breaking news Νέο

Κ. Βοργιαζίδης: «Αυξημένο κατά 2 εκατομμύρια το τεχνικό πρόγραμμα, θα μεγαλώσει κι άλλο μόλις ανοίξει το leader»

Κ. Βοργιαζίδης: «Αυξημένο κατά 2 εκατομμύρια το τεχνικό πρόγραμμα, θα μεγαλώσει κι άλλο μόλις ανοίξει το leader»

Τεχνικό πρόγραμμα, προϋπολογισμός («το ευαγγέλιο του Δήμου», όπως χαρακτηρίζεται) και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του Δήμου Βέροιας για το 2018, ήρθαν προς συζήτηση στο σώμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας τη Δευτέρα το απόγευμα.

Σ' ό,τι αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα, την παρουσίαση του οποίου έκανε η κ. Μαρούλα Γεωργιάδου, προϊσταμένη της διεύθυνσης προγραμματισμού, σ' αυτό δεν είναι περασμένα τα έργα ΕΣΠΑ, γιατί η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προτάσεις του Δήμου για την αγροτική οδοποιϊα. Ακόμα, σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, τα μικρά ποσά που εμφανίζονται για τις τοπικές κοινότητες οφείλονται στο ότι τα έργα αυτά έχουν να κάνουν καθ’ αυτό με τις τοπικές κοινότητες, πλην όμως υπάρχουν και έργα ονομασμένα για το Δήμο Βέροιας που αφορούν όλες τις τοπικές κοινότητες.

Στο δε προϋπολογισμό, την παρουσίαση του οποίου έκανε η κ. Γεωργία Δόκαλη, προϊσταμένη Οικονομικών του Δήμου, αυτός εμφανίζεται ισοσκελισμένος αλλά όχι ρεαλιστικός, για το λόγο ότι προκύπτουν κάποιες διαφορές στις εγγραφές. Σ' ό,τι αφορά, τώρα, τα έσοδα που παρουσιάζονται, αυτά είναι 46.724.615,15 €, τα έξοδα 46.389.830,91 € και το αποθεματικό στα 334.784,24 €.

 

Η μειοψηφία

Για έργα που επαναλαμβάνονται και ξαναγράφονται, έκαναν λόγο οι επικεφαλείς και δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Ο Νίκος Μπέκης υπογράμμισε πως «πάμε να μοιράσουμε τη μιζέριά μας, αλλά έχουμε τη μικρότερη ευθύνη». Επεσήμανε δε για το τεχνικό πρόγραμμα πως «γράφονται τα ίδια έργα και δεν προχωρά τίποτα. Λίγα τα λεφτά που δίνονται για το Μουσικό Σχολείο, ενώ για την πλατεία Ωρολογίου και τη Γέφυρα Κούσιου θα πω ότι εκεί υπάρχει μεγάλη αμαρτία. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, αλλά και δεν θα τα καταψηφίσουμε. «Λευκό» θα ψηφίσουμε και ανάλογα με τις ανάγκες για κάθε ζήτημα και το πως εξυπηρετεί, θα κρατήσουμε τη στάση μας».

Ο κ. Γιώργος Μελιόπουλος σημείωσε πως στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η μείωση της χρηματοδότησης στους Δήμους και το φόρτωμα των βαρών στους δημότες, ενώ σ' ό,τι αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα, «αυτό όχι μόνο δεν απαντά στις λαϊκές ανάγκες, αλλά στέκεται απέναντι σ' αυτές. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι πλασματικό και δεν απαντά στις λαϊκές ανάγκες και στις αγωνίες του Δήμου μας».

Ο κ. Αντώνης Καγκελίδης από την πλευρά του, αφού έκρινε ότι δεν μπορεί κανένας προϋπολογισμός να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, όταν λείπουν χρήματα, ανέφερε πως «κάτι δεν λειτουργεί καλά στην τεχνική υπηρεσία». Ωστόσο, όπως είπε, «ο Δήμος μας είναι μέσα στους καλύτερους της χώρας και αν διαχειριστεί σκληρά, δύναται να επιβιώσει με αυτή την κρίση». Ακόμα, ο ίδιος αναφερόμενος στο Γραφείο Προμηθειών, έκρινε ότι θα πρέπει να πλαισιωθεί.

Ο κ. Ζήσης Πατσίκας με τη σειρά του, παρατήρησε πως «στο τεχνικό πρόγραμμα βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο. Σαφώς έχει πράγματα που πρέπει να γίνουν. Το θέμα είναι, ψηφίζονται, αλλά θα γίνουν; Το τεχνικό πρόγραμμα συνεπώς είναι μία αντιγραφή προηγούμενων ετών, ενώ δεν αποτυπώνεται σ' αυτό η φημολογούμενη καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου».

Ο κ. Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου σημείωσε πως «είναι θέμα της ΚΕΔΕ να διεκδικήσει μία αλλαγή πολιτικής. Για δε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα θα πρέπει να τα ψηφίσετε, για να δουλέψει ο Δήμος».

Ο Σάκης Αποστολόπουλος τοποθετούμενος για τον προϋπολογισμό, χαρακτήρισε αυτόν «φτωχό, ελεγχόμενο και αντιαναπτυξιακό».

 

Κ. Βοργιαζίδης : «Κουκιά μετρημένα αυτά που παίρνουμε από την πολιτεία»

Κλείνοντας τη συζήτηση για τα δύο εν λόγω θέματα, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, είχε να πει : «Είναι κουκιά μετρημένα αυτά που παίρνουμε από την πολιτεία. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι αυξημένο κατά 2 εκατομμύρια και θα αυξηθεί και άλλο με τα έργα του ΕΣΠΑ. Αυτά τα έργα θα ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα, όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες των έργων και το τεχνικό πρόγραμμα θα γίνει πιο πλούσιο. Περιμένουμε να ανοίξει το πρόγραμμα Leader, γιατί έχουμε προτάσεις έτοιμες. Με αυτό θα μεγαλώσει και άλλο το τεχνικό πρόγραμμα. Για το κολυμβητήριο θα πω ότι η ΓΓΑ το χρηματοδοτεί και όχι ο Δήμος, ενώ μεγάλη πληγή για το Δήμο είναι οι οφειλές προηγούμενων χρόνων».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας για το 2018, το σώμα τα ενέκρινε με την αρχή της πλειοψηφίας (και ειδικότερα με ψήφους 21 υπέρ, 4 κατά και 5 λευκά).

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής