breaking news Νέο

Επέλαση του κορωνοϊού στην Ημαθία - 207 κρούσματα σε μία μέρα

Επέλαση του κορωνοϊού στην Ημαθία - 207 κρούσματα σε μία μέρα

Νέο «μαύρο» ρεκόρ ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, με τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες να σπάνε το φράγμα των 8.000 και μάλιστα να φτάνουν τις 8.613, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 46 οι νεκροί και 4876 διασωληνωμένοι.

1.999 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.440 στη Θεσσαλονίκη και 571 στη Λάρισα. Ακολουθεί η Αχαΐα με 307 και η Μαγνησία με 276. Στις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας ανευρέθησαν 942 κρούσματα. Συγκεκριμένα, 207 στην Ημαθία, 95 στο Κιλκίς, 217 στην Πέλλα, 119 στην Πιερία, 196 στις Σέρρες και 108 στη Χαλκιδική. Ακόμη, εντοπίστηκε ένα κρούσμα στο Άγιον Όρος.

 

Στα όρια του το σύστημα υγείας – Ασφυξία στις εντατικές: Μέσα σε 10 μέρες, οι νοσηλείες σε απλές κλίνες αυξήθηκαν κατά 37% και στις ΜΕΘ κατά 18%

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το σύστημα υγείας σε όλη τη χώρα μετά την κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών covid ασθενών και των διασωληνώσεων. Το τελευταίο 10ήμερο οι νοσηλείες σε απλές κλίνες του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 37% και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά 18%.

Τα νοσοκομεία δοκιμάζονται και ήδη στη Βόρεια Ελλάδα έχει τεθεί σε ισχύ Σχέδιο για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας. Σημειώνεται ότι στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, νοσηλεύεται περίπου το 40% των ασθενών covid της χώρας.

 

Ξεκινά σήμερα η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών - Πρώτα από τη Βόρεια Ελλάδα

Από σήμερα Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ξεκινά η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. H επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών θα ξεκινήσει πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα, στη συνέχεια στη Θεσσαλία και όπου υπάρχουν επιβαρυμένες περιοχές και πίεση στα νοσοκομεία.

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα.»

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε για ακόμα μία φορά το lockdown ως λύση.

 

Παραμένει η σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση στους έξι μήνες

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την απόσταση ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση και μετά τις απόψεις που εκφράστηκαν για μείωση του χρόνου χορήγησης της ενισχυτικής δόσης, o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Mάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισε ότι παραμένει η υφιστάμενη σύσταση.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι παραμένει η «σύσταση για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση οι έξι μήνες. Η αλλαγή που έχουμε κάνει σύμφωνα με τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι ότι θα ανοίγουμε την πλατφόρμα 15 ημέρες νωρίτερα έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να προγραμματίζει το ραντεβού του. Όπως μας συμβουλεύει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα η τρίτη δόση είναι στο εξάμηνο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες τις ΕΕ», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Η τρίτη δόση είναι αναμνηστική δόση. Είναι δόση που έχουμε και σε άλλα εμβόλια γιατί η προστασία που μας δίνουν τα εμβόλια φθίνει από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν σημαίνει ότι μειώνεται ούτε κάποιος στους έξι μήνες είναι τελείως ανεμβολίαστος», τόνισε.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως η τρίτη δόση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους που δεν έχουν τόσο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

«Είχαμε πάρα πολλά ραντεβού την τελευταία εβδομάδα και σήμερα συνεχίζεται η καλή πορείας συμμετοχής στα ραντεβού και τους εμβολιασμούς», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Έχουμε πάνω από 2.200 ραντεβού σήμερα» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως αυτοί είναι καλοί αριθμοί και μια σημαντική συμμετοχή.

«Το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας θα φανεί κυρίως από τη μειωμένη πίεση στο σύστημα υγείας», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής