breaking news Νέο

Στέργιος Ζυγουλιάνος : «Ο λογιστής δεν είναι για το κάθε τι που έχει να κάνει με φορολογούμενους και ασφαλισμένους»

Στέργιος Ζυγουλιάνος : «Ο λογιστής δεν είναι για το κάθε τι που έχει να κάνει με φορολογούμενους και ασφαλισμένους»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8, στην εκπομπή «Λόγια σταράτα», με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα, έδωσε ο Στέργιος Ζυγουλιάνος, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών νομού Ημαθίας, την Τρίτη 16/11.

Αναφερόμενος στο επίκαιρο ζήτημα της κινητοποίησης των επαγγελματιών της εστίασης, τόνισε: «Είναι καθολική η διαμαρτυρία που κάνουν τα καταστήματα εστίασης. Κατέβασαν τα ρολά ίσως σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσουν τους ειδήμονες ότι παρότι έχουν πάρει αρκετά λεφτά και έχουν επιδοτηθεί το διάστημα αυτό, ίσως δεν είναι αρκετά και ζητούν δίκαια κάτι περισσότερο. Είναι από τα λίγα επαγγέλματα που έχουν πληγεί τόσο πολύ την περίοδο της πανδημίας. Και θεωρώντας ότι είναι δίκαια τα αιτήματά τους, είμαστε συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στους αγώνες που κάνουν, γιατί αν δεν έχει ο πελάτης μου, δεν έχω και εγώ». 

Με αφορμή την επανεκλογή του ως Πρόεδρος (αυτό γίνεται από το 2012- 4η φορά), αναφέρθηκε τόσο στην εκλογική διαδικασία, όσο και στα προβλήματα του κλάδου : «Όταν ανέλαβα, βγάζαμε 2 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία και τώρα έχουμε 8. Η ανάγκη συσπείρωσης ήταν μεγάλη. Θέλω να πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καθολική των συναδέλφων κάτω από τη σημαία της Ένωσης με την οποιαδήποτε διοίκηση. Κάναμε ένα άνοιγμα σε Αλεξάνδρεια και Νάουσα, που πάντα ήταν στόχος, αλλά τώρα μπαίνει σε ένα διαφορετικό «καλούπι».

Σε σχέση με τα προβλήματα του κλάδου τόνισε : «Στην κορυφή των αιτημάτων είναι η ασθένεια των λογιστών. Δεν προλαβαίνουμε ν’ αρρωστήσουμε. Είναι μεγάλο ζήτημα και θα πρέπει να λυθεί. Είμαστε το μόνο επάγγελμα που είναι άμεσοι συνεργάτες του Δημοσίου, είμαστε οι μόνοι που δεν έχουν επιδοτηθεί ποτέ με κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για αναβάθμιση των προγραμμάτων και των μηχανημάτων μας. Η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη. Επειδή το μόνο ασφαλές και σίγουρο μέσο επικοινωνίας του πολίτη με το Δημόσιο όλοι θεωρούν ότι είναι υποχρέωση του Λογιστή. Το κάνω σαφές. Ο λογιστής δεν είναι για το κάθε τι που έχει να κάνει με φορολογούμενους και ασφαλισμένους. Π.χ η απογραφή του 2021 είναι δουλειά και των απογραφέων και όχι του λογιστή. Και δεν είναι αυτό που λένε, σε πληρώνω για να μου το κανείς. Δεν θέλω να με πληρώσεις. Μπορείς να το κάνεις εύκολα μόνος σου, στο ΚΕΠ κλπ…Άνοιξε το επίδομα θέρμανσης χτες. Μου έκανε εντύπωση ότι μέχρι το πρωί στις 8 είχαν υποβληθεί πάνω από 21.000 αιτήσεις. Για να πω ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Είναι δείγμα ότι η οικονομία μας δεν έχει σταθεί ακόμη στα πόδια».

Σε σχέση με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση υπογράμμισε : «Θα υπάρχουν πάντα κάποιες υγιείς επιχειρήσεις, καλύτερα οργανωμένες, κάποιες τυχερές. Όμως π.χ στην εστίαση έχουμε μία μείωση της τάξης του 50%. Μπορεί ο τουρισμός, όπως λένε οι διοικούντες, να πήγε πολύ καλά για φέτος, όμως πήγε πολύ καλά για κάποιες περιοχές παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Τα δις. που πέσανε στη Μύκονο, εμένα δεν με επηρεάζουν καθόλου. Είναι λεφτά που τα πήρε κάποιος επιχειρηματίας, που ίσως δεν είναι Έλληνας και δεν είναι δείγμα ότι πήγε καλά ο τουρισμός για το ότι δούλεψαν κάποια νησιά. Γενικά όμως αυτό το καλοκαίρι ήταν δύσκολο. Η αγορά, όπως λέει και ο Εμπορικός Σύλλογος, δεν πήγε καλά στην περίοδο των εκπτώσεων. Δεν ξέρω πως θα βγει ο χειμώνας. Οι αυξήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Π.χ η ΔΕΗ, τα καύσιμα αγγίζουν όλο τον κόσμο. Αυτό έχει ως συνέπεια να συρρικνώνεται το βιοτικό επίπεδο. Δεν το εύχομαι, αλλά θα δούμε φαινόμενα αρχών του 2010, αρχές κρίσης . Παρά το ότι για τους διοικούντες τα νούμερα είναι αισιόδοξα, πιστεύω ότι δεν είναι έτσι όπως τα λένε. Τα μηνύματα που παίρνουμε από τους πελάτες και τους εαυτούς μας είναι τελείως διαφορετικά»..

Και κατέληξε : «Ζήσαμε μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά με τις φορολογικές δηλώσεις. Ξεκίνησαν τέλη Μαΐου- πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά-καταληκτική ημερομηνία 27/8. Ένα πράγμα που δεν είναι ανθρώπινο. Παράκληση προς τους διοικούντες : Θέλεις να μου δώσεις 50 μέρες για τις φορολογικές δηλώσεις, το δέχομαι, θα προετοιμαστώ γι’ αυτές, αλλά άνοιξέ μου το σύστημα αρχές Μαρτίου, κλείστο μου τέλος Απριλίου, Μαΐου όποτε εσύ κρίνεις, αλλά άφησέ μου ένα σύστημα πλήρως ενημερωμένο σε μία χρονική περίοδο που να είναι ανθρώπινη. Στενοχωριόμουν που έβλεπα συναδέλφους, ενώ άλλοι πήγαιναν διακοπές, αγωνιούσαν για το πώς θα τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που περάσαμε το 2020 και 2021, να μη συνεχιστεί για το 2022, γιατί δεν θ’ αντέξει ο κόσμος. Να το δουν οι διοικούντες και να αναπροσαρμόσουν τις σκέψεις και τις πολιτικές τους όσον αφορά τον κλάδο μας, που έχει βάλει πλάτη, όχι τόσο γιατί έπρεπε να το κάνει, αλλά για να βοηθήσει πολίτες, εργαζόμενους και επιχειρήσεις και για να ξεπεράσουμε το μεγάλο σκόπελο που διανύουμε ακόμη ».   


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής