breaking news Νέο

Δ.Σ. Βέροιας: Με θετικό πρόσημο, αλλά και δικλείδες ασφαλείας η λειτουργία του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο"

  • Δ.Σ. Βέροιας: Με θετικό πρόσημο, αλλά και δικλείδες ασφαλείας η λειτουργία του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο
  • Δ.Σ. Βέροιας: Με θετικό πρόσημο, αλλά και δικλείδες ασφαλείας η λειτουργία του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο
  • Δ.Σ. Βέροιας: Με θετικό πρόσημο, αλλά και δικλείδες ασφαλείας η λειτουργία του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο
  • Δ.Σ. Βέροιας: Με θετικό πρόσημο, αλλά και δικλείδες ασφαλείας η λειτουργία του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο
  • Δ.Σ. Βέροιας: Με θετικό πρόσημο, αλλά και δικλείδες ασφαλείας η λειτουργία του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο
  • Δ.Σ. Βέροιας: Με θετικό πρόσημο, αλλά και δικλείδες ασφαλείας η λειτουργία του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο

Η λειτουργία Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο, με το σχέδιο της μελέτης της εταιρίας να προβλέπει την τοποθέτηση 155 Ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 465ΜW (εκ των οποίων ήδη τα 44,4 MW έχουν τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία) ήταν το ζήτημα που ήρθε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Τετάρτη, ύστερα από αντίστοιχο αίτημα, το οποίο ετίθετο από Δημοτικούς Συμβούλους σε προγενέστερες συνεδριάσεις του οργάνου.

Η Δημοτική Αρχή, ανταποκρινόμενη πάνω σ' αυτό το αίτημα και παρόντων μελών του Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχειρίσεως Δασοκτήματος Σελίου, προσκάλεσε εκπροσώπους των εταιριών και καθηγητές επιστήμονες, λειτουργώντας πάνω σε μια ισορροπιστική αντιπροσώπευση πλευρών, με επιδίωξη να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση για ένα θέμα σαν και αυτό, ξεκαθαρίζοντας συνάμα τις όποιες απορίες και ερωτήματα εκφράζονταν.

Το λόγο πήραν αρχικά οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών, Παναγιώτης Λαδακάκης της Αιολικής Βερμίου και Στράτος Μπαρδάκας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Φυσικός Περιβαλλοντολόγος εκπρόσωπος εταιρίας Ανδρέας Βλαμάκης, οι οποίοι και ενημέρωσαν ότι :

Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση 155 Ανεμογεννητριών παραγωγής 465MW, το οποίο και έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδικάστηκε τον Οκτώβριο.

Αν υπάρξει, όπως αναφέρθηκε, θετική απόφαση του ΣτΕ, τότε θα αρχίσει σιγά – σιγά η τελική φάση του έργου και θα ολοκληρωθεί σιγά – σιγά σε φάσεις.

Μάλιστα, υποστηρίχθηκε ότι όλα αυτά τα χρόνια έγινε μία τεράστια επένδυση, με επιδίωξη να είναι όσο πιο φιλική στο περιβάλλον, τις τοπικές χρήσεις γης και να συμβάλλει στην τοπική κοινωνία (με το 3% του τζίρου να πηγαίνει στον οικείο Δήμο).

Επιπλέον, τονίστηκε ότι δεν προκύπτει θόρυβος από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών και πως τα οφέλη που θα προκύψουν είναι περισσότερα από τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον.

Τέλος, όσον αφορά στην αισθητική εικόνα, έγινε και μια σύγκριση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής της Κοζάνης με τα φουγάρα και των μονάδων παραγωγής ρεύματος με τις ανεμογεννήτριες στον ορεινό όγκο του Βερμίου.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χατζάκης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στάθηκε υπέρμαχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνοντας πως τόσο ο αέρας, όσο και ο ήλιος, έχουν να κάνουν με καθαρές ενέργειες και προσφέρονται δωρεάν.

Την αντίθεσή τους ωστόσο εξέφρασαν ο (Σελιώτης) Στέργιος Μποζίνης, μέλος κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας και ο Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής Δασολογίας και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Όπως είπε ο κ. Μποζίνης, η χώρα μας έχει πιάσει το στόχο των ανανεώσιμων περιοχών ενέργειας. Για δε το Βέρμιο, επεσήμανε πως έχει πάρει το... μερτικό του με τις ανεμογεννήτριες που έχουν ήδη στηθεί και ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να στηθούν και σε άλλα σημεία της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Μποζίνης υπεραμύνθηκε της άποψης ότι το αιολικό πάρκο θα επηρεάσει τα ζώα, την πανίδα και το νερό του Βερμίου. Σημείωσε δε πως το Βέρμιο δεν έχει καλό αιολικό δυναμικό και δεν αξίζει να επενδύσουν οι εταιρίες.

Με τη σειρά του, ο Θεοχάρης Ζάγκας έκανε λόγο για αλλοίωση του τοπίου και βλαβερές παρεμβάσεις στο περιβάλλον, επισημαίνοντας πως η περιοχή θα είναι ακατάλληλη για κτηνοτροφία, δασοπονία και μελισσοκομία. Και συν τοις άλλοις – όπως τόνισε – ένα τέτοιο έργο έρχεται να ακυρώσει την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Ρώσσης, Δρ. Μηχανολόγος – Μηχανικός ΕΜΙΤ, συνεργάτης τμήματος αιολικής ενέργειας ΚΑΠΕ, συναίνεσε στο έργο, τεκμηριώνοντας την άποψή του στο γιατί χρειαζόμαστε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ο Βασίλης Χατζηαθανασίου, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών ΑΠΘ, προέταξε την άποψη ότι «δεν επείγει για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια η εγκατάσταση ενός τέτοιου αιολικού πάρκο στο Βέρμιο».

 

Oι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων

 

Στις τοποθετήσεις τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν να επισημάνουν μεταξύ άλλων :

Νίκος Μπέκης : «Η ανάπτυξη δεν μπορεί να μη θίξει το περιβάλλον. Αν δεχθούμε ότι είναι μία πραγματικότητα, υπάρχει ισορροπία οφέλη – βλάβες. Αν είναι περισσότερα τα οφέλη για την ανάπτυξη, ποιά ανάπτυξη όμως; Τα οφέλη για τον κόσμο δεν μπορώ να τα εντοπίσω. Εντοπίζω όμως φόρο για Πράσινη Ενέργεια, που δεν τη βλέπω. Ο φόρος στο λογαριασμό της ΔΕΗ για την επιδότηση. Οι επιπτώσεις δε φαίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις ανεμογεννήτριες. Θα είναι τόσο μακροπρόθεσμες, όσο μια αρρώστια που δεν την καταλαβαίνεις».

Γιώργος Μελιόπουλος : «Η όλη κατάσταση είναι στημένη για να προβληθεί μονόπλευρα το πόσο καλό κάνουν στον τόπο μας οι κερδοφόροι όμιλοι. Τα αιολικά πάρκα εμφανίζουν επιταχυνόμενη ανάπτυξη. Ο βαθμός αξιοπιστίας κάθε μορφής ενέργειας πρέπει να εξεταστεί με κριτήρια, αν ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες».

Ζήσης Πατσίκας : «Ο σκοπός σήμερα εδώ είναι ενημερωτικός, άρα τι να επιχειρηματολογήσουμε. Ποιά είναι η καλύτερη μορφή ενέργειας; Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν μπορούν να πάψουν να υπάρχουν. Μη νομίζουμε ότι με τις Α/Γ θα λύσουμε το πρόβλημα παραγωγής ενέργειας στο 100%. Τα αντισταθμιστικά ας κατευθυνθούν σε έργα για την ομορφιά του Βερμίου».

Γιώργος Γουλτίδης : «Οι επενδύσεις καλώς ή κακώς γίνονται από τους ιδιώτες και ο ανταγωνισμός φέρνει την πτώση των τιμών».

Γιώργος Ορφανίδης : «Ό,τι και να γίνει, το ενεργειακό πρόβλημα δεν θα λυθεί, αλλά πρέπει να γίνεται προσπάθεια. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον, οι τρόποι είναι ζήτημα επιλογών. Το κράτος θα έπρεπε να έχει ένα στρατηγικό και επενδυτικό στόχο, αλλά το «κάρο» πρέπει να είναι κρατικός φορέας».

Μαρία Παπαϊωάννου : «Το αιολικό δυναμικό του Βερμίου έχει ήδη δεχθεί ένα μεγάλο μέρος της ενεργειακής ισχύος. Δεν πρέπει να σηκώσει το σύνολο της χώρας. Πρέπει να γίνει με μεγάλη φειδώ και προσοχή και να υπάρξει ένα θετικό ισοζύγιο, που θα διανεμηθεί ανάλογα στους κατοίκους, που απολαμβάνουν το βουνό».

Χρήστος Κούτρας : «Δεν βλέπω η επένδυση να καλύψει την «αειφορία». Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σιωπά, όταν πρέπει να καθορίσει που θα τοποθετηθούν οι Α/Γ και όχι να τα ορίζουν οι εταιρίες».

Θεόφιλος Κορωνάς : «Το Δ.Σ. το 2012 είχε εγκρίνει τη μελέτη με όρους και προϋποθέσεις. Ποιές Α/Γ κόπηκαν από τη μελέτη και από 57 πήγε 55. Έβαλε κάποιους όρους, την εναπόθεση υλικών εκσκαφής σε κατάλληλους θαλάμους, την ύπαρξη περιβαλλοντικής μελέτης και μελέτης για την κτηνοτροφία. Ο πρώτος όρος δεν με ικανοποιεί, ότι θα το δούμε στο μέλλον με το Δασαρχείο. Είναι μεγάλος όγκος και η εταιρία δεν απαντά».

 

Κ. Βοργιαζίδης : «Να βάλουμε στη ζυγαριά τα συν και τα πλην. Τα θετικά είναι παραπάνω από τα αρνητικά»

 

Στην τελική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης ανέφερε : «Όλοι ψάχνουμε τη βέλτιστη λύση. Χρειάζονται όλα και ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Ποιό είναι όμως το κατάλληλο μείγμα; Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και στα χρήματα που πληρώνουμε και για τις ΑΠΕ και για τους ρύπους. Το σύνολο του έργου που έχει σχεδιαστεί, πιστεύω ότι δεν θα υλοποιηθεί. Σίγουρα θα πάμε σε μικρότερο πάρκο. Το πόσο, θα το δούμε στην πορεία. Να βάλουμε στη ζυγαριά τα συν και τα πλην. Κάναμε θετική εισήγηση πριν 5 χρόνια, θεωρώντας πως τα θετικά είναι παραπάνω από τα αρνητικά. Συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη. Βεβαίως πρέπει να συνεχίσουμε τη χρήση λιγνίτη και φυσικού αερίου, αλλά θα πρέπει στα όρια της ισορροπίας να έχουμε τη σημαντικότερη διείσδυση των ΑΠΕ. Άρα θα έβαζα θετικό πρόσημο, με όλες όμως τις δικλείδες ασφαλείας από την πολιτεία, για το καλό του δάσους».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του σώματος Πέτρος Τσαπαρόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά : «Θεώρησα πως πρέπει να υπάρχει ισορροπημένη τοποθέτηση, όχι μόνο τεχνοκρατική, αλλά και από το κράτος. Υπήρξε κάλεσμα, δεν ξέρω τι πρόβλημα προέκυψε. Έχω την αίσθηση πως όλοι μας θέλουμε το ίδιο πράγμα. Η καθαρότητα της φύσης είναι ανάγκη, αλλά και τα αποθέματα ενέργειας κάποτε θα τελειώσουν. Θέλουμε μια ισορροπία στις πηγές ενέργειας, να γίνουν μικρά πάρκα, που να μην καταστρέφουν το περιβάλλον και να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα».

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής