breaking news Νέο

Κ.Σαμανίδης : «Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην εστίαση και η εργαλειοποίηση της εστίασης στο maximum έφερε τους καταστηματάρχες σε απόγνωση»

Κ.Σαμανίδης : «Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην εστίαση και η εργαλειοποίηση της εστίασης στο maximum έφερε τους καταστηματάρχες σε απόγνωση»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε την Παρασκευή 12/11 ο Κώστας Σαμανίδης, πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών καφετεριών, κέντρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας Βέροιας.

Απαντώντας για τη συμμετοχή του στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο πρωτοβάθμιων σωματείων της εστίασης και τις αποφάσεις που πήρε, τόνισε : «Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην εστίαση και η εργαλειοποίηση της εστίασης στο maximum, έφερε τους καταστηματάρχες σε απόγνωση, σε μία πραγματικά δύσκολη συγκυρία, ήταν που ήταν, έγινε και δυσκολότερη. Στο πλαίσιο αυτό, πάρθηκαν αγωνιστικές αποφάσεις από 16/11 και πιθανά θα είναι και κλιμακούμενες».

Σε σχέση με τα προβλήματα του κλάδου υπογράμμισε : «Λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης- στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα-το 65% είναι πλήρως εμβολιασμένο, όπως αντιλαμβάνεστε και με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στους ανεμβολιάστους, στους ανθρώπους που θέλουν να επισκεφτούν τα μαγαζιά μας και τον έλεγχο που πραγματοποιείται, έχει δημιουργηθεί μία δυσχερής κατάσταση, όσον αφορά την επισκεψιμότητα. Αποτελούν τροχοπέδη, για να επισκεφτεί κάποιος ένα κατάστημα εστίασης. Και προφανώς υπάρχει μία απώλεια της τάξης του 65% -αν θεωρήσουμε ότι οι εν δυνάμει πελάτες μας μ’ αυτά τα δεδομένα είναι στο 35% του ελληνικού πληθυσμού, έχουμε δηλαδή μία απώλεια στο πελατολόγιο μας στο 65%. Από τη στιγμή που εργαλειοποιείται η εστίαση και ότι η επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας περνά από την εστίαση και πρέπει αυτοί οι καταστηματάρχες να βγάλουν ξανά το «φίδι από την τρύπα», αυτό που αιτούμαστε είναι τα αντίμετρα, προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες σε όλο αυτό το διάστημα. Προφανώς και έχει δοθεί κάποια στήριξη σε όλους τους κλάδους και την εστίαση από την κυβέρνηση για το διάστημα του λοκνταουν και καταφέραμε και ορθοποδήσαμε. Από εδώ και πέρα συνεχίζεται η κλιμάκωση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης της χώρας, με αποτέλεσμα ιδίως τα καταστήματα εστίασης να έχουν δεχτεί το κύριο χτύπημα. Ζητάμε αντίμετρα, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, επιδότηση ενοικίου ή ένα ποσοστό της, να είναι μη επιστρεπτέα η επιστρεπτέα προκαταβολή  (οι δόσεις που επρόκειτο να ξεκινήσουν από 1/12022), ζητάμε την αναπροσαρμογή των προστίμων και τη μετάθεση αυτών στους παραβάτες, γιατί είναι δυσβάστακτα και αποτελούν ταφόπλακα για τον επιχειρηματία (της τάξης 5.000 ευρώ και 15 ημέρες σφράγιση του καταστήματος).Είναι τα πιο σκληρά από κάθε κλάδο. Επίσης ζητάμε να έχουμε το δικαίωμα να θέτουμε το προσωπικό σε αναστολή λόγω της μειωμένης κίνησης. Να επανέλθει το δικαίωμα τα καταστήματα εστίασης να έχουν κάποιο μέρος του προσωπικού σε αναστολή, να παίρνουν το επίδομα ειδικού σκοπού, γιατί δεν μπορούμε να τα απορροφήσουμε στην εργασία μας λόγω μειουμένου κύκλου εργασιών. Είναι αιτήματα στήριξης του κλάδου από το κράτος λόγω εργαλειοποίησης του για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Όσον αφορά τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις σημείωσε : «Την Τρίτη 16/11 τα καταστήματα εστίασης θα είναι κλειστά πανελλαδικά. Είναι ένα προμήνυμα. Επίσης καλούνται ΌΛΟΙ οι Επαγγελματίες, υπάλληλοι, συνεργάτες και προμηθευτές του κλάδου της Εστίασης να δώσουν ένα βροντερό ΠΑΡΩΝ στην Πλατεία ΕΛΗΑΣ, για να διατρανώσουμε ειρηνικά και με όλα τα υγειονομικά μέτρα τα αιτήματά μας! Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται συγκέντρωση ΟΛΩΝ των εκπροσώπων του κλάδου, καταστηματαρχών, εργαζομένων και συνεργατών της Εστίασης στην πλατεία Ελιάς στις 10.00 το πρωί της Τρίτης 16/11/2021 και αναχώρηση για το Δημαρχείο και το κτήριο της Περιφέρειας, όπου για μία ώρα (11.00 π.μ. έως 12.00 μ.μ.) θα διατρανώσουμε τα αιτήματά μας, υποβάλλοντας υπόμνημα. Και ανάλογα με τις απαντήσεις της κυβέρνησης, θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής