breaking news Νέο

Απόστολος Βεσυρόπουλος στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ: «Οικονομία : Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές»

Απόστολος Βεσυρόπουλος στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ: «Οικονομία : Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές»

«Κυρίες και κύριοι, η εικόνα μιας χώρας που η πλειοψηφία των πολιτών χρωστάει στην Εφορία και απειλείται με κατασχέσεις, δεν είναι η εικόνα μιας κανονικής χώρας. Η Ελλάδα των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Είναι η Ελλάδα που θέλουμε να αλλάξουμε. Γιατί η αναδιανομή και η διαχείριση της μιζέριας είναι επιλογή για αυτούς που κυβερνούν σήμερα. Για εμάς, επιλογή είναι η μείωση των φόρων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η αύξηση του Α.Ε.Π., η Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται στους δημιουργικούς Έλληνες, στους νέους ανθρώπους που αναζητούν ελπίδα αλλά και σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να επιβιώσουν. Απευθύνεται στους ανθρώπους της εργασίας, τους επαγγελματίες, τους αγρότες. Με όλους αυτούς θα χτίσουμε τη νέα , μεγάλη κοινωνική συμμαχία του αύριο. Για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την πολιτική ευθύνη ως Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών, έχουμε επεξεργαστεί ολοκληρωμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα. Έχουμε τεκμηριωμένες θέσεις, μπροστά στις οποίες δεν μπορεί να σταθεί και καταρρέει η κυβερνητική προπαγάνδα αλλά και οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας.

Όλοι γνωρίζουμε το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα μέτρα ύψους 14,5 δις ευρώ που έφερε, τους 27 νέους φόρους που επέβαλλε. Εγώ θα σας μιλήσω με πρακτικά παραδείγματα, αυτά που αποδεικνύουν ότι η επιλογή της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να αυξήσει τους φόρους δεν προκαλεί ασφυξία μόνο στην πραγματική οικονομία και στους πολίτες. Συνιστά αντικίνητρο για εργασία και δημιουργία. Και χωρίς να υπάρχει κίνητρο για εργασία και δημιουργία δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν μπορούμε να περιμένουμε αύξηση του Α.Ε.Π.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Με τα σημερινά δεδομένα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά φορολογητέα κέρδη 12.000 ευρώ, είναι αναγκασμένος να δίνει το 55% του εισοδήματος του σε φόρους και εισφορές. Ο φόρος εισοδήματος είναι 2.640 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές 3.234 ευρώ, είναι το 26,95% του εισοδήματος. Το τέλος επιτηδεύματος είναι 650 ευρώ. Σύνολο φόρων και εισφορών 6.524 ευρώ. Ξέρετε τι απομένει; Απομένουν 5.476 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε την προκαταβολή 100% του φόρου εισοδήματος. Με αυτά πρέπει να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του και να πληρώσει και τον ΕΝΦΙΑ. Και από την 1η Ιανουαρίου του 2018, θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο παραλογισμό. Θα πληρώνει κάποιος ασφαλιστικές εισφορές και για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει ήδη πληρώσει, χωρίς να αφαιρούνται από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό κέρδος 50.000 ευρώ, προϊόν της εργασίας του, είναι αναγκασμένος να δίνει τα 35.000 ευρώ σε φόρους και εισφορές. Μπορώ να φέρω χιλιάδες παραδείγματα ακραίας υπερφορολόγησης που πλέον είναι ο κανόνας, είναι το εργαλείο φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης. Κυρίως όμως είναι το μεγαλύτερο αντικίνητρο για δουλειά και δημιουργία.

Φίλες και φίλοι, δεν χρειάζεται να είναι κανείς Καθηγητής Οικονομικών για να αντιληφθεί ότι αυτή η πορεία είναι αδιέξοδη. Επιβεβαιώθηκε το 2017 όπου τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου. Ουσιαστικά όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η συρρίκνωση των εισοδημάτων, αλλά και η εξάντληση της φοροδοτικής δυνατότητας των πολιτών. Η φορολογική πολιτική δεν μπορεί να έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα και να αγνοείται και ο αναπτυξιακός της χαρακτήρας. Έχει έρθει η ώρα για μείωση των φόρων, είναι ο μόνος τρόπος για να αναπνεύσει η οικονομία, να δημιουργηθούν κίνητρα και προϋποθέσεις για την άσκηση οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναλάβει σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα. Δεσμεύσεις που θα μετατραπούν σε εφαρμοσμένες πολιτικές και μέτρα άμεσης μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί.

Ποια είναι αυτά τα άμεσα μέτρα:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια , αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια, φορολογικά κίνητρα για τους ξένους που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας.

-Απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και  έκπτωση φόρου, ίση με το 40% της δαπάνης για την ανακατασκευή συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Έχει έρθει η ώρα να στηρίξουμε την αγορά ακινήτων αλλά και να αφαιρέσουμε φορολογικά βάρη.

-Μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι τα πρώτα 10.000 ευρώ στο 9% αντί του 22% που είναι σήμερα.

-Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός διετίας και μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργαζομένων μαζί με τη θέσπιση για φορολογικά κίνητρα και μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς επιχειρήσεις που καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και σέβονται το νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά εργασίας.

-Σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό νομοθετικό πλαίσιο.

-Πλήρης αναμόρφωση του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, με απλοποίηση διαδικασιών αλλά και τερματισμό της αναδρομικής ομηρίας του φορολογούμενου πολίτη από το Κράτος.

Κυρίες και κύριοι, η χώρα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα. Να αλλάξει πρότυπα και υποδείγματα. Να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα αλλάξει με τη στήριξη μιας νέας, μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας. Αυτή η συμμαχία χτίζεται στην κοινωνία, τη διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι με τις προτάσεις μας. Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει, είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Είναι το μήνυμα του Συνεδρίου μας, είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του αυριανού πρωθυπουργού. Το μήνυμα αυτό, πρέπει να πάει σε κάθε πολίτη. Να γίνει κτήμα του κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Μαζί με τους πολίτες θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Με θέληση, αποφασιστικότητα και  πίστη στη δυναμική των φιλελεύθερων ιδεών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής