breaking news Νέο

Α. Καλπάκη-Δ. Παπαγιαννούλη : «Θέλουμε εφαρμογή του νόμου, διαφάνεια και συνεργασία»

Α. Καλπάκη-Δ. Παπαγιαννούλη : «Θέλουμε εφαρμογή του νόμου, διαφάνεια και συνεργασία»

Τηλεφωνική συνέντευξη με τους εκπροσώπους του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας Αιμιλία Καλπάκη (πρόεδρος) και Δέσποινα Παπαγιαννούλη (γραμματέας) είχε ο Αλέκος Χατζηκώστας στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 την Παρασκευή 7/1.

 

Ξεκινώντας η Αιμιλία Καλπάκη με πολλές παρατηρήσεις αλλά και καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του Κυνοκομείου στη Βέροια, τόνισε : «Η κατάσταση στο Κυνοκομείο είναι άθλια. Το πρώτο θέμα που μας απασχολεί είναι ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Δεν υπάρχει διαφάνεια. Δεν μου επιτρέπεται ως μέλος της 5μελούς επιτροπής η είσοδος. Τα ζώα εδώ και πολύ καιρό είναι σε άθλια κατάσταση, δεν προαυλίζονται».

Στη συνέχεια υπήρχαν αναφορές και παράπονα για ζητήματα υιοθεσιών. «Ζητάμε να μας ενημερώσουν που πάνε, εδώ και 2-3 χρόνια δεν μας λένε, ενώ είναι υποχρεωμένοι από το νόμο ως μέλη της επιτροπής. Με δικές μας ενέργειες το Κυνοκομείο πήρε άδεια πριν 5 χρόνια. Για 15 ολόκληρα χρόνια λειτουργούσε χωρίς άδεια. Άδεια όμως για17 ζώα, ενώ ξεπερνά τα 150 πολλές φορές. Δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν γνωρίζουμε που πάνε τα ζώα. Ξέρουμε όμως ότι γίνονται εγκαταλείψεις ζώων χωρίς μέριμνα του δήμου για ποτίστρες και ταΐστρες».

 

Όσον αφορά για τις αιτίες, υπογράμμισε : «Δεν υπάρχει διαφάνεια. Δεν εφαρμόζουν το νόμο. Δεν υπάρχει συνεργασία. Συνέχεια έρχονται Γερμανοί για στειρώσεις. Πόσες είναι αυτές τελικά; Ποια είναι τα σκυλιά που προηγούνται; Εμείς προτείνουμε Έλληνες κτηνίατρους και αυτοί αρνούνται. Θέλουμε να έχουμε συνεργασία. Να μπορούμε να βοηθήσουμε, να βελτιώσουμε τις συνθήκες του Κυνοκομείου, γιατί είναι άθλιες. Θέλουμε να ξέρουμε που πάνε τα σκυλιά, γιατί πολλά εγκαταλείπονται. Για 5-6μήνες δεν έχουμε κτηνίατρο, ενώ πρέπει να έχει για ολόκληρο το χρόνο, οι κυνοκόμοι κάνουν ό,τι θέλουν. Κάναμε καταγγελία, αν δεν μας απαντήσουν, θα καταφύγουμε στον Εισαγγελέα. Επίσης για το νέο νόμο, καταφύγαμε ως ομοσπονδία στο ΣτΕ, για να διορθωθούν οι ατέλειες».

 

Στη δική της παρέμβαση η Δέσποινα Παπαγιανούλη τόνισε : «Η κατάσταση δε βελτιώνεται εδώ και χρόνια. Δεν είμαι νομικός ούτε και είμαι επί παντός, γράμματα όμως γνωρίζω. Έτσι θέτω εγώ και, ευτυχώς, και πολλοί δημότες ακόμη τις ερωτήσεις: Ποιο είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων στο δήμο μας; Ενημερώνει ο Δήμος τις φιλοζωικές γι’ αυτό, όπως όφειλε και οφείλει και από το νέο νόμο, 4830 του 2021, άρθρο 7. Γιατί πώς αλλιώς θα υπάρξει συνεργασία και επίβλεψη και από τις δύο φιλοζωικές, που μετέχουν στην επιτροπή του Δήμου για τα αδέσποτα ,υπηρετώντας το βασικό τους ρόλο, δηλαδή τη βελτίωση και την εξάλειψη του προβλήματος των αδέσποτων ζώων; Γιατί ο Δήμος προχωράει με την προχειρότητα «βλέποντας και κάνοντας». Ουσιαστικά γίνεται πλημμελής διαχείριση των ζώων;

 

Επικαλούνται κατά καιρούς οι αρμόδιοι ότι επιτελούν έργο. Πέρα από κάποιες δημοσιεύσεις-πυροτεχνήματα στον τοπικό τύπο, δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη καταγραφή των όσων έχουν γίνει και γίνονται. Μακάρι να φαίνεται κάπου αυτό το έργο και να μας δώσουν τη δυνατότητα να το επαινέσουμε και να το προβάλλουμε, εφόσον,  έχει αποτελέσματα. Για την ώρα αποφεύγεται συστηματικά αυτό».

 

Και συνέχισε για την υπάρχουσα κατάσταση : «Επειδή το θέμα των ζώων είναι, κατά κοινή ομολογία, πρόβλημα μεγάλο τόσο για τα ίδια τα ζώα, τα μόνα που δε φταίνε, όσο και για τους πολίτες, η συνολική εικόνα που ζούμε για χρόνια είναι ότι συνεχίζουν να δημιουργούνται αγέλες, ότι οι εγκαταλείψεις ανακυκλώνονται, ασταμάτητα, όπως και οι δηλητηριάσεις και οι κακοποιήσεις, ότι γίνονται υιοθεσίες και στειρώσεις χωρίς πλάνο ουσιαστικό και με αμφίβολη διαφάνεια.

 

Η θέση μας είναι ότι στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι στη νέα γενιά, για την εικόνα των αδέσποτων ζώων στην πόλη, που προσπαθούμε να ανατρέψουμε. Τα νέα παιδιά αγαπούν τα ζώα αλλά και τα θέλουμε μαζί μας, εντός ή εκτός Συλλόγου, γιατί το θέμα των αδέσποτων ζώων μας αφορά όλους.

 

Τελευταία, έχουν εντατικοποιηθεί οι μαζικές εγκαταλείψεις ζώων σε βουνά και απόμακρες περιοχές, χωρίς ταϊστρες και ποτίστρες και γενικότερη μέριμνα από το Δήμο.  Όλα αυτά, μαζί με τις σοβαρές νομικές παραλείψεις, απλά, ανακυκλώνουν το πρόβλημα».

 

Για τις προτάσεις αλλά και τη δράση για διόρθωση της κατάστασης που υπάρχει, υπογράμμισε : «Εκτός από το Φιλοζωικό Όμιλο Ημαθίας, τον ένα από τους δύο Συλλόγους που συμμετέχει στην Επιτροπή του Δήμου για τα ζώα της περιοχής ευθύνης του, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη αντίδραση για τις πολύ βασικές νομικές παραλείψεις από την εκάστοτε Δημοτική αρχή.

 

Δεν υποτιμούμε τίποτε, αλλά το να γιατροπορεύει κανείς τα ζώα κατά το δοκούν, όπως κάνουν κάποιοι φιλοζωικοί σύλλογοι, δίχως συγκεκριμένο πλάνο, ενώ πολλά ζώα τα αφήνουν απέξω και πεθαίνουν στο δρόμο, επειδή δεν προλαβαίνουν ή το να ανοίγει δρόμους για υιοθεσίες, χωρίς να επιβλέπει,  με κάθε τρόπο, να εφαρμόζεται ο νόμος σε όλο του το φάσμα, είναι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι δε σώζει με τίποτε την κατάσταση. Απλά την ανακυκλώνει, ενώ δεν εμπνέει καμία διάδοχη κοινότητα φιλόζωων πολιτών.

 

Σε ό,τι αφορά το κυνοκομείο, κτηνίατρος πότε υπάρχει πότε όχι και τα ζώα στειρώνονται, μετά από ένα πολύ γενικό κάλεσμα, δίχως συγκεκριμένο πλάνο, κυρίως από Γερμανούς κτηνιάτρους.

 

Σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες και το άρθρο 9 του καινούριου νόμου, αυτές είτε γίνονται στην Ελλάδα, είτε εκτός Ελλάδος πρέπει να αναγράφονται Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ο νόμος, γενικά, επιδιώκει τη διαφάνεια σε όλο το φάσμα των αδέσποτων ζώων.

 

Περιμένουμε να δούμε τη βελτίωση των δομών του επιεικώς απαράδεκτου κυνοκομείου μας, αφού εγκρίθηκε η σχετική κρατική χρηματοδότηση, όπου τα ζώα είναι φυλακισμένα, δεν προαυλίζονται καθόλου και συχνά είναι άθλιες οι συνθήκες που ζουν.

 

Για να δούμε τη δικαιοσύνη του νόμου που ψηφίστηκε, εδώ και οχτώ περίπου μήνες, στο άρθρο 28 όπου αναφέρεται η λειτουργία των καταφυγίων, πρέπει να υπάρχει προσωπικό, τουλάχιστον 14 ώρες την ημέρα, ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων που τσιπάρονται, αφού ζουν στο καταφύγιο, ετήσιος απολογισμός για την κινητικότητα στο καταφύγιο από τους υπεύθυνους, μέχρι 15 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου.

 

Καταφύγιο ανοιχτό στο κοινό 3 ώρες εβδομαδιαία.

 

Δυστυχώς, το καταφύγιο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και τα ζώα, μιαροί φυλακισμένοι, για ποιο αδίκημα άραγε;

 

Με επιφύλαξη, δυστυχώς και μακάρι να διαψευστούμε, για την αδιάλειπτη συνεργασία του Δήμου όπως και των εμπλεκόμενων υπαλλήλων αλλά και την αυτονόητη εφαρμογή του νόμου, αισιοδοξούμε να προβούμε σε δράσεις.

 

Βραχυπρόθεσμα:

 

Εκτός από τις υποδείξεις – προτάσεις, βοήθεια για στειρώσεις και φροντίδα των ζώων σε όλο της το φάσμα  από το Δήμο, όπως οφείλει ως ο βασικά υπεύθυνος αλλά και  δελτία τύπου με οδηγίες στους πολίτες για καθαρή πόλη (σακκουλάκια, αποφάγια, λουράκια, τσιπάκια, στειρώσεις, βίντεο, περιοδική διαφήμιση, ενημέρωση «Περίτας») κάτι που θα μπορούσε να κάνει και ο Δήμος, περιοδικά.

 

 Αλλά και μακροπρόθεσμα:

 

Εκπαίδευση (Εκπαιδευτικά προγράμματα, βραβεύσεις εκπαιδευτικών, επισκέψεις σε σχολεία).

 

Αγαπώ τον εαυτό μου: αγαπώ τους ανθρώπους-αγαπώ τα ζώα και το περιβάλλον. Αυτοί είναι οι αδιάσπαστοι οι δεσμοί που θα προβάλλουμε πάντα και οι μόνοι που οδηγούν σε ευημερία τον πολίτη και τον άνθρωπο, αυτό που κατά κύριο λόγο οφείλει να προβάλλει και να υπηρετεί η Πολιτεία».

 

Και κατέληξε η Αιμιλία Καλπάκη : «Θέλουμε εφαρμογή του νόμου, διαφάνεια και συνεργασία».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής