breaking news Νέο

Απόστολος Τζιτζικώστας στο 6o Thessaloniki Summit: Nέο πρόγραμμα διέξοδος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις Κ. Μακεδονίας

Απόστολος Τζιτζικώστας στο 6o Thessaloniki Summit: Nέο πρόγραμμα διέξοδος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις Κ. Μακεδονίας

Τις βάσεις για την κατάρτιση ενός νέου Οδικού Χάρτη για τον  ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα στη νέα εποχή που διαμορφώνουν οι διεθνείς και τοπικές γεωπολιτικές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη θέτουν οι εργασίες του 6ου Thessaloniki Summit που άρχισαν χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με διοργανωτές τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο Πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι και στη φετινή, όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την ανάπτυξη της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑΕ) με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη στην πρωτόγνωρα δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται μετά την πανδημία.

Παρά τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών το Thessaloniki Summit αποτελεί θεσμό συζήτησης υψηλού επιπέδου για όλη την περιοχή. Οι προσδοκίες μας και εφέτος όπως πάντοτε είναι υψηλές και αφορούν το πεδίο της ανάπτυξης κάθε μορφής δικτυώσεων και παραγωγής ιδεών για τις προσφορότερες αναπτυξιακές πολιτικές, που θα μπορούσαν να εισφέρουν θετικά στην προαγωγή των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, στην αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως κέντρου διεθνών συνεργασιών και τη διεθνή δικτύωση των επιχειρήσεων και των φορέων οικονομικής συνεργασίας.

Είμαι βέβαιος ότι και εφέτος, όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την ανάπτυξη της πατρίδας μας και της ΝΑΕ σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται μετά την πανδημία", τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΒΕ και ευχαρίστησε θερμά όλους τους διακεκριμένους ομιλητές, τους συνεργάτες και τους συνέδρους του 6ου Thessaloniki Summit.

 Σ.Τσομώκος

Την ανάγκη να μη χαθεί η νέα-δεύτερη ευκαιρία που διαμορφώνουν οι διεθνείς συνθήκες και εξελίξεις για ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στη ΝΑ Ευρώπη τόνισε ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος.

"Θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε πως ζούμε ιστορικές στιγμές. O κόσμος, η εποχή αλλάζει και  οι νέες πραγματικότητες θα διαμορφώσουν απόλυτα τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. H δραματική αύξηση του πληθυσμού στη γη μας, οι τεράστιες και ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, η κλιματική κρίση που αναπόφευκτα θα επιδεινωθεί πριν ισορροπήσουμε στο νέο άγνωστο μέχρι στιγμής επίπεδο, οι υγειονομικές προκλήσεις, οι μετακινήσεις των πληθυσμών, η υποχώρηση της Δύσης στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, η άνοδος της Κίνας και οι νέες αντιπαλότητες που αυτή προκαλεί, όλες αυτές οι προκλήσεις και στους τομείς ενέργειας και διατροφής  όλα αυτά διαμορφώνουν τη μετάβαση στη νέα εποχή. Ακόμα και εάν δούμε τις εξελίξεις στον δικό μας χώρο, στον χώρο της Ευρώπης  και της περιοχής μας, διαπιστώνουμε επίσης τα μεγάλα προβλήματα, τις μεγάλες προκλήσεις και αγωνίες για το μέλλον της Ε.Ε., τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην περιοχή των Βαλκανίων, τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και όλα αυτά και άλλα περισσότερα συνθέτουν τις νέες συνθήκες για τη μετάβαση, όπως είπαμε στη νέα εποχή.

 Απ.Τζιτζικώστας

"Πρέπει να κρατήσουμε την οικονομία ανοιχτή και την κοινωνία προστατευμένη, το 2021 δεν είναι 2020, υπάρχει το εμβόλιο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί 8.500 έργα και δράσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, είμαστε η πρώτη δύναμη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 14% το 2014-2019. Οι πόροι από ταμείο ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε την Κεντρική Μακεδονία του μέλλοντος μεταξύ των οποίων η αξιοποίηση και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Θα πρωταγωνιστήσουμε μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι υποδομές ολοκληρώνονται, έργα καινοτομίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι η ώρα για μία νέα αρχή", τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Παράλληλα προανήγγειλε την υλοποίηση νέου προγράμματος επιχορηγήσεων «Διέξοδος» (με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και όσες εταιρείες έμειναν εκτός από το πρώτο πρόγραμμα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής