breaking news Νέο

Κ. Αποστόλου: «Στα 25 λεπτά η τιμή εκκίνησης για το συμπύρηνο, αρκεί να έχουμε την κατάλληλη ποιότητα από τους παραγωγούς»

Κ. Αποστόλου: «Στα 25 λεπτά η τιμή εκκίνησης για το συμπύρηνο, αρκεί να έχουμε την κατάλληλη ποιότητα από τους παραγωγούς»

Στα 25 λεπτά το κιλό, τονίζοντας ότι αποτελεί την προσωπική του εκτίμηση, καθόρισε την τιμή εκκίνησης για το συμπύρηνο ροδάκινο που θα διατεθεί στα κονσερβοποιία της Ε.Κ.Ε, ο πρόεδρός της κ. Κώστας Αποστόλου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 12ης Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Ένωσης. Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι το συμπύρηνο ροδάκινο και η κομπόστα, παρά τις δύσκολες συνθήκες, εξακολουθούν να στέκονται ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, αναπτύσσοντας δυναμική και φέρνοντας συνάλλαγμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας. Το μεγάλο πρόβλημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος, ήταν η υποβαθμισμένη ποιότητα της πρώτης ύλης, ειδικά τη φετινή χρονιά, με αποτέλεσμα να χάνεται το σημαντικό πλεονέκτημα της ποιότητας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή.

«Αν πριν από λίγα χρόνια πηγαίναμε σε ένα σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό και ανοίγαμε μια δική μας κομπόστα και μια από την Κίνα ή άλλη παραγωγό χώρα, δεν θα φοβόμουνα τη σύγκριση. Δυστυχώς φέτος αγοράσαμε προϊόντα με 24 λεπτά το κιλό, υποβαθμισμένα συμπύρηνα μικρόκαρπα και άγουρα, 43.000 τόνων, τα οποία κατέληξαν για χυμοποίηση με τιμή τα 8 λεπτά το κιλό. Το ποσοστό της β΄ διαλογής, με χαμηλή παραγωγή, άγγιξε το 18 και το 21%, όταν τις άλλες χρονιές (σ.σ. δείτε το σχετικό πίνακα, που παρέθεσε ο κ. Αποστόλου) ήταν από 8 έως 13%, στο σύνολο της παραγωγής που παραλάβαμε. Φέτος σε μια κονσέρβα ενός κιλού, στην οποία πρέπει να υπάρχουν από 7 έως 10 ροδάκινα, βάλαμε έως 15, υποβαθμισμένα, μικρού σχήματος, με λίγη ζάχαρη και όχι καλή γεύση», είπε. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η τιμή των 25 λεπτών το 2018 θα αφορά λογικού μεγέθους, με κίτρινη σάρκα και υγιή ροδάκινα, με τη β΄ διαλογή που έρχεται στο εργοστάσιο να μην ξεπερνά το 5% της παραγωγής.

                                 Δεν υπάρχει σύμπνοια των δυο πλευρών

Σημαντικές οι αναφορές του κ. Αποστόλου για τη μη σύμπνοια παραγωγών και βιομηχανιών στο θέμα του συμπύρηνου. «Φέτος, σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ροδάκινα δεν αραιώθηκαν σωστά, λόγω του παραγωγικού κόστους, το οποίο έχει πολλαπλασιαστεί θεαματικά, λόγω των υπέρμετρων φορολογικών και ασφαλιστικών αυξήσεων, αλλά και του ΦΠΑ. Ο παραγωγός έχει δίκαιο. Πριν πέντε χρόνια το καθαρό εισόδημα που υπολογίζονταν για αυτόν με αντικειμενικό τρόπο, ήταν 70 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 400 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε την αύξηση των εισφορών. Έτσι, είτε μειώνεται η καλλιεργητική φροντίδα, είτε το προϊόν πουλιέται στη «μαύρη αγορά» με καταστροφικά αποτελέσματα. Η ΕΚΕ έχει πρόθεση να κουβεντιάσει  και να ενημερώσει τους παραγωγούς, αλλά δεν έρχονται οι συνεταιρισμοί στις συγκεντρώσεις μας. Καλούμε 20 και έρχονται 8. Θέλουμε μεγάλες οργανώσεις παραγωγών και όχι κάθε χωριό να έχει 5 συνεταιρισμούς και οι βιομηχανίες να παραλαμβάνουν συμπύρηνα από 50 τόπους παραλαβής», συνέχισε.

 

                    Αλματώδης αύξηση στην καλλιέργεια συμπύρηνου

 

 Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που παρατέθηκαν, από την αλματώδη αύξηση δενδροφεύτευσης συμπύρηνων ποικιλιών τα τελευταία χρόνια. Το 2014 είχαμε 117.000 στρέμματα, το 2015 έγιναν 161.000, το 2016 αυξήθηκαν σε 172.000 και το 2017 σε 183.000, με 70.000 στρέμματα από αυτά να μπαίνουν ήδη στην παραγωγή.

Αλματώδης διαπιστώνεται η αύξηση της καλλιέργειας του συμπύρηνου ροδακίνου, σύμφωνα με τις δηλώσεις στον ΟΣΔΕ. Τουλάχιστον 70.000 στρ. από αυτά μπήκαν ή μπαίνουν στην παραγωγή τώρα.   Πιθανολογείται ότι υπάρχουν και αδήλωτα. Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ε καταδίκασε παρωχημένες τακτικές λαϊκισμού, που φοβίζουν τους αγρότες ότι με υπερπαραγωγή στο συμπύρηνο, οι βιομηχανίες θα τους πάρουν τη σοδειά «μπιρ-παρά». «Κανένας δεν θέλει να μην είναι ευχαριστημένος ο συνεργάτης του. Πρέπει όμως και οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν τα προγράμματα που αποσκοπούν στη μείωση του καλλιεργητικού κόστους. Πόσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα καταπολέμησης του «κομφούζιου», που επιδοτήθηκε καθ΄ ολοκληρία από την Ε.Ε; Αυτό τον καιρό στη Λατινική Αμερική παράγονται νέες ποικιλίες, που αποδίδουν μέχρι και 5,5 τόνους το στρέμμα. Γιατί να μη δημιουργήσουμε και εμείς εδώ στη χώρα μας; Γιατί να μη φέρουμε το γεωπόνο που πληρώνει η ΕΕ στο χωράφι μας; Αναπολώ το παρελθόν, που ως διεπαγγελματική καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι 16 κονσερβοποιοί και 16 ομάδες παραγωγών», είπε.

 

          Δεν έκανε τίποτε το κράτος, για να ενισχύσει το συνεταιριστικό κίνημα

 

Καυστικός με την κρατική λογική, που κυριάρχησε από το 2010 και μετά, «κάθε κοινότητα και 5 συνεταιρισμοί», ήταν ο κ. Αποστόλου. «Από το 2010 και μετά διαλύθηκε το συνεταιριστικό κίνημα. Δεν είναι σοβαρό το κάθε χωριό να έχει 5 συνεταιρισμούς και 10 στέκια. Έχουμε κάνει αναφορά στον εισαγγελέα πριν από λίγα χρόνια. Πήγαν και έλεγξαν τους νόμιμους τόπους παραλαβής και όχι τους παράνομους. Η υπόθεση πήγε στο αρχείο», κατέληξε, στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ο Κώστας Αποστόλου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής