breaking news Νέο

Η κυβέρνηση στερεί και τα «ψίχουλα» που υποσχέθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η κυβέρνηση στερεί και τα «ψίχουλα» που υποσχέθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

 «Άνθρακες» αποδεικνύονται ακόμα και τα ψίχουλα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Θυμίζουμε ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, τον περασμένο Νοέμβρη, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει «έκτακτο επίδομα» 250 ευρώ, το οποίο θα έπαιρναν 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, με συνολική δαπάνη 205 εκατ. ευρώ. Τελικά, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τη συγκεκριμένη «οικονομική ενίσχυση» θα πάρουν 634.027 συνταξιούχοι και ότι το συνολικό ποσό «προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ».

Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο μέρος των χαμηλοσυνταξιούχων με μεικτές απολαβές 500-600 ευρώ τον μήνα (που την άνοιξη του 2019 έλαβε τη 13η σύνταξη και για τρία χρόνια, 2016-2018, λάμβανε κάθε Δεκέμβριο "κοινωνικό μέρισμα") θα περάσει και την Πρωτοχρονιά χωρίς καμία στήριξη και βοήθεια. Κι αυτό καθώς οι τρεις προϋποθέσεις που συνοδεύουν τη χορήγηση του επιδόματος (και οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά) "έκοψαν" τελικά σχεδόν 1 στους 4 που αρχικά υπολόγιζαν το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, τα 250 ευρώ θα λάβουν οι... πιο φτωχοί από τους φτωχούς συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι αγρότες (η πλειονότητα λαμβάνει έως 400 ευρώ κύρια σύνταξη) που δεν λαμβάνουν επικουρική, οι συνταξιούχοι με 15 χρόνια ασφάλισης (έως 450 ευρώ κύρια σύνταξη και 150 επικουρική) και οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που επίσης δεν λαμβάνουν επικουρική σύνταξη.

Προφανώς δεν πρόκειται ούτε για «τσαπατσοδουλειά» του υπουργείου ούτε για «πρόχειρη ανάγνωση» των αριθμών από τον πρωθυπουργό. Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι «κόβονται» ακόμα και απ' αυτό το γλίσχρο επίδομα, είτε γιατί παίρνουν κάτι παραπάνω από 450 ευρώ (!) που είναι το εισοδηματικό κριτήριο είτε γιατί η ακίνητη περιουσία τους ξεφεύγει από τα όρια της «απόλυτης φτώχειας».

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι καμιά ελπίδα δεν μπορεί να κρεμαστεί σε επιδόματα που τάχα «περισσεύουν» από τη σφαγή του λαού, είτε βαφτίζονται «κοινωνικό μέρισμα» επί ΣΥΡΙΖΑ είτε «έκτακτη οικονομική ενίσχυση» επί ΝΔ. Και κάνει ακόμα πιο επίκαιρη τη διεκδίκηση των συνταξιούχων όχι μόνο για την επιστροφή όλων όσα τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων αλλά και για αυξήσεις στις συντάξεις, δημόσια και δωρεάν Υγεία - Φάρμακο, στο ύψος των πραγματικών αναγκών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής