breaking news Νέο

Με αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορούν το αυξημένο testing, ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία

Με αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορούν το αυξημένο testing, ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία

Τα νέα πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα επιστρέψουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στα σχολεία, ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας, καθώς και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισαν πως τα rapid και self tests αυξάνονται αλλά και αφορούν περισσότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αρχικά, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι, κατόπιν συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, θα διατεθεί το 15% των κλινών των τελευταίων για covid περιστατικά.

Ξεκαθάρισε ότι με ΚΥΑ που θα εκδοθεί άμεσα, για κρούσματα που αφορούν σε εμβολισμένους πολίτες θα απαιτείται μόνο rapid test, ώστε να γίνει η σχετική καταχώρηση, ενώ για τους ανεμβολίαστους παραμένει η ανάγκη μοριακού ελέγχου.

Ωστόσο, για την παροχή αναρρωτικής άδειας, θα αρκεί αποκλειστικά το rapid test για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

 

Νίκη Κεραμέως: Οι αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο

Παίρνοντας τον λόγο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου. Τόνισε την αξία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, για λόγους λειτουργικούς, ψυχολογικούς αλλά και υγειονομικούς.

Ανέφερε ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο έως τώρα λειτούργησε πολύ καλά, ενώ όσον αφορά την επικαιροποίησή του, είπε ότι αφορά την εντατικοποίηση των ελέγχων.

 

Οι τρεις βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

-1 επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία.

– Τα 2 δωρεάν self tests εβδομαδιαίως θα πραγματοποιούνται από όλους, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων μαθητών και καθηγητών.

-Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη πλέον δεν θα ισχύει η λογική του “σταυρού” (έλεγχος αποκλειστικά στους μαθητές που κάθονται μπροστά, πίσω, δεξιά και αριστερά του κρούσματος), αλλά όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν τεστ καθημερινώς, με 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές, θα κάνουν 3 self test δωρεάν. Η ίδια αντιστοιχία θα υπάρξει και για τους εκπαιδευτικούς, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, αντίστοιχα.

Τα υπόλοιπα μέτρα του πρωτοκόλλου ασφαλείας εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν.

Όσον αφορά ΑΕΙ και ΙΕΚ, τα πρωτόκολλα επίσης παραμένουν ως έχουν.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής