breaking news Νέο

Κοινή επιστολή φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στον Πρωθυπουργό για την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης προγραμμάτων INTERREG

Κοινή επιστολή φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στον Πρωθυπουργό για την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης προγραμμάτων INTERREG

Την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη κυβερνητική πρόθεση για μεταφορά της έδρας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG), εκφράζουν σε κοινή επιστολή τους που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επικεφαλής φορέων εκπροσώπησης της αυτοδιοίκησης, του επιχειρείν και του επιστημονικού κόσμου της Θεσσαλονίκης,  σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης εκ μέρους εργαζομένων της Υπηρεσίας και με πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

 

Την επιστολή υπογράφουν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης και ο Πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης.

 

Στο κείμενο της επιστολής, οι υπογράφοντες εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι  στο Σχέδιο Νόμου ΕΣΠΑ 2021-2027 που κυκλοφόρησε στις 15-11-2021 προβλέπεται η κατάργηση της υφιστάμενης στη Θεσσαλονίκη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης μετά την λήξη της περιόδου 2014-2020 και η σύσταση νέας με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες στην Αθήνα.

 

Ζητώντας δε να μην υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, επισημαίνουν μεταξύ άλλων, πως η απόφαση αυτή, εφόσον εφαρμοστεί, αποδυναμώνει θεσμικά τη Θεσσαλονίκη, καταργεί τη μοναδική αποκεντρωμένη υπηρεσία διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας και αφαιρεί από την Μητροπολιτική περιοχή, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ένα πολύτιμο εργαλείο εξωστρέφειας και διασυνοριακής ανάπτυξης.

(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ)

 

ΠΡΟΣ:

τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

 

ΚΟΙΝ:

Γραφείο Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κ. Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη

Γραφείο Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη

                                                                                   

Κοινή Επιστολή για την πιθανή κατάργηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε πρόσφατα από τους εργαζόμενους στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και τις Κοινές Γραμματείες των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG ότι στο Σχέδιο Νόμου ΕΣΠΑ 2021-2027 που κυκλοφόρησε στις 15-11-2021 προβλέπεται η κατάργηση της υφιστάμενης στη Θεσσαλονίκη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης μετά την λήξη της περιόδου 2014-2020 και η σύσταση νέας με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες στην Αθήνα.

Η πρόθεση αυτή μας εξέπληξε δυσάρεστα, καθώς κανένα δεδομένο δεν αποδεικνύει την αναγκαιότητα αυτή της απόφασης. Αντιλαμβάνεσθε ότι η απόφαση αυτή, εφόσον εφαρμοστεί, αποδυναμώνει θεσμικά τη Θεσσαλονίκη, καταργεί τη μοναδική αποκεντρωμένη υπηρεσία διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας και αφαιρεί από την Μητροπολιτική περιοχή, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ένα πολύτιμο εργαλείο εξωστρέφειας και διασυνοριακής ανάπτυξης.

Είναι προφανές ότι η απομάκρυνση της Ειδικής Υπηρεσίας και των Κοινών Γραμματειών από τη Θεσσαλονίκη και η επανίδρυσή τους στην Αθήνα:

  • Αγνοεί τα θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων για τη χώρα μας, τα οποία οφείλονται στην οργάνωση, στην ορθή λειτουργία της υφιστάμενης Υπηρεσίας και στην τεχνογνωσία των στελεχών της
  • Αγνοεί κατάφορα την εγγύτητα της Θεσσαλονίκης με τη διασυνοριακή ζώνη και αναιρεί τον σημαντικό της ρόλο στη διασυνοριακή συνεργασία.
  • Θέτει ένα τεράστιο εμπόδιο στη διασυνοριακή συνεργασία και δραστηριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιστημονικών Ιδρυμάτων, των Δημόσιων Φορέων, των Επιμελητηρίων, των Συνδέσμων, των Επιστημονικών Φορέων και φυσικά της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας.
  • Απομακρύνει τη Θεσσαλονίκη ως Μητρόπολη και από την εντός και από την εκτός συνόρων περιοχή εμβέλειάς της και όλους τους παραπάνω Φορείς από τους φυσικούς εκτός συνόρων συνεργάτες τους.

Ο συντάκτης της πρότασης στο κείμενο του Σ/Ν προφανώς δεν έχει πλήρη αντίληψη του τύπου και της ουσίας των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, της μέχρι τώρα ορθής τους υλοποίησης, ενώ αγνοεί την κοινή πρακτική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι αντίστοιχες υπηρεσίες βρίσκονται πάντα σε πόλεις εκτός των Πρωτευουσών τους. Συμπληρωματικά, πιθανή προοπτική ηλεκτρονικής διασύνδεσης των επιμέρους Γραμματειών, δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό επιχείρημα κατάργησης της Υπηρεσίας. Εξάλλου, υφίσταται ήδη ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των προτάσεων.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι υπογράφοντες εκπροσωπούμε το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας και της Βόρειας Ελλάδας.

Με βάσει τα όσα σας εκθέσαμε παραπάνω, ζητούμε να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη κατάργηση/διάλυση – μετακίνηση της Ειδικής Υπηρεσίας και των Κοινών Γραμματειών από τη Θεσσαλονίκη και ως εκ τούτου παρακαλούμε να αφαιρεθούν τα σχετικά άρθρα και αναφορές από το ανωτέρω Σχέδιο Νόμου πριν την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης.

Με εκτίμηση,

 

Για την                                                               Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

Για τον

Δήμο Θεσσαλονίκης

Ο Δήμαρχος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Για την

Περιφερειακή Ένωση Δήμων

Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος

ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ

 

Για το

Αριστοτέλειο

Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Πρύτανης

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Για το

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/

Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ

 

Για τον

Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος

Ο Πρόεδρος

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ

Για τον

ΣΕΒΕ

Σύνδεσμο Εξαγωγέων

Ο Πρόεδρος

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Για το

 Εμπορικό και Βιομηχανικό

 Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ

Για το

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΠΝΟΠΩΛΗΣ

Για το

Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΡΠΙΔΗΣ

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής