breaking news Νέο

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : AΓΙΟΙ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ –ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ-ΕΥΓΕΝΙΟΣ-ΜΑΡΔΑΡΙΟΣ –ΟΡΕΣΤΗΣ

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : AΓΙΟΙ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ –ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ-ΕΥΓΕΝΙΟΣ-ΜΑΡΔΑΡΙΟΣ –ΟΡΕΣΤΗΣ

Γεννήθηκαν στην  Καππαδοκία. Ήταν ευσεβείς χριστιανοί  και μαρτύρησαν κατά την διάρκεια των διωγμών του  Διοκλητιανού  (284 – 305).

Τον Ευστράτιο  που ήταν ανώτερος αξιωματικός τον συνέλαβε  και τον βασάνισε φρικτά πρώτα  ο Δούκας Λυσίας, και μετέπειτα ο  Έπαρχος Αγρικόλας.

Τον Αυξέντιο, που ήταν ιερέας και συγχωριανός του Ευστράτιου  τον αποκεφάλισαν,  τον Μαρδάριο  του τρύπησαν τους αστραγάλους, τον κρέμασαν ανάποδα και τον έκαψαν.

Τον αξιωματικό Ευγένιο του έκοψαν την γλώσσα, τα χέρια  και του έσπασαν τα πόδια, ενώ τον στρατιώτη Ορέστη τον θανάτωσαν  πάνω σε πυρακτωμένο  κρεβάτι. Η μνήμη τους τιμάται στις 13 Δεκεμβρίου.

Η Κάρα του Αγίου Ευστρατίου βρίσκεται στη Μονή Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους.

Μία εκ των χειρών του Αγίου Ευστρατίου βρίσκεται στη Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αυξεντίου βρίσκονται στις Μονές Ξηροποτάμου Αγίου Όρους και Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου Σιατίστης.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μαρδάριου βρίσκονται στις Μονές Φιλοθέου Αγίου Όρους και Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου Σιατίστης.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευγενίου βρίσκονται στις Μονές Κοιμ. Θεοτόκου Μικροκάστρου Σιατίστης και Κύκκου Κύπρου.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ορέστη βρίσκονται στις Μονές Καρακάλου Αγίου Όρους, Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αριδαίας Πέλλας και Κοιμ. Θεοτόκου Μικροκάστρου Σιατίστης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής