breaking news Νέο

ΕΛΜΕ Ημαθίας : Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

ΕΛΜΕ Ημαθίας : Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε τους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα καθώς και τους συντελεστές βαρύτητας των εξεταζομένων μαθημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Η ΕΒΕ εφαρμόστηκε στις εισαγωγικές εξετάσεις 2021 και είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και μια σειρά  ευτράπελα όπως τη λειτουργία ΑΕΙ με χωρίς κανένα εισακτέο. Αν κάποιος περίμενε την αναδίπλωση της κυβέρνησης και την κατάργηση της ΕΒΕ διαψεύδεται οικτρά. Ο αποκλεισμός χιλιάδων υποψηφίων και η αποψίλωση τμημάτων στα ΑΕΙ είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης την οποία συνειδητά υλοποιεί. Από εφέτος μάλιστα εφαρμόζει νέα εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτά τα εργαλεία είναι οι συντελεστές βαρύτητας σε συνδυασμό με τις περιορισμένες επιλογές στη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων. Μάλιστα για τα ΕΠΑΛ από την ανακοίνωση των συντελεστών βαρύτητας προκύπτει σημαντική μείωση για τα εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας και αύξηση των δυο μαθημάτων γενικής παιδείας κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εισαγωγή στις σχολές προτίμησης.

Στο μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης) οι μαθητές  θα επιλέξουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων του οικείου επιστημονικού πεδίου.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους, μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου (μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης), επιλέγοντας, χωρίς περιορισμό επιλογών, όσες σχολές επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση διεκδικώντας όμως τις θέσεις που δεν πληρώθηκαν κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας.

Είναι φανερό πως το τρίπτυχο Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων από τα ΑΕΙ και περιορισμένες επιλογές στη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων θα:

  • Καταστήσει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 ακόμη πιο απαιτητικές.
  • Θα αποκλείσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό μαθητών σε σχέση με τις εισαγωγικές 2021
  • Θα παγιώσει την έλλειψη φοιτητών σε σχολές
  • Θα μετατρέψει το όνειρο εισαγωγής στα ΑΕΙ σε λαχειοφόρο διαδικασία για τους μαθητές
  • Θα εντείνει αδικίες που είδαμε και στις προηγούμενες εξετάσεις αλλά και θα εμφανίσει νέες, αφού μαθητές με υψηλές βαθμολογίες μπορεί να μείνουν εκτός σχολών ΑΕΙ και να εισάγονται στις ίδιες σχολές μαθητές με μικρότερες βαθμολογίες
  • Δεν είναι εύκολο να ελέγξουν οι μαθητές και οι γονείς τα αποτελέσματα μιας και αυτά πλέον δεν καθορίζονται, όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, από τα μόρια που συγκέντρωνε ο τελευταίος εισακτέος σε κάθε σχολή κι επομένως τίθεται θέμα αξιοπιστίας και διαφάνειας των εξετάσεων.

 

Καλούμε γονείς και μαθητές να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και  την κατάργηση της βάσης εισαγωγής και των διπλών μηχανογραφικών.

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής