breaking news Νέο

Κατά πλειοψηφία πέρασε ο ισολογισμός του Δήμου Βέροιας για το 2020

Κατά πλειοψηφία πέρασε ο ισολογισμός του Δήμου Βέροιας για το 2020

Δύο συνεδριάσεις περιλάμβανε η χθεσινή ημέρα για το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, καθώς στην πρώτη ειδική συνεδρίαση συζητήθηκε η «Έγκριση ή μη ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης Δήμου Βέροιας, διαχειριστικής περιόδου 2020» και ακολούθως το σώμα συνεδρίασε σε τακτική συνεδρίαση με 12 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Ειδικότερα κατά την πρώτη ειδική συνεδρίαση που αφορούσε την έγκριση ισολογισμού του έτους 2020, μόνο λίγες δεν ήταν οι ερωτήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τα ποσά που υπήρχαν στην έκθεση του ορκωτού λογιστή και των αρμοδίων υπαλλήλων του Δήμου Βέροιας, καθώς και τις παρατηρήσεις αυτών.

Η βασική εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Στέλιο Ασλάνογλου. Όπως τόνισε, ο ισολογισμός είναι μία φωτογραφία της επιχείρησης για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δηλαδή στις 31/12/2020. Η συγκεκριμένη χρονιά - όπως είπε -συνέπεσε με τη χρονιά της πανδημίας, γι' αυτό και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αποτυπώνονται στις 31/12/2020. Η χρονιά χαρακτηρίστηκε από τις προσθήκες της γέφυρας Κούσιου και την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών στα έξοδα πρώτης εγκατάστασης, δηλαδή προγράμματα, λογισμικά, της συνδεσιμότητας του δικτύου, κατασκευή παιδικών χαρών, προμήθεια απορριμματοφόρων, όσον αφορά τα πάγια επενδυτικά στοιχεία. Επίσης με περισσότερα χρηματικά διαθέσιμα, παρότι η χρονιά έκλεισε με ελαφρά μείωση στο μέρος της επιχορήγησης των επενδύσεων και παρόλες τις πιέσεις των καταστάσεων, ο δήμος έδειξε ότι αντέχει τις πιέσεις των καιρών, αποκλείνοντας ελάχιστα από το μέγεθος των υπό κανονικών συνθηκών. Στη διάθεση του Σώματος ήταν το οικονομικό επιτελείο του δήμου, για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα.

 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ»

Οι ερωτήσεις τέθηκαν από τον επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Παύλο Παυλίδη και τους δημοτικούς συμβούλους Τσαναξίδη, Βασιλειάδη και Θεοδωρίδη και αφορούσαν το κονδύλι για τα έξοδα παράστασης δημάρχου και αντιδημάρχων, τα έξοδα κινήσεων και αποζημιώσεων των δημοτικών συμβούλων, όσο και το κονδύλι για κοινωνικές επιβαρύνσεις και βοηθήματα ύψους 1,5 εκ., που έθεσε ο Παύλος Παυλίδης. Τα κονδύλια για τις παιδικές χαρές, τα έσοδα από τέλη φωτισμού και καθαριότητας, η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου, οι απαιτήσεις από το Πράσινο Ταμείο, ο υπό ανέγερση παιδικός σταθμός Κυψέλης, η εξτρά επιχορήγηση της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και άλλα μικρά που θα απαντηθούν από την οικονομική υπηρεσία. Στα ερωτήματα απαντήσεις έδωσε τόσο ο αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου όσο και ο δήμαρχος Κων/νος Βοργιαζίδης και για το θέμα του πράσινου ταμείου και των παιδικών χαρών ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης και δημοτικών συμβούλων. Πρώτη πήρε το λόγο η Γεωργία Μπατσαρά, η οποία θεωρεί τον ισολογισμό λογιστικό αποτύπωμα και δραστηριότητας του δήμου με αντίκτυπο στον οικονομικό τομέα και απαιτεί έγκριση. Χαρακτήρισε τον ισολογισμό, ως ισολογισμό της πανδημίας, εφόσον το 2020 είναι το έτος, μέσα στο οποίο ξεκίνησε η πανδημία με πολλές απουσίες υπαλλήλων και εργαζομένων και πήγε την κοινωνία και την οικονομία πίσω, ενώ δεν άφησε αλώβητους και τους δήμους και κατά συνέπεια και το δήμο Βέροιας. Τόνισε πως η καθυστέρηση του κλειστού κολυμβητηρίου είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το δήμο, καθώς το στερεί κυρίως από τη νέα γενιά και κατ' επέκταση και από την υπόλοιπη κοινωνία. Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως έγινε σωστή χρήση και σωστή λειτουργία και ως παράταξη υπερψήφισε τον ισολογισμό, ευελπιστώντας σε καλύτερες μέρες, κλείνοντας με το χαρακτηριστικό πως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κυρίου Παυλίδη στην κορυφαία διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου, όπως χαρακτήρισε την έγκριση του ισολογισμού, λέγοντας πως παρόλη τη δύσκολη συγκυρία, η πανδημία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, ώστε να μην υπάρχει παραγόμενο έργο στο δήμο και έδωσε στον ισολογισμό δύο διαστάσεις, την οικονομική και την πολιτική. Όπως είπε, ο δήμος έλαβε από το κράτος για το 2020, 700.000 χιλιάδες περισσότερα από το 2019 και με μεθοδική δουλειά και αν έβλεπε το ποτήρι μισογεμάτο, θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα πιο αξιόλογο έργο. Έθιξε το ζήτημα του βρεφονηπιακού σταθμού της Κυψέλης, την οδική σύνδεση άνω και κάτω Βερμίου, αναδεικνύοντας τουριστικά την περιοχή, το δάνειο της ΔΕΥΒ που πρέπει να εξοφλήσει στο Δήμο και λιμνάζει από ισολογισμό σε ισολογισμό, δηλώνοντας πως μόνο νοικοκυρεμένος δεν είναι ο ισολογισμός και για αυτό το λόγο τον καταψηφίζει.

Ο Αντώνης Μαρκούλης, επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ», αφού χαρακτήρισε και αυτός με τη σειρά του την έγκριση του ισολογισμού μία κορυφαία διαδικασία που προβλέπει ο κώδικας και έρχεται σε συνέχεια του προϋπολογισμού, στηλίτευσε για ακόμη μια φορά την αντισυνταγματική απρέπεια της κυβέρνησης, μεταβιβάζοντας τις ουσιαστικές αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων στις οικονομικές επιτροπές και παράλληλα μαζί με την εκτροπή που επέβαλε με το 46-23% στα δημοτικά συμβούλια. Χαρακτήρισε τον ισολογισμό του δήμου Βέροιας ενεργητικού και παθητικού μεταξύ Παυλίδη - Δήμου, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται για έναν ισολογισμό αισιοδοξίας, αλλά έναν ισολογισμό που επιδεικνύει την αποτυχία. Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση στη διοίκηση του δ.σ. να υπάρξει το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με την αντιπολίτευση και με τη σχέση έναντι των πολιτών.

Ο Κ. Βοργιαζίδης τόνισε πως σύμφωνα με τον απολογισμό, το σύνολο των εσόδων του Δήμου είναι 33.500.000 περίπου, το οποίο έχει απόκλιση από πέρυσι λόγω αδυναμίας είσπραξης των οφειλών παρελθόντων ετών, ενώ, όπως είπε, ξεκίνησαν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ήδη με τα πρώτα 120 ΑΦΜ και αυτό θα συνεχιστεί, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αυτοί που ανταποκρίνονται στις ρυθμίσεις είναι ελάχιστοι και ο μόνος τρόπος που απομένει, είναι τα αναγκαστικά μέτρα. Δήλωσε πως έρχονται στο δήμο πολλά χρήματα από συγχρηματοδοτούμενα έργα , τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλα σε μία χρονιά και ο προϋπολογισμός θα είναι της τάξης των 56 εκατομμυρίων, που δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν όλα, απαντώντας στον κ. Μαρκούλη, που ζήτησε μία απόκλιση της τάξης του 10-20%.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Τσαναξίδης τόνισε πως πρόκειται για έναν ισολογισμό, που χρησιμοποιεί την ξύλινη γλώσσα των αριθμών, μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, δεν εξετάζει τη σκοπιμότητα, τον τρόπο χρηματοδότησής τους, της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και τον τρόπο υλοποίησης των έργων. Αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, χωρίς καμία αναφορά στην κοινωνία και δεν οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα, τον ταύτισε με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και τον χαρακτήρισε βαθιά αντιλαϊκό και είναι η μόνη παράταξη που αυτό το αναδεικνύει.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Θανάσης Δέλλας είπε πως ο ισολογισμός δεν είναι μια διαδικασία έκθεσης ιδεών, ούτε πολιτικό μανιφέστο, είναι η ψυχρή λογιστική αποτύπωση των αριθμητικών δεδομένων των οικονομικών πεπραγμένων ενός μεγάλου οργανισμού, όπως είναι ο δήμος Βέροιας. Στο πλαίσιο αυτό έκανε μία μικρή παράθεση κάποιων αριθμητικών δεικτών για την πραγματική κατάσταση του δήμου, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για ένα θετικότατο δείκτη, καθώς τα ιδία κεφάλαια του δήμου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε μία δύσκολη συγκυρία και να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του, ο δήμος, είπε, κρατιέται όρθιος και για αυτό το λόγο υπερψηφίζει τον ισολογισμό.

Ο αρχηγός της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Μελιόπουλος, ξεκίνησε από τα νούμερα, λέγοντας ότι βλέπουμε μικρά ποσά για έργα στο δήμο Βέροιας, καθόλου για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά, μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος στο δήμο, αν εξαιρεθεί το κονδύλι για την πανδημία και ταυτόχρονα αύξηση της επιβάρυνσης των δημοτών από το 30% στο 37%, σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών. Ενώ τάχθηκε κατά της κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών, χωρίς οικονομικά κριτήρια, τονίζοντας ότι κάποιοι αδυνατούν να πληρώσουν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί ο δήμος να «βαράει στο ψαχνό».

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θεοδωρίδης μίλησε για τις κυβερνητικές ευθύνες που μεταβίβασε αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου στις οικονομικές επιτροπές και το δέχθηκε η λαϊκή βούληση.

Ακολούθησαν οι δευτερολογίες των δημοτικών συμβούλων και εν συνεχεία ξεκίνησε η ψήφιση για την έγκριση του ισολογισμού. Λευκό ψήφισαν η κυρία Ράλλη και ο κύριοςΤσιούντας, κατά η παράταξη των «ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ», όσοι συμμετέχουν ψήφισε ο Α. Μαρκούλης. Ο ισολογισμός του 2020 πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής