breaking news Νέο

Η Ολλανδή δημοσιογράφος, η συζήτηση περί «ύφους» και η σκληρή πραγματικότητα - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η Ολλανδή δημοσιογράφος, η συζήτηση περί «ύφους» και η σκληρή πραγματικότητα - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ινγκεμποργκ Μπέγκελ, δεκαετίες ανταποκρίτρια στην Ελλάδα για ΜΜΕ της χώρας της έγινε το πρόσωπο των ημερών όταν σε κοινή συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ολλανδίας στο Μαξίμου, την Τρίτη, ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πότε θα σταματήσει να λέει ψέματα για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Η κυβέρνηση και τα φιλικά ΜΜΕ της έκαναν επίθεση για το «ύφος» και θεώρησαν την απάντηση του πρωθυπουργού ως «υπερήφανη», ενώ δεν έλειψαν όλες αυτές τις ημέρες οι προσπάθειες «δολοφονίας χαρακτήρα» σε βάρος της δημοσιογράφου με διάφορα σενάρια σχετικά με τη ζωή της αλλά και τις επιδιώξεις της (π.χ «φιλότουρκη) .

Είναι προφανές ότι ένας δημοσιογράφος επιλέγει το θέμα της ερώτησης που θα καταθέσει. Και φυσικά στη χώρα μας για την πλειοψηφία των δημοσιογράφων δυστυχώς αποφεύγονται ερωτήσεις ουσίας στους εκάστοτε κυβερνώντες…

Όμως η ουσία δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στην ουσία της ερώτησης . Η ερώτηση αφορούσε τα pushbacks -δηλαδή τις απαράδεκτες, βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα.

Την ίδια στιγμή που διάφοροι φουσκώνουν περήφανα τα στήθη τους για τον Κ. Μητσοτάκη και την «αποστομωτική» -όπως λένε- απάντηση, καταπίνουν αμάσητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτόν τον τομέα, αναθέτει δικαιοδοσία επιτήρησης των ελληνικών συνόρων στη Frontex (Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή).

H Frontex συμμετέχει στις επαναπροωθήσεις, αποτελεί κατασταλτικό μηχανισμό της ΕΕ, της ίδιας ΕΕ που αποδεδειγμένα με τη στάση της ενθαρρύνει την αμφισβήτησή των συνόρων από την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, γιατί αυτή αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ. Οι δηλώσεις ανθρωπισμού για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών απαιτούν πράξεις και όχι υποκριτικές διακηρύξεις. Τα απαράδεκτα παζάρια με την Τουρκία για τις επιστροφές, τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα είναι το αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016.

Αντιπαράθεση στις βίαιες επαναπροωθήσεις δεν μπορεί να γίνει με την σημαία της ΕΕ. Η απάντηση στις φυλακές της ΕΕ στα νησιά που εγκαινιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι τα κολαστήρια, όπως η Μόρια, που λειτουργούσαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η βαρβαρότητα της πολιτικής ΕΕ-κυβερνήσεων είναι κοινός τόπος τόσο για «δεξιές» κυβερνήσεις, όσο και για τις λεγόμενες «προοδευτικές» κυβερνήσεις. 

 Οι επαναπροωθήσεις και τα ναυάγια ξεριζωμένων δεν θα σταματήσουν, χωρίς σύγκρουση με την πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, χωρίς κατάργηση των συμφωνιών της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ.) και της Κοινής Δήλωσης με την Τουρκία. Αντί η κυβέρνηση να εγκαινιάζει φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

Άρα αντί διάφοροι να κατηγορούν την δημοσιογράφο για την ερώτηση για τις επαναπροωθεήσεις- που είναι γεγονός πραγματικό και δυστυχώς ισχύει και με τη σημερινή κυβέρνηση- ας κατηγορήσουν αυτούς που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική!

Υ.Γ (προσωπικού χαρακτήρα)

Αγαπητή συναδέλφισα -και συνομήλικη - Ingeborg Beuge:

Ίσως δεν έχεις καταλάβει ότι στη χώρα μας δημοσιογράφος (συχνά, γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις...) και μάλιστα "έγκριτος" θεωρείται αυτός που δεν ελέγχει την εκάστοτε εξουσία, αλλά συχνά γίνεται και η "φωνή" της...

"Έγκριτος" δημοσιογράφος είναι αυτός που κουνά το δάκτυλο στο λαό και όχι στους "οικονομικά και πολιτικά" ισχυρούς....

Να ξέρεις ότι το επόμενο διάστημα δεν θα ασχολούνται οι "έγκριτοι" αυτοί δημοσιογράφοι με το τι ρώτησες και τι σου απάντησαν καθώς και το ποιά είναι αλήθεια, αλλά με το γιατί το ρώτησες, ποιά "συμφέροντα" εξυπηρετείς (ήδη σε χαρακτηρίζουν "φιλότουρκη") αλλά και με την προσωπική σου ζωή.

Καλό κουράγιο λοιπόν. Και την επόμενη φορά να ρωτάς κατόπιν αδείας τους...

Μην χαλνάς λοιπόν και την "πιάτσα"...


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής