520 εκατομμύρια ευρώ
  • Ταμείο Ανάκαμψης : Όλο το σχέδιο για τα 520 εκατομμύρια ευρώ
  • Ταμείο Ανάκαμψης : Όλο το σχέδιο για τα 520 εκατομμύρια ευρώ
  • Ταμείο Ανάκαμψης : Όλο το σχέδιο για τα 520 εκατομμύρια ευρώ
  • Ταμείο Ανάκαμψης : Όλο το σχέδιο για τα 520 εκατομμύρια ευρώ
  • Ταμείο Ανάκαμψης : Όλο το σχέδιο για τα 520 εκατομμύρια ευρώ

Η Αγροτοδιατροφική Επιχειρηματικότητα με μηχανισμό χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης και οι δράσεις που θα επιδοτηθούν, παρουσιάστηκαν στην πρώτη εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), το βράδυ της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ στη Βέροια, με τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και του εκπροσώπου της Εταιρίας ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ, τεχνικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γαλάτουρα.

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση όλου του συνεταιριστικού κόσμου της χώρας για το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει άμεσα, έτσι ώστε έγκαιρα και σωστά να ετοιμάσει τους φακέλους και τα επενδυτικά του σχέδια, για να μπορέσουν να απορροφήσουν το μέγιστο δυνατό των πόρων, που είναι διαθέσιμοι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το λόγο πήρε πρώτος ο Χρήστος Γιαννακάκης, ως πρόεδρος στην προσωρινή διοίκηση της ΕΘΕΑΣ, ενημερώνοντας στην κατάμεστη αίθουσα τους ενδιαφερόμενους για τα προγράμματα, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα σε όλο το συνεταιριστικό κόσμο για τη διαδικασία και του τι προβλέπει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης και τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται γενικώς. Είναι περίπου 520 εκατομμύρια ευρώ, που σπάνε σε διάφορες δραστηριότητες και θα ξεκινήσουν οι προκηρύξεις από αρχές Γενάρη, που ξεκινάει το πρώτο πρόγραμμα των 185 εκατομμυρίων ευρώ, που αυτό είναι η επιδότηση, η οποία επιδότηση αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικής δαπάνης, του όποιου επενδυτικού σχεδίου ή του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων, θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της συνεργασίας μεταξύ πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, όπου εκεί συμμετέχουνε συνεργασίες, που αφορούν και φυσικά και τους συνεταιρισμούς, που είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόγραμμα που ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, που είναι 170 εκατομμύρια επιδοτήσεις, αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι αυτό θα είναι το 80% της δαπάνης της αναδιάρθρωσης, τελικά θα είναι το 50%, βέβαια εδώ στη διαμόρφωση του πως θα γίνει το σχέδιο μέσα από την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το ποσοστό έμμεσα της επιχορήγησης, για να υπάρξει και το ανάλογο ενδιαφέρον, είναι ένα πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί λίγο παραπίσω, άρα έχουμε το χρόνο για να το ετοιμάσουμε. Είναι ο αγροτουρισμός, 50 εκατομμύρια πάλι επιδοτήσεις και η γενετική βελτίωση ζώων, που αφορά τους κτηνοτροφικούς φορείς».

Στη συνέχεια έκανε μία αναφορά για την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, η οποία συστάθηκε με βάση το νόμο περί αγροτικών συνεταιρισμών, είναι ο Εθνικός Φορέας ο οποίος πλέον θα εκπροσωπεί τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Μέχρι σήμερα τα μέλη τα οποία μετέχουν, σαν ιδρυτικά μέλη, αντιπροσωπεύουν το 80% του τζίρου του κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Επίκειται να πραγματοποιήσει μέσα στο Δεκέμβριο αρχαιρεσίες, ούτως ώστε να εκλεγεί η τακτική διοίκηση και τα όργανα διοίκησης και θα αναπτύξει στη συνέχεια τη δομή της, η οποία είναι ως εξής :

Πρώτον : Σε κάθε νομό θα υπάρξει το τοπικό παράρτημα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο οποίο θα συμμετέχουν οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι είναι από το νομό και φυσικά όλοι οι συνεταιρισμοί εννοείται ότι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο συνεταιρισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κανένας συνεταιρισμός δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΘΕΑΣ, αλλά και κανενός άλλου φορέα, αν δεν είναι μέλος του μητρώου των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Άρα λοιπόν σε κάθε νομό παράρτημα με την τοπική του διοίκηση, η οποία θα εκλέγεται.

Δεύτερον : Οι Εθνικές Επιτροπές Προϊόντων, όπου εκεί συνεταιρισμοί, οι οποίοι παράγουν συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, θα συγκεντρώνονται στην Αθήνα και θα εκλέξουν τη διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής. Αυτή η Εθνική Επιτροπή θα μπορεί να συμμετέχει στις εθνικές διεπαγγελματικές οργανώσεις των προϊόντων, έτσι ώστε να αναπτύξουν κάθετα όλη αυτή την οργάνωση και τη δομή που προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο και στη συνέχεια συμμετοχή στα ευρωπαϊκό όργανα.

Τρίτον : Συμμετοχή στους κρατικούς οργανισμούς, μέχρι σήμερα δεν συμμετέχει κανένας εκπρόσωπος συνεταιριστικών οργανώσεων στους κρατικούς οργανισμούς θεσμοθετημένα, και λέω θεσμοθετημένα, διότι μπορεί τυχαία να συμμετέχουν κάποιοι σε αυτούς τους οργανισμούς, αλλά αν θέλει η κυβέρνηση βάζει, αν δεν θέλει δεν βάζει. Θέλουμε, όπως γινόταν και κατά το παρελθόν στον ΕΛΓΑ, να υπάρχει θεσμοθετημένη θέση εκπροσώπου του συνεταιριστικού κινήματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών κλπ. Άρα λοιπόν θα υπάρξουνε και θεσμοθετημένες θέσεις, στις οποίες θα μετέχουν άνθρωποι, που θα ορίζονται μέσα από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Τέταρτον : Επίσης ο καθορισμός της ΕΘΕΑΣ σαν κοινοτικός εταίρος, ώστε να μετέχει στα όργανα διαλόγου με την κυβέρνηση και επίσης συμμετοχή σε όποιες επιτροπές απαιτείται, ώστε να διαμορφώνονται οι νόμοι και οι αποφάσεις, έτσι όπως ταιριάζουν στην πραγματικότητα και όχι όπως τις θέλει πολλές φορές μία γραφειοκρατία, που είναι ξεκομμένη από την πραγματικότητα και δημιουργεί προβλήματα και έχουμε άπειρα τέτοια παραδείγματα.

Η πρώτη εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ πραγματοποιήθηκε στη Βέροια και λόγω της εντοπιότητας του κ. Γιαννακάκη, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 7 συγκεντρώσεις, σε διάφορες πόλεις.

Σε αυτές τις διαδικασίες, θα συμμετάσχει σε όλες η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και η εταιρία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, έτσι ώστε να αναλύεται το κάθε ζήτημα. Όσον αφορά το κομμάτι που έχει σχέση με την αναδιάρθρωση, εκεί θα υπάρχει συμβουλευτική συμμετοχή  στη διαμόρφωση του πως θα γίνει η αναδιάρθρωση, έτσι ώστε να μπούνε ποικιλίες, οι οποίες δεν περπατάνε στην αγορά, να μπούνε ποικιλίες, τις οποίες ζητάει η αγορά ή ανθεκτικές ενόψει της κλιματικής αλλαγής, και στη συνέχεια κατανομή μεταξύ των δενδρωδών καλλιεργειών, για να μοιραστεί η πίτα μεταξύ των δενδρωδών καλλιεργειών με δικαιοσύνη. Έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι η αναδιάρθρωση θα περάσει μόνο μέσα από τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Η στόχευση είναι να στηριχθεί η συλλογικότητα, γιατί μέσα από τη συλλογικότητα θα μπορέσει να μπει ένας προγραμματισμός και μία τάξη στον παραγωγικό τομέα της χώρας», κατέληξε ο κ. Γιαννακάκης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γαλάτουρας από την εταιρία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ο οποίος έκανε παρουσίαση του προγράμματος, που αφορά τους συνεταιριστές άμεσα και στη συνέχεια ο κύριος Χανιωτάκης, ο επικεφαλής της αποστολής της Τράπεζας Πειραιώς, που απάντησε πως η τράπεζα μπορεί να χρηματοδοτήσει και με ποιά εργαλεία θα χρησιμοποιήσει.

Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς συμμετείχαν ο κ. Χανιωτάκης από την Κεντρική Υπηρεσία, ο κ. Πολιτάκης, η κ. Μαλαματένια, ο κ. Τολάκης, ο κ. Παπαδημητρίου, ο κ. Γιαννόπουλος και ο κ. Καμπούρογλου, με τους δύο τελευταίους να ενημερώνουν και να εξυπηρετούν τον κόσμο που ήταν ανεμβολίαστος στην καφετέρια, στην εξωτερική περίμετρο του ξενοδοχείου.

 

Ε.Β.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής