breaking news Νέο

«Στη φωλιά της λύκαινας», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Στη φωλιά της λύκαινας», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Κυκλοφόρησε πρόσφατα η νέα Συλλογή Διηγημάτων του Ημαθιώτη Πεζογράφου Θανάση Η. Δέλλα «Στη φωλιά της λύκαινας» (Εκδ. Ατέχνως, Αθήνα 2021),όπου περιγράφονται διάφοροι ανθρώπινοι τύποι της ελληνικής επαρχίας.

Ο Θανάσης Η. Δέλλας έχει κατακτήσει ένα προσωπικό ύφος γραφής που κάνει τον αφηγηματικό του λόγο να ξεχωρίζει. Οι ιστορίες του επικεντρώνουν στον άνθρωπο που αντιμάχεται περιστάσεις και καταστάσεις προκειμένου να βγει στο φωτεινό ξέφωτο. Η γλώσσα του έχει εκείνη την καθαρότητα που φωτίζει βαθύτερα νοήματα και αποκαλύπτει μηνύματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Στα δώδεκα διηγήματα της συλλογής εικονογραφούνται σκηνές του βίου στην ελληνική επαρχία, όπου τα βάσανα των ανθρώπων αποκαλύπτουν τα όριά τους. Οι σκηνές αυτές, είτε διαδραματίζονται στο κλίμα του Εμφυλίου, είτε μετά από αυτόν, αποσκοπούν στο να γίνει κατανοητό το αντιπολεμικό και φιλειρηνικό πνεύμα.

Ο Θανάσης Η. Δέλλας επιλέγει τους πρωταγωνιστές των ιστοριών του από την μεγάλη στρατιά των ανωνύμων. Αυτούς εμπιστεύεται γι’ αυτό κι αναδεικνύει τον κόσμο τους. Το περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας γίνεται ένα πελώριο σκηνικό όπου πρωταγωνιστούν αυτοί και οι ζωές τους. Με την χρήση της ντοπιολαλιάς ακούγεται και η γλώσσα τους.

Κάθε ιστορία του Θανάση Η. Δέλλα συνιστά ένα μικρό χρονικό, κι όλες μαζί αποτυπώνουν μια τεράστια τοιχογραφία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο υποψιασμένος αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί σε αυτήν την τοιχογραφία βαθιά κοινωνιολογικά ζητήματα που συνοδεύονται από ένα υφέρπον πολιτικό σχόλιο. Έτσι η ανάγνωση των διηγημάτων αποκτά και την ξεχωριστή διδακτική της αξία.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής