breaking news Νέο

Προϋπολογισμός : Νέες περικοπές ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Προϋπολογισμός : Νέες περικοπές ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα για τον νέο προϋπολογισμό και ο φετινός είναι αντιλαϊκός και βαθύτατα ταξικός υπέρ των οικονομικά ισχυρών και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Κλασσικό παράδειγμα τα όσα προβλέπονται στον τομέα των «Κοινωνικών δαπανών»:

Στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτονται περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Στις κύριες συντάξεις αν και υπάρχει αύξηση κατά 2% για το 2022, ωστόσο δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση συντάξεων, καθώς όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων με την επιτάχυνση της εκκαθάρισης περισσότερων εκκρεμών συντάξεων. Οι συντάξεις θα συνεχίσουν δηλαδή να συμπιέζονται και επιπρόσθετα οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν από τις χαμηλές συντάξεις τους το χαράτσι στο ΑΚΑΓΕ υπό τη μορφή της εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 398 εκατομμύρια ευρώ.

Τα επιδόματα στους ανέργους μειώνονται κατά 199 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Παιδεία για το 2022 μία αύξηση μόλις σε 181 εκατομμύρια που δεν μπορεί να καλύψει τα οξυμένα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες τις Εκπαίδευσης, όπως τα κενά σε εκπαιδευτικούς που φέτος οι προσλήψεις είναι κατά 10.000 λιγότερες. Ωστόσο, οι δαπάνες είναι μειωμένες για το προσωπικό, επιβεβαιώνοντας ότι θα διατηρηθούν τα κενά και θα γιγαντωθεί η αναπλήρωση.

Στο υπουργείο Εσωτερικών προβλέπεται μείωση των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 10% το 2022. Όσον αφορά τα σχολεία, αυτό σημαίνει ότι αν δεν μείνει σε σταθερά χαμηλά επίπεδα ο αριθμός των καθαριστριών, οδεύουν σε μείωση, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών.

Ειδικά για την Υγεία - Πρόνοια έχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά 139 εκατ., όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους τον Σεπτέμβρη του 2021 ήταν 962 εκατ. ευρώ, έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβρη του 2020. Αλλά και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 52% της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δηλαδή προδιαγράφεται το παραπέρα ξεχαρβάλωμα της δημόσιας Υγείας για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης.

Στον ΕΟΠΥΥ οι μειώσεις φτάνουν τα 69 εκατ., ενώ είναι αυξημένα τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. Προβλέπεται μείωση των παροχών Υγείας κατά 245 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα του ΟΠΕΚΑ που αφορά τις δαπάνες για τα διάφορα προνοιακά επιδόματα, είναι μειωμένα κατά 45 εκατ. ευρώ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής