breaking news Νέο

Μία ξεχωριστή εκδήλωση και λίγες πληροφορίες… -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Μία ξεχωριστή εκδήλωση και λίγες πληροφορίες…  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας θα πραγματοποιηθεί μία ξεχωριστή εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Προξένου της Κούβας Χοσέ Οριόλ Μαρλέρο Μαρτίνες Ο ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, παρουσία και της πρέσβειρας της Κούβας

Αλλά ποιος ήταν ο Χοσέ Μαρτί;

Ο Χοσέ Μαρτί (1853-1895), εθνικός ήρωας της Κούβας, ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα: ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, διηγηματογράφος, εκδότης, χαρισματικός δημοσιογράφος, μεταφραστής και επαναστάτης. Πολύγλωσσος, πολυταξιδεμένος και βαθιά διεθνιστής καθώς "πατρίδα του ήταν η ανθρωπότητα". Ο ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ- είναι ο εθνικός ήρωας  της Κούβας- που η ποίηση, οι ιδέες και η επαναστατική του πράξη τον κατατάσσουν στους απελευθερωτές της Λ. Αμερικής. Ο Χοσέ Μαρτί ήταν πρωτεργάτης του πρώτου επαναστατικού αγώνα της Κούβας κατά της ισπανικής αποικιοκρατίας (1868-1898). Ο «απόστολος της επανάστασης», όπως τον αποκαλούν οι Κουβανοί, γεννήθηκε το 1853 και έπεσε στη μάχη ενάντια στα αποικιακά στρατεύματα το 1895.

Και οι αναφορές για τη χώρα μας…

Η αγάπη του Μαρτί για το "ελληνικό στοιχείο" δεν έχει σχέση με τον τυπικό "φιλελληνισμό", αλλά κυρίως είναι μια αναζήτηση του οικουμενικού και διαχρονικού χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, το έργο αυτό είναι μια τοιχογραφία του 19ου αιώνα, καθώς από τις σελίδες του περνούν ο λόρδος Μπάιρον, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Ερρίκος Σλίμαν, η Σάρα Μπερνάρ και άλλοι πολλοί

Από το 1869-1895- ως μεγάλος φίλος του Ελληνικού λαού και της ιστορίας του- βρέθηκαν 300 δημοσιεύματα που περιέχουν το «ελληνικό στοιχείο» σε πάνω από 20 εφημερίδες, επτά χωρών. Σε αυτά υπάρχουν 951 αναφορές σε 257 ελληνικά πρόσωπα, ενώ 551 αναφορές σε 75 περιοχές της χώρας μας.

Το βιβλίο-μελέτη (σελ. 440) είναι μία εμπεριστατωμένη έρευνα γύρω από όλα αυτά- που πλημμυρίζει από την αγάπη για τη χώρα μας και τον λαό της- και που συνοδεύεται και από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής