breaking news Νέο

Θυμάστε τα πανηγύρια για τον αγωγό «East Med»; - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Θυμάστε τα πανηγύρια για τον αγωγό «East Med»; - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Τελικά τα «θαύματα» κρατούν λίγες μέρες, όπως και τα πανηγύρια. Θυμάστε άραγε εκείνα τα πανηγύρια που είχαν στήσει κυβέρνηση και φιλικά προς αυτή ΜΜΕ για τον αγωγό  «East Med», που με τη στήριξη των ΗΠΑ δήθεν θα «θωράκιζε» την ειρήνη, τη σταθερότητα, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην Ανατ. Μεσόγειο απέναντι στις αμφισβητήσεις της τουρκικής κυβέρνηση;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, αμερικάνικο «non paper» με παραλήπτες την ελληνική κυβέρνηση, το Ισραήλ και την Κύπρο, δίνει τη «χαριστική βολή», αποσύροντας τη στήριξη των ΗΠΑ από το εν λόγω έργο.

Χαρακτηριστική είναι και η αιτιολογία για την απόσυρση της αμερικανικής στήριξης στον αγωγό. Πέρα από την επίκληση της οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας του σχεδίου και τη «στροφή» σε πιο «πράσινες» μορφές Ενέργειας - όπου ξεδιπλώνονται οι νέοι σφοδροί ανταγωνισμοί - το έγγραφο κάνει αναφορά στο γεγονός ότι το σχέδιο αποτελεί «εστία εντάσεων στην περιοχή», φωτογραφίζοντας έτσι ως λόγο απόρριψής του τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στα «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως και στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Θυμίζουμε πως εξαρχής - παρά τις μεγαλοστομίες όλων των κυβερνήσεων που διαχρονικά «έτρεξαν» το έργο ισχυριζόμενες πως η προώθηση των αμερικανικών ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή θα «θωράκιζε» τάχα και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα - φανερό ήταν ότι επρόκειτο για σχέδιο με στόχο να λειτουργήσει ως «μοχλός πίεσης» και «διαπραγματευτικό χαρτί» από τη μεριά των ΗΠΑ στα παζάρια με την Τουρκία, για τους όρους συμμετοχής της στα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή και τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής «συνοχής» στη ΝΑ πτέρυγά της.

Λίγη σημασία έχει βέβαια για τον λαό η επιτυχία ή η αποτυχία του ενός ή του άλλου σχεδίου της αστικής τάξης. Εκείνο αντίθετα που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν από ένα ακόμη επεισόδιο στο μακρύ σίριαλ της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής.

Τι αποδεικνύεται ξανά; Ότι τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, κι αυτά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, αποτελούν μαγνήτη κινδύνων, ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν, «προκαλούν εντάσεις», όπως χαρακτηριστικά λέει το αμερικάνικο «non paper».

Αποτελούν όχι εγγύηση, αλλά παράγοντα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τα οποία μπαίνουν στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού που προχωρά μέσα από εντάσεις, αλλά και μέσα από την αναζήτηση «διευθετήσεων» και πρόσκαιρων συμβιβασμών, με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Ο λαός τίποτα δεν έχει να περιμένει από την πολιτική της εμπλοκής, με όποιο φερετζέ, παρά μόνο νέους μεγάλους κινδύνους. Μόνο ο δικός του αγώνας για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για αποδέσμευση απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις με τον ίδιο «νοικοκύρη» στον τόπο του, μπορεί να τον ξεμπλέξει από το επικίνδυνο κουβάρι, να οδηγήσει σε πραγματική ειρήνη και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλους τους γείτονες λαούς.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής