breaking news Νέο

Χρ.Γιαννακάκης: «Θα δοθούν αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου»

Χρ.Γιαννακάκης: «Θα δοθούν αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου»

Σε ενημέρωση για το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών ροδάκινου και νεκταρινιού, βιομηχανικού και συμπύρηνου, σε σχέση με τις ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου, προέβη η υπό σύσταση Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων, με αφορμή ανακοίνωση του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ Γιώργου Καρασμάνη, περί άρνησης του ΕΛΓΑ να πληρώσει (δημοσιεύτηκε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» στο φύλλο της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου). Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, που την Τρίτη συμμετείχε σε σχετική σύσκεψη στον ΕΛΓΑ, «ισχύουν στο ακέραιο όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών για το τριήμερο 15-17 Ιουλίου της βροχόπτωσης, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί το τελικό ποσό». Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη «οι συνεταιρισμοί που συγκεντρώνουν την παραγωγή, θα αναλάβουν να συλλέξουν τις δηλώσεις ζημίας των παραγωγών, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε μετέπειτα και σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ, να δοθούν χρήματα για τις απώλειες στους ροδακινοπαραγωγούς, οργανωμένους και μεμονωμένους». Αναλυτικά η ανακοίνωση της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής :

ΕΘΝΙΚΗ  ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ (υπό σύσταση)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 60 59132  ΒΕΡΟΙΑ 

                                                                                       Βέροια 13-12—2017

Δελτίο τύπου για τις ζημίες στα ροδάκινα από τις βροχοπτώσεις  του Ιουλίου

 

Οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, υπό τον συντονιστικό ρόλο της Εθνικής  Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (υπό σύσταση), αναλαμβάνουν την συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων που αφορούν τις ζημίες που υπέστησαν οι παραγωγοί Νεκταρινιών, Ροδακίνων συμπυρήνων και επιτραπεζίων, από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου.

Τα εν λόγω στοιχεία, κατόπιν υπάρχουσας συμφωνίας, θα παραδοθούν στον ΕΛΓΑ για επεξεργασία.

Η επεξεργασία των στοιχείων θα γίνει εξατομικευμένα ανά παραγωγό, αντί οριζόντια ανά ποικιλία, λύση που επελέγη, για να προστατεύσει τον δικαιούχο Αγρότη από τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί η αποζημίωση ως εισοδηματική ενίσχυση και να απαιτηθεί, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάκτησή της.

Τα τεχνοκρατικά στελέχη των Συνεταιρισμών είναι σε επαφή με τα αντίστοιχα στελέχη του ΕΛΓΑ για να συνδιαμορφώσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα, δια μέσου της οποίας θα καταχωρηθούν και θα αποσταλούν τα απαιτούμενα δεδομένα.

Η ακολουθητέα διαδικασία, θα συμπεριλάβει και τους οργανωμένους Αγρότες στους Συνεταιρισμούς και τους μεμονωμένους.

Αφού ολοκληρωθεί η συγκέντρωση και η αποστολή των στοιχείων, έργο στο οποίο θα συμμετέχουν οι Συνεταιρισμοί, θα προχωρήσει ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην επεξεργασία, την εξατομίκευση και την κάλυψη των ζημιών.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (υπό σύσταση) θα ενημερώνει για κάθε εξέλιξη τους Αγρότες και τους Συνεταιρισμούς.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής