breaking news Νέο

Λάζαρος Ασλανίδης : «Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι καταστροφικά για τις μικρές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο»

Λάζαρος Ασλανίδης : «Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι καταστροφικά για τις μικρές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε τη Δευτέρα 8/11 ο Λάζαρος Ασλανίδης, αντιδήμαρχος Τουρισμού Βέροιας και πρόεδροςτης Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Βέροιας.

Απαντώντας για τα πρόσθετα προβλήματα που προκύπτουν για τους επαγγελματοβιοτέχνες με τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι καταστροφικά για τις μικρές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο. Η κυβέρνηση επέλεξε να εργαλειοποιήσει τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά της να ανακόψει το 4ο κύμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προφανώς υπάρχει το πρόβλημα πανδημία, αλλά εργαλειοποιείται η επιχειρηματική κοινότητα. Εξετάζουμε τους πελάτες για όσα προβλέπονται και τα πρόστιμα είναι υπέρογκα, τα οποία με βάση την πραγματικότητα και τις ανατιμήσεις που υπάρχουν στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια, στα καύσιμα, έχουμε πλέον ν’ αντιμετωπίσουμε και αυτόν το φόβο. Μας στεναχωρούν, όταν θέλοντας να λύσουν το πρόβλημα της πανδημίας, δεν βοηθούν και εμάς τον επιχειρηματικό κόσμο με κάποια μορφή επιδότησης. Είναι η πρώτη φορά που δεν ανακοινώνονται μέτρα στήριξης προς εμάς, αλλά μόνο πρόστιμα. Η όλη υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλους τους κλάδους. Είναι επίσης στενάχωρο το γεγονός ότι κάποιοι μένουν εκτός, όπως σουπερ μάρκετ, φαρμακεία, λαϊκές. Παντού γίνεται ο συνωστισμός, κάποιοι μένουν απέξω».

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης που ζητούν, απάντησε : «Ζητάμε μία μετάθεση των πληρωμών των επιστρεπτέων προκαταβολών, όχι από 1/1/2022, αλλά από το 2023. Ζητάμε νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων. Ζητάμε μία ρύθμιση για τις αναστολές εργασίας, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Μία γενναία χρηματοδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από το Μάρτιο της πρώτης πανδημίας μέχρι και σήμερα. Ζητάμε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να αρχίσει ο κόσμος να βγαίνει έξω, μιας και ήδη υπήρχε μείωση 50% της κίνησης και θα πέσει κι άλλο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τα δει και ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πανδημίας που μας αφορά όλους και η θέση μας είναι ότι όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν. Θα πρέπει όμως να κοιτάξουμε και στα μάτια τον ελεύθερο επαγγελματία, που εδώ και 10 χρόνια έχει ταρακουνηθεί είτε με οικονομικές κρίσεις, είτε με υγειονομικές. Και οι επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν ανοικτές. Είμαστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας ».

Σε σχέση με την πραγματοποίηση,-πέρα από επιστολές διαμαρτυρίας,-αγωνιστικών κινητοποιήσεων, διευκρίνισε : «Σίγουρα θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο δυναμικό, φοβόμαστε ότι, αν αρχίσουμε να βγάζουμε τον κόσμο και αρχίσουν να ανεβαίνουν τα κρούσματα, μετά θα κατηγορηθούμε». Επίσης ενημέρωσε για σύσκεψη, που θα πραγματοποιεί από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς το Σάββατο 13/11.

Σε σχέση με την ανάληψη της αντιδημαρχίας Τουρισμού στο Δήμο Βέροιας, την κατάσταση που βρήκε και τους σχεδιασμούς για το επόμενο διάστημα, τόνισε : «Βρήκαμε μία πολύ όμορφη κατάσταση. Ένα ζεστό κλίμα στους υπαλλήλους, το οποίο προχωρούσε αρκετά καλά, αλλά λόγω της πανδημίας σταμάτησαν όλα. Κατάφεραν ο Βασίλης ο Λυκοστράτης με την ομάδα του να φέρουν διανυκτερεύσεις στη Βέροια μέσω εκδρομών. Όλες αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα ανοίγονται οι βεντάλιες με τα «εθνικά μας προϊόντα» που έχουμε, όπως τα ονομάζω, π.χ το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η Βεργίνα, η Συναγωγή, η Μητρόπολη, οι Βυζαντινές εκκλησίες. Μπαίνουμε και στο κομμάτι του αγροτοτουρισμού, που βρίσκει γενικότερα μεγάλη άνθηση στην Ελλάδα. Θέλουμε ακόμη να στραφούμε στις εκδρομές τις ημερήσιες –με διανυκτέρευση – ώστε να μπορέσουμε να έχουμε επισκέπτες και να μείνει «το χρήμα εδώ πέρα».  


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής