breaking news Νέο

ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ - Γράφουν οι Ι.Ελευθεράκης και Τ.Μωραλίδης

  • ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ - Γράφουν οι Ι.Ελευθεράκης και Τ.Μωραλίδης
  • ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ - Γράφουν οι Ι.Ελευθεράκης και Τ.Μωραλίδης

Επειδή έχει ξεχειλίσει η υποκρισία και ο φαρισαισμός κάποιων υποψηφίων για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ και εκφράζουν  την αγωνία τους ολοφυρομένοι για την ενότητα της επόμενης μέρας'(αλλά δεν νοιάστηκαν διόλου για την διάλυση του ΠΑΣΟΚ, η οποία συντελείται αργά και βασανιστικά εδώ και δέκα χρόνια' και επειδή  ένιοι εξ αυτών είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τότε,   αλλά αμέσως μετά έκαναν και τα προσωπικά τους γκρουπούσκουλα και τα ονόμασαν κόμματα' καλό θα ήταν, να πάψουν να υποκρίνονται.

Ο κόσμος μας καταλαβαίνει και μάλιστα είναι πολύ θυμωμένος!

 Η επίκληση αυτής της ενότητας, όπως την εννοούν κάποιοι υποψήφιοι, δεν μας πείθει για τον λόγο ότι στο όνομα αυτής της " δήθεν ενότητας", έγιναν οι μεγαλύτερες συγκαλύψεις πολιτικών ευθυνών, οι οποίες μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση..

Το παρόν κείμενο δεν φιλοδοξεί να επηρεάσει, να κατευθύνει , ή ακόμα χειρότερα να χειραγωγήσει πρόσωπα, προκειμένου να ταχθούν  υπέρ μιας συγκεκριμένης υποψηφιότητας, ενόψει των διαδικασιών στο ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, για τον απλούστατο λόγο ότι σέβεται  το κριτήριο αξιολόγησης ενός εκάστου των προσώπων, που θα λάβουν μέρος μέρος στην ψηφοφορία.

Φιλοδοξεί όμως να ζυγίζει το βάρος των πολιτικών που ασκήθηκαν  και από ποιούς, καθώς και πόσο κόστισαν στην παράταξή μας.

Είναι γνωστό, ότι το ΠΑΣΟΚ πέρασε μία σκληρή δοκιμασία. Τα πολλά στελέχη του το εγκατέλειψαν και η εκλογική του βάση διασκορπίστηκε  στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ίσως να είναι η κατάληξη των πολυσυλλεκτικών κομμάτων, όταν μπαίνουν σε τροχιά κρίσης και δεν υπάρχει ηγεσία τύπου Ανδρέα Παπανδρέου, που σκεπάζει τα πάντα με τα μεγάλα φτερά της.

Στο χώρο μας έχει απομείνει ένας σκληρός πυρήνας με αναλλοίωτη πασοκική συνείδηση, να εισπράττει τη χλεύη διαφόρων κυρίων χωρίς καμία προσδοκία νόμης εξουσίας  αλλά και χωρίς "" διπλή πολιτική ηθική "".

Αυτό είναι ότι απέμεινε μετά το πέρασμα μέσα από την κόλαση….

Οι απόψεις που ακολουθούν, μπορεί να είναι φλύαρες και σε όρους βαρύτητας μπορεί να αντιστοιχούν σε πίνακα ζωγραφικής τεχνοτροπίας τύπου "naif", αλλά σκοπεύουν πρωτίστως , στο να κατανοήσουμε τη θέση μας μετά το “στραπάτσο “και να συνειδητοποιήσουμε ότι, ο αρχηγός στο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα είναι ο πιο καθοριστικός-ισχυρός παράγοντας για την πορεία της παράταξης και καθίσταται ακόμα πιο ισχυρός , όταν προεδρεύει σε ένα κόμμα αρχών. Κατά συνέπεια η εκλογή προέδρου δεν είναι μια μικρή υπόθεση γι ‘αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Εδώ λοιπόν παρατίθενται οι αλήθειες και μόνο αυτές.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων,  ο ελληνικός λαός κατέταξε το ΠΑΣΟΚ στη χορεία των μικρών κομμάτων.

Τα ποσοστά που του έδωσε μετά τις εθνικές εκλογές του 2009 , αντιστοιχούσαν στις πολιτικές, τις οποίες άσκησε στις πλάτες του, είτε σαν ΠΑΣΟΚ από το 2009 - 2011, είτε σαν συγκυβέρνηση από το 2011 - 2014.

Έκτοτε και παρά το το γεγονός, ότι ο ελληνικός λαός πέταξε το γάντι στις τελευταίες ηγεσίες του κινήματος , καμιά από αυτές δεν το σήκωσε.

Τόλμησε μόνο ο Νίκος ο Σαλαγιάννης και μόνο για τον οικονομικό τομέα, ο οποίος με ένα πόρισμα φωτιά  ενημέρωσε, ότι υπάρχει ένα ΑΦΜ της ντροπής κατάφορτο με οφειλές, εξαιτίας των οποίων μας αποστερείται η ψυχή μας, δηλαδή το όνομα μας.

Το πόρισμα Σαλαγιάννη γνωστοποίησε ότι, στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, το ΠΑΣΟΚ δαπάνησε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ στις εκλογές του 2015 δαπάνησε μόλις 300.000 ευρώ!

Φάνηκε, ότι διαχρονικά υπήρξαν περιττές δαπάνες και διαχειριστικές εξαλοσύνες και επειδή κανένα μέλος ή φίλος του ΠΑΣΟΚ που πλήρωνε εισφορές και κουπόνια, δεν είναι υποχρεωμένο, να εισπράττει ειρωνείες από κανέναν,

καλούνται οι υπεύθυνοι να δώσουν  εξηγήσεις έστω και τώρα, να μην ποντάρουν στη λήθη και να μην εμφανίζονται ξανά δήθεν. .. δικαιωμένοι και  νέοι σωτήρες.

Στο ΠΑΣΟΚ παλιά, για τα οικονομικά υπήρχε η δακηρυγμένη θέση και πεποίθηση, ότι η καλή οργάνωση κάνει και το καλό οικονομικό και όχι το αντίστροφο. Επομένως το χρόνο στον οποίο διογκώθηκε το χρέος, όχι μόνο δεν υπήρχε καλή οργάνωση, αλλά είχε παραμεληθεί και συστάθηκε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης.

Ναι, αυτό του  κυρίου Κόκκου ο οποίος με τον Ρέππα και την Ξενογιαννακοπουλου επιμόρφωσαν 300 επιμορφωτές, για να… επιμοσφώσουν τα στελέχη της επαρχίας!

Θα ήταν ενδιαφέρον, να πληροφορηθούμε, πόσο κόστισε το επιμορφωτικό εγχείρημα, διότι σε όρους αποτελεσματικότητας μας κόστισε περίπου την διάλυση της παράταξης!

Σε ότι αφορά τις αρμόδιες ηγεσίες κατά την διάρκεια των οποίων καταρρακώθηκε η παράταξη, ο μεν Γ. Παπανδρέου για την περίοδο 2009 - 2011, είπε, ότι έβαλε πλάτη (με το ΔΝΤ!!!), για να αποφύγει η χώρα την πτώχευση (αν και αυτή συντελέστηκε κατά 33 % περίπου, αλλά δεν είχε τη μορφή κατάρρευσης), ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος που με την αρωγή των δανειστών ανέτρεψε τον Γ. Παπανδρέου (ο οποίος στη γνωστή εικοσάλεπτη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Σαμαρά τότε, δεν έδωσε  καθόλου εντύπωση στιβαρου ηγέτη), μας είπε άλλα.

Ακολούθως "ανατράπηκε" και ο Βενιζέλος , διότι δεν ήταν υποτακτικός στα σκληρά κελεύσματα των Βρυξελλών!

Είπε, ότι θυσιάστηκε η παράταξη, για να σωθεί η πατρίδα!!!

Οι δανειστές ωστόσο επεδίωκαν να βρεθεί η κατάλληλη κυβερνητική πλειοψηφία , προκειμένου να περάσουν τα μέτρα και να  ""λύσουν"" το μακεδονικό, όπως και έγινε!!!

Ο λαός όμως γνωρίζει, ότι όποιος θυσιάζεται για την πατρίδα, μπαίνει στο πάνθεον των ηρώων και η όποια αναφορά των πολιτών σε αυτόν , διέπεται από έναν κώδικα τιμής και αναγνώρισης λόγω ηρωικής πράξης!

Επειδή όμως σε κάθε ιστορία το πιο ουσιώδες κεφάλαιο είναι ο επίλογος, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει επαληθευτεί και επειδή αντί για την αναγνώριση της θυσίας το τίμημα για το ΠΑΣΟΚ ήταν ο κατακερματισμός και η επαπειλούμενη έξοδός του από τον ρου της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδος, παρά τη βαριά πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, καλό θα ήταν,  οι εν λόγω ηγεσίες να μιλήσουν ανοιχτά και όχι με χρησμους! Έχουν στερήσει από τη βάση μας το εύλογο δικαίωμα στην υπεύθυνη και καταλυτική ενημέρωση κι αυτή η στάση τους συνιστά περιφρόνηση διότι:

Όταν τα εκλογικά ποσοστά σου σαν κόμμα είναι 44% στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και λίγο αργότερα πέφτουν στο 4,68% αυτό σημαίνει, ότι έκανες  πρωτοφανή ατοπήματα και ασυγχώρητα  λάθη και δεν φταίνε οι.. άλλοι, διότι έπρεπε να τιμήσεις το 44% του λαού που σε εμπιστεύτηκε!

Μετά από αυτήν την  παρένθεση χωρίς απολογισμό και καταλογισμό ευθυνών  συνεχίστηκε ο αναχωρητισμός εκατοντάδων  αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι άρχισαν να συμπαρασύρουν την πλειοψηφία της λαϊκής μας βάσης, η οποία αποπροσανατολίστηκε και εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων  ονοματολογικών μεταμορφώσεων μας.

Διακρίνονται δε  διάφορες κατηγορίες αναχωρητών από το ΠΑΣΟΚ.!

Δεν ήταν όλα τα στελέχη της παράταξής μας που μας εγκατέλειψαν ή αδρανοποιήθηκαν, μωροφιλόδοξοι και συμφεροντολόγοι. Φαίνεται, ότι κάποιοι δεν είχαν περιθώρια παραμονής και ασφυκτιούσαν  εντός, λόγω συνειδητού παραγκωνισμού (Φλωρίδης, Νασιώκας, Μανιάτης αργότερα κ.α.), ή υπονόμευσης (Χρυσοχοίδης, με την ανάληψη καθηκόντων ως γραμματέας της Κ. Ε. ΠΑΣΟΚ ).

Συνιστά ακριβή πολυτέλεια για το κίνημα να ωθεί στις αγκάλες του Κυριάκου Μητσοτάκη στελέχη σαν τον Πιερρακάκη  ο οποίος ξεκίνησε τον ψηφιακό  μετασχηματισμό του κράτους επί Γ. Παπανδρέου και που σήμερα κάνει σοβαρή πρόοδο.

Στην άλλη κατεύθυνση  του αναχωρητισμού και ένταξης στον Σύριζα, διαπιστώθηκε ότι:

Όσοι γοητεύθηκαν από τον αντιπολιτευτικό λόγο του καθηγητή της δημοκοπίας και του λαϊκισμού Αλέξη Τσίπρα, ελέγχονται για ηθελημένη αφέλεια, διότι σύμφωνα με την αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία του το 2015 τους έπεισε, ότι ήταν ικανός, να σύρει ολόκληρη την Ευρώπη με το δικό του ιδεολογικό άρμα, εκεί που ήθελε!!! (θα… χόρευαν οι αγορές).

Άλλα, έγιναν στην πράξη και το τίμημα το κατέβαλαν και οι αγανακτισμένοι, χωρίς να αγανακτήσουν αυτή τη φορά…

Στο δημοψήφισμα δε, έγινε η κατάργηση των αρχών και η αποκάλυψη ρόλων! Η τραγωδία είναι ότι, για το δημοψήφισμα του Τσίπρα δεν αγανάκτησε κανένας, αφού ο σκοπός καθάγιαζε τα…μέσα!!!

Το μέγα θέμα σήμερα είναι με τους υψηλούς αξιωματούχους, με αυτούς που κυβερνούν από την ηλικία των 28 ετών και σήμερα είναι 65" plus " και θέλουν κι άλλο!!! Αυτοί είναι το παλιό που έχει πεθάνει, όπως είπε και ο κ. Τσίπρας, αλλά το έχει προσεταιριστεί, ονομάζοντας το.. προοδευτική συμμαχία (sic), ενώ ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί μια πλειάδα εξ αυτών για την άσκηση δήθεν μη κομματικών πολιτικών, αλλά κάνουν περίφημα τη δουλειά του!

 

ΠΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Πέρα από τις δικές μας ευθύνες σε επίπεδο ηγεσίας, το κίνημά μας έχει υποστεί μια αδυσώπητη  και  βάναυση κακοποίηση!

Κακοποίηση της ιστορίας του, κακοποίηση των ιδεών του, κακοποίηση των πιστών κυρίως στελεχών του και κακοποίηση της ευρύτερης εκλογικής του βάσης, η οποία συρρικνώθηκε στο έπακρο. Και όλα αυτά με μοχλό το ετερόκλητο πλήθος των.. αγανακτισμένων μέγα όπλο στα χέρια μιας… αριστερής αντιπολίτευσης  της οποίας το "μότο" ήταν  άγρια - παθιασμένη επίθεση  με το σύνθημα “no prisoners”!!! Άλλωστε το είπε και ο κ. Τσίπρας “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν “.

Επαίσχυντος λαϊκισμός με τη λίστα Λαγκάρντ αν και ακολούθησαν κι άλλες επί των ημερών τους (Λίστα Παναμά, λίστα Μποργιάνς, λίστα Ολλανδίας, λίστα χρυσών διαμερισμάτων Λονδίνου και λίστα με τα 1.370.000 ΑΦΜ ελλήνων πολιτών που εξήγαγαν πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό) και προπαντός η… πληροφορία του έμμισθου συνεργάτη των PODEMOS Φαλσιάνι, ότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό στην UBS ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ!!!). Δεν πρόλαβαν σε 5,5  χρόνια να εξιχνιάσουν τα παραπάνω εγκλήματα, διότι τους… πρόλαβε το ΣΤΕ όπως είπαν, ή βρήκαν μέσα στις λίστες και  δικές τους φωτογραφίες!

‘Ολη αυτή η λυσσαλλεα επίθεση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε κυρίως από την  αριστερά! Δεν συμπεριφέρθηκαν σαν πολιτικοί αντίπαλοι αλλά σαν λεηλάτες. Τραμπουκισμοί,γιαουρτώματα, αποκλεισμοί και απειλές παντός είδους! Συνέδραμαν και οι “επαναστάτες” με βολές από Καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και ο αγνώστου προελεύσεως φάκελος με τις σφαίρες στην Ν. Ε. ΠΑΣΟΚ Σερρών, οπότε η αναφορά και μόνο στο όνομα ΠΑΣΟΚ, συνιστούσε βδέλυγμα και έγκλημα καθοσιώσεως!! Κατόρθωσαν να το περάσουν στη νέα γενιά, η οποία το δείχνει ακόμα και σήμερα!

Αυτή η αριστερά δεν το κατάφερε το 1989, αλλά το πέτυχε το 2015.

Ο στόχος της ήταν πάντα η διάλυση του ΠΑΣΟΚ!

Τάχα, τους έκλεψε τα συνθήματα τις πολιτικές θέσεις τους και τα όραμματά τους. Μόνο που όταν συγκυβέρνησαν με την δεξιά και τις δύο φορές ξέχασαν τα οράματα…

Το 1986 στις δημοτικές εκλογές  η αριστερά παρέδωσε συνειδητά τους δήμους της Αθήνας στον Έβερτ, του Πειραιά στον Ανδριανόπουλο και της Θεσσαλονίκης στον Κούβελα.

Το1989 συνέπραξαν με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη  Συνασπισμός, ΚΚΕ, Δημαρ για να κάνουν… κάθαρση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου! Ενώ το 2015 συνασπίστηκαν με τον ακραίο Καμμένο (λάτρη του νόμου του Λιντς), για να μας σώσουν από τα μνημόνια, αλλά έφεραν κι άλλα χειρότερα! Στην πραγματικότητα ο στόχος τους ήταν το ΠΑΣΟΚ και πράγματι το 3,6% απορρόφησε το μέγα μέρος της εκλογικής μας βάσης και έγιναν κυβερνητικη πλειοψηφία! Και μια που το ιδεολογικό αφήγημά τους του μαρξισμού - λενινισμού έχει καταρρεύσει, τώρα στέλνουν τον κ. Τσίπρα στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων “$οΣΙΑλδημοκρατών”   (όπως τους αποκαλούσαν τότε), για να γίνει μέλος…

Χωρίς αιδώ, ως συνήθως!

Ούτε εμείς βέβαια είμαστε άμοιροι ευθυνών. Με ευθύνη όλων ημών (ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΗ), είχαμε ένα κάστρο και το μετατρέψαμε σε ξύλινο υπόστεγο. Επειδή όμως τα κάστρα δεν πέφτουν απ έξω, αλλά χρειάζεται και κάποια κερκόπορτα από μέσα, εδώ δεν υπήρξε κερκόπορτα, αλλά υπήρξαν πορτάρες, μεγαλύτερες και από την πορτάρα της Νάξου αν αυτή σας οδηγεί συνειρμικά σε κάποιον.

Εν όψει των εσωκομματικών διαδικασιών που ανοίγονται στο ΚΙΝΑΛ, για την εκλογή νέας ηγεσίας, υπάρχει μια ύστατη ευκαιρία, προκειμένου το κίνημά μας να διεκδικήσει εκ νέου τον ιστορικό του ρόλο.

Στις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας πρέπει να εμπλακεί και ένα κομμάτι της κοινωνίας και να κάνει δική του υπόθεση την ανάκαμψη ενός κόμματος, που την υπηρέτησε με σταθερό προσανατολισμό στην επίλυση των προβλημάτων της όσο κανένα άλλο κόμμα μετά την μεταπολίτευση.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να σήκωσε το μεγαλύτερο ανάθεμα της οικονομικής κρίσης, ωστόσο άντεξε και οφείλει να επανασυνδεθει με την λαϊκή βάση του και όχι μόνο. Υπάρχουν πολίτες υπεύθυνοι και σοβαροί αληθινά διαμάντια, με ευρεία κοινωνική αναφορά, που είναι  κομματικά ανέστιοι. Η νέα ηγεσία μας οφείλει να τους απευθύνει ένα συγκεκριμένο κάλεσμα, στο μέτρο που συγκροτήσει ένα κόμμα  αρχών και διαφάνειας!

Θα είναι αυτοκαταστροφικό, αν αρχίσει ο εσωκομματικός συνδικαλισμός και   να αναπτυχθεί μια διελκυστίνδα, η οποία θα διαιωνίζεται εις το διηνεκές εξαιτίας του ετεροπροσδιορισμού μεταξύ των στελεχών, τα οποία βρίσκονται στον στενό περίγυρο κάθε υποψηφίου.

Επειδή τη συνείδηση την διαμορφώνουν τα βιώματα, δεν χρειάζεται να τα ξαναζήσουμε. Έχουμε πλήρη συνείδηση του φαινομένου από το παρελθόν!

Στην Ελλάδα σήμερα τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι νέοι άνθρωποι καθώς και οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων. Το σκηνικό της ελληνικής Βουλής με εκπροσώπους παρωχημένους με ένα πολιτικό αφήγημα και μια ρητορική οπισθέλκουσα, έχει απορριφθεί με την μη επανεκλογή  στη Βουλή του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη.

Χωρίς να συνιστά αξία από μόνη της η μικρή ηλικία των πολιτικών, δεν παύει να είναι πλεονέκτημα για όσους πιστεύουν, στην αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει τον νεανικό ενθουσιασμό,

τη νεανική ορμή,

το νεανικό σφρίγος,

τη νεανική δύναμη

και πάνω από όλα την προοπτική και το όραμα!

Το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν γιγαντώθηκε από τον αγώνα των νέων, διότι υπό την ηγεσία  του Ανδρέα Παπανδρέου ενέπνευσε μια γενιά ολόκληρη!

Αυτές τις αρετές της νιότης οι  ομοιδεάτες συνομήλικοι μας και  εμείς τις δαπανήσαμε στις δεκαετίες του ‘70 του ‘80 του ‘90 και του 2000, κατά συνέπεια η συνεισφορά μας σε ένα νέο ξεκίνημα  της παράταξης, εκτιμούμε, ότι θα είναι περιορισμένη.

Οφείλουμε όμως να εκφράσουμε απόψεις και να μην ιδιωτεύσουμε..

‘Αρα, η ηλικιακή ανανέωση, η ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν τους νέους, η συνδιαμόρφωση των πολιτικών θέσεων με αυτούς, για την βελτίωση των όρων διαβίωσης τους, καθώς επίσης η σύσταση ενός σύγχρονου νέου κώδικα ψηφιακής επικοινωνίας και η δημιουργία ενός νέου και ιεραρχημένου συστήματος αξιών, θα πρέπει να είναι η κεντρική ιδέα και η κυρίαρχη στόχευση.

Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν βασικό κριτήριο για την ανανέωση της ηγεσίας του κινήματος, αν θέλουμε ανανέωση σε βάθος με ρήξεις και ανατροπές απέναντι σε παλιές πρακτικές που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο με το γνωστό "modus operandi".

Αν όμως θέλουμε έναν ήσσονος σημασίας ρόλο, προσβλέποντας σε μια διαχείριση της σημερινής κατάστασης ως δεκανίκι αριστερων ή φιλελεύθερων... προσανατολισμών,  να θυμηθούμε ότι, όταν συγκυβερνούσαμε, άλλοι ασκούσαν πολιτικές και το ΠΑΣΟΚ εισέπραττε το πολιτικό κόστος!

Αυτό λένε τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών μας και είναι αδιαμφισβήτητο!

Εξάλλου, οπουδήποτε προέκυψε “ανάγκη “ συγκυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών - φιλελεύθερων, οι δυνάμεις των σοσιαλδημοκρατών έχουν συρρικνωθεί στο έπακρο, διότι δέχτηκαν να παίξουν έναν ρόλο ξένο προς τις πολιτικές τους διακηρύξεις.

 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Ο Νίκος ο Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός, νέος ο οποίος προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης.

Είναι στέλεχος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό με σχεδόν επτά χρόνια θητεία στην ευρωβουλή και κατά τούτο γνωρίζει καλύτερα από όλους, ότι υπάρχει μια αμείλικτη ευρωπαϊκή πραγματικότητα,  η οποία προσδιορίζει τα βήματα μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό τον καθιστά αναγκαίο στην ηγεσία της παράταξης, διότι  σχεδόν όλα εκπορεύονται από την Ε. Ε., αν και δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης για την εκλογή του.

Ως ευρωβουλευτής , ήδη  συνδιαλέγεται  με συναδέλφους του, οι οποίοι πιθανόν να αποτελέσουν και την αυριανή ηγεσία της Ε.Ε., με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και την Ελλάδα!

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα καλύψει επαρκώς, ένα μόνιμο έλλειμμα  εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει διαχρονικά διάφορους τρόπους άσκησης εξουσίας.

Είναι αυτός ο τρόπος άσκησης εξουσίας, ο οποίος προκάλεσε μια άρρωστη σχέση πολίτη - κράτους, σύμφωνα με την οποία, ο ένας θεωρεί τον άλλον (a priori) αναξιόπιστο και συχνά πυκνά απατεώνα!

Έχει πίστη στο  όραμα  της Ευρώπης, παρά το γεγονός, ότι υπάρχει μια θεσμική καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της σχετικά με τους στρατηγικούς της στόχους, λόγω του γερμανικού ηγεμονισμού στους κόλπους της, ο οποίος ηγεμονισμός την κρατάει καθηλωμένη στο σημερινό STATUS QUO. Ας ελπίσουμε, ότι η κυβερνητική αλλαγή που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές στην Γερμανία να αντιληφθεί ότι, δεν είναι σωστό, οι πολλοί να έχουν ελλείμματα και  μόνο η Γερμανία να συσσωρεύει πλεονάσματα.

Οφείλει η παράταξή μας λοιπόν, με όρους ενότητας και ευθύνης απέναντι στην ιστορία της και στον δοκιμαζόμενο λαό, να προκρίνει μια λύση προοπτικής και ανανέωσης και να μην αιχμαλωτίζεται σε ισχυρούς συμβολισμούς ιστορικών ονομάτων που έκαναν μεγάλο το ΠΑΣΟΚ!

Στο μέτρο που αυτό γίνει πραγματικότητα, οφείλουν να  συνδράμουν όλες πασοκικές συνειδήσεις και όχι μόνο αυτές.

Πιστεύουμε, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορέσει να δυναμώσει την παράταξη, όπως είπε, να πάει την πατρίδα μπροστά, δίνοντας περιεχόμενο στους όρους  αξιοκρατία, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, πατριωτική πορεία, σε μια συμπόρευση με τους νέους της χώρας που λαχταρούν ένα νέο αξιακο πλαίσιο, το οποίο θα διαμορφώσουν οι ίδιοι, διότι το παλιό πολλούς τους ανάγκασε να ξενιτευτούν! Αρκεί βέβαια να είναι ενωτικός και να προκρίνει καθαρά δημοκρατικές εσωτερικές λειτουργίες.

Υπάρχουν μόνιμοι μηχανισμοί και προπαντός μόνιμες νοοτροπίες που βασανίζουν τους έλληνες, τους γονείς τους, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, σε πολλές  εκφάνσεις  της δημόσιας ζωής!

Έχει σιχαθεί ο κόσμος να βλέπει τους ίδιους πρωταγωνιστές σε δράσεις που καταλύουν δημοκρατικούς θεσμούς, που υπεξαιρούν δικαιώματα, που ασχημονούν παντού, που ταπεινώνουν αδύναμους πολίτες, να ρημάζουν το περιβάλλον επικαλούμενοι την ανάπτυξη, με ένα κράτος  αδύναμο ή αδιάφορο, ενίοτε μπλεγμένο σε συνέργειες με διάφορα οικονομικά συμφέροντα, πυλώνες ενός συστήματος ημετέρων. Επιπροσθέτως η κυβέρνηση ολισθαίνει σε αυταρχικές επιλογές, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τους ΟΤΑ και τις μεταφέρει στις περιφέρειες, για τον απλούστατο λόγο,  ότι από τις 13  σε επίπεδο επικράτειας ελέγχει τις 12!

Η απόδειξη ότι το  σημερινό επιτελικό κράτος είναι αδιάφορο, είναι τα δεκάδες βανδαλισμένα δημόσια κτίρια που έπαψαν να λειτουργούν λόγω οικονομικής κρίσης!

Είναι περιουσίες  δημόσιου συμφέροντος που έγιναν με μόχθο και σκληρή φορολόγηση των πολιτών.

 

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ θα είναι η προσωπική μας επιλογή.

Το γεγονός ότι δεν έγινε αναφορά για τους υπόλοιπους υποψηφίους, δεν σημαίνει ότι στερούνται ικανοτήτων ή της εκτίμησης μας. Να γνωρίζουν όμως ότι, τιμούμε την διαδρομή τους στη βάση αγαπημένης φράσης του εκλιπόντα και αειμνήστου ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία ιατρού Θανάση Γεωργιαδη: "Κάθε αρνάκι από το ποδαράκι του κρέμεται" και ο νοών νοείτω!

 

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Σε ότι αφορά την πρόεδρο Φ. Γεννηματά που ήταν επίσης υποψήφια αλλά κόπηκε ξαφνικά το νήμα της ζωής της,  ήταν ένα κορυφαίο στέλεχος και οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε ότι :

Στην ακμή της πολιτικής της δράσης με την εκλογή της στην υπέρ νομαρχία Αττικής και της ΕΝΑΕ οδήγησε στην αποτυχία το ετερόκλητο σχήμα  Καραμανλή - Τζανετάκου, μία από τις γνωστές αντι πασοκικές επιδιώξεις της αριστεράς! Ήταν πάντα παρούσα στους αγώνες του κινήματος και μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ το 2015 , έμεινε πιστή στον ιστορικό μας χώρο!

Το 2017 ανέλαβε μια πρωτοβουλία συμπόρευσης με άλλες πολιτικές δυνάμεις, (Ποτάμι, ανεξάρτητοι κλπ)  αναπτέρωσε την ελπίδα για την δημιουργία ενός τρίτου πόλου ανάμεσα στον δικομματισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

Προσήλθαν 212.000 πολίτες στην εκλογική διαδικασία προκειμένου να στηρίξουν την εν λόγω πρωτοβουλία.

Στην συνέχεια καταστρατηγεί συνειδητά κομματικές καταστατικές διατάξεις καταργώντας εκλογές, προκειμένου να έχουν έκφραση στα όργανα της νέας αυτής δύναμης οι μικρότερες παρατάξεις.

Προς τούτοις η Κεντρική Επιτροπή ήταν διορισμένη, η πολιτική Γραμματεία επίσης, οι Ν. Ε. επίσης διορισμένες και τέλος η εκλογή των συνέδρων ήταν στην ίδια λογική.

Στην πορεία άρχισαν να εμφανίζονται ζητήματα, οι μεν συνεργαζόμενοι την εγκαλούν για ηγεμονισμό, ενώ η ίδια δήλωνε ότι, κάποιοι με όχημα το  ΠΑΣΟΚ ήθελαν να ικανοποιήσουν  προσωπικές φιλοδοξίες και το σχήμα σχεδόν διαλύθηκε!

Οι φιλότιμες προσπάθειες που έκανε στη συνέχεια, δεν έφεραν αποτελέσματα και το κίνημα καθηλώθηκε. Χωρίς προϋποθέσεις ανάκαμψης, αλλά με την επίγνωση ότι θυσιάζει την υγεία της για το όραμα, άφησε ελάχιστες μέρες ζωής για τον εαυτό της!!

Το Γεννηματέικο τελικά δίδαξε ήθος και αυτοθυσία και κατά τούτο κέρδισε τον  σεβασμό και την εκτίμηση όλου του ελληνικού λαού.

Συμπέρασμα :

Αγαπητοί φιλοι,

κάθε φορά που θα φεύγει από τη ζωή, ένα σημαίνον  ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τότε και μόνο τότε θα πληροφορείστε από τα ΜΜΕ την αληθινή ιστορία του!

Όπως μάθατε τελευταία για τον  ήρωα Σήφη Βαλυράκη (ο οποίος απέδρασε από τις φυλακές της Κέρκυρας επί δικτατορίας και  πέρασε με κολύμπι στην Αλβανία του Εμβέρ Χότζα όπου κρατήθηκε στις φυλακές σαν κατάσκοπος) και την  γενναία καπετάνισσα Φώφη  Γεννηματά, έτσι θα μαθαίνετε και για όσους ακολουθήσουν, ότι ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που σας σέρβιραν μεθοδικά και για πολλά χρόνια οι.. επιτήδειοι!

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τέλος, η νέα ηγεσία οφείλει πρωτίστως να τονίσει με πράξεις και όχι μόνο με διακηρύξεις,  ότι θα αναπτερώσει την ελπίδα των φίλων και των μελών προκειμένου να επανέλθει το κίνημά μας στο πολιτικό προσκήνιο της Ελλάδας με το ιστορικό του όνομα δλδ το ΠΑΣΟΚ!

Αν το  εμπόδιο είναι οι οφειλές, τότε η νέα ηγεσία υποχρεούται, να το αντιμετωπίσει.

Όπως ο ελληνικός λαός στα χρόνια της οικονομικής κρίσης πέρασε “των παθών του τον τάραχο”, αλλά ξαναβρήκε το σθένος να πιάσει πάλι το νήμα από την αρχή και συνεχίζει μέσω ρυθμισμένων οφειλών (όπως κάνει σήμερα και το ΚΙΝΑΛ) να μάχεται, έτσι και το κίνημά μας πρέπει να περάσει μέσα από την κόλαση των τραπεζικών ληστρικών επιτοκίων. Απέναντι στους ανακεφαλαιοθέντες τραπεζίτες πλειστάκις  οφείλει να δώσει τη μάχη.

Η σκέψη και μόνο του φορτώματος των οφειλών του ΠΑΣΟΚ στην πλάτη του κοινωνικού συνόλου   συνιστά, προσβολή για το λαό και θα προξενήσει την οριστική αποκαθήλωση του Κινήματος!

Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις το κίνημά μας θα μπορέσει να αποδράσει από το σφιχτό εναγκαλισμό με τη μετριότητα, κάνοντας ένα άλμα φυγής εκτός πλαισίου.

Στη σημερινή κυβερνητική συγκυρία πλαίσιο λογίζεται, το σημερινό καθεστώς της κατευθυνόμενης μιντιοκρατίας, που επιβάλλει συγκεκριμένη  ατζέντα μέσα στην οποία ασφυκτιούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις εξαιτίας των κατευθύνσεων  που δίνουν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. (Σήμερα κυριαρχεί το πανδημικό ζήτημα, ενώ το κυρίως "μενού"  των  άπληστων είναι η αρπαγή ακινήτων από  τις τράπεζες με την σιωπηλή συναίνεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού πρώτα διέγραψαν τα χρέη των μεγάλων και των ημετέρων).

Ταυτοχρόνως τα μέσα με τους δημοσιογράφους τους προστατεύουν την κυβέρνηση.

Το μέγεθος της προστασίας του πρωθυπουργού το έδωσε η απουσία… ενοχλητικών δημοσιογράφων στην συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.. Σε αντίθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος στην συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου, έδινε ο ίδιος πρώτα το λόγο στον Παύλο Καμβύση, για να μας "βρίσει" …

Επειδή ο ελληνικός λαός είναι φοβερά πιεσμένος από την ρητορική ενός επηρμένου  φαντασιόπληκτου γειτονικού “σουλτάνου”, η νέα ηγεσία οφείλει να δίνει άλλες απαντήσεις στον αλλόφρωνα πρόεδρο της γείτονος και στους διάφορους κλώνους του!

Απαντήσεις, όχι του τύπου “τούτο δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθώς και άλλα χαριτωμένα για τον ΟΗΕ, τα ψηφίσματα του και λοιπά ταπεινωτικά φληναφήματα”, αλλά, ανδρεοπαπανδρεικές απαντήσεις!

Τώρα που η άμυνά μας ενισχύεται (και είναι στα πολύ θετικά της κυβέρνησης, καθώς και η αναβάθμιση της διπλωματικής θέσης της Ελλάδας χάρι στις άοκνες προσπάθειες του Δένδια) όχι μόνο αποτρεπτικά, να διαμηνύει, ότι θα "κόβονται χέρια" στις κάθε λογής αυθαιρεσίες και πειρατικές συμπεριφορές!

Δεν γνωρίζουμε το μέγεθος, αλλά φανταζόμαστε την φοβερή συμπίεση του υπερήφανου πατριωτικού φρονήματος των ελλήνων, όταν ο μεμέτης προκαλούσε στην ανατολική Μεσόγειο με παράνομες γεωτρήσεις λέγοντας ή να συζητήσουμε παραχωρήσεις όπως τις ηθελε αυτός, ή ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ!!

Ναι και στο πεδίο,(αφού εξαντληθούν„ όλα τα άλλα μέσα), αλλά με δύναμη ισχύος και αποτροπής! Όλα γίνονται με όρους ισχύος, τα υπόλοιπα (διεθνείς οργανισμοί, ψηφίσματα,  αμφίσημες ανακοινώσεις στήριξης γεμάτες υποκρισία) αποτελούν “χρήσιμα” επικοινωνιακά καρυκεύματα…

Αντίθετα οι ισχυρές συμμαχίες στη βάση κοινών συμφερόντων είναι πολύ σημαντικές και αποτελεσματικές.

Γι’ αυτό αποδεικνύεται, ότι πολιτική δεν είναι μόνο “η τέχνη του εφικτού”  ή   “η διαχείριση συμβόλων “αλλά και  “Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ”

Πολύ απλά με ποιούς είσαι και με ποιούς δεν είσαι!!!

Η νέα ηγεσία οφείλει να αναδείξει τον πατριωτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ! Αυτόν που πιστεύουμε, (πρώτη παράγραφος της ιδρυτικής μας διακήρυξης)  και αυτόν που επιδείξαμε σε δύσκολες ώρες.

Εάν δεν είναι πατριωτικός, τότε δεν θα είναι ΠΑΣΟΚ αλλά θα είναι κάτι άλλο.

 

Ελευθεράκης Ιορδάνης-Μωραλίδης Τάκης

(παλιά αντιδικτατορικά και ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ από την οργάνωση της Ιταλίας).


Γεννηματά-Ανδρουλάκης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής