breaking news Νέο

«Μια Ζωή σαν Μυθιστόρημα», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Μια Ζωή σαν Μυθιστόρημα», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Μέσα από τα προσωπικά του ημερολόγια, ο Αλέκος Παπασαραντόπουλος «Μια Ζωή σαν Μυθιστόρημα» (Εκδ. Επίκεντρο, Επιμέλεια Παναγιώτης Γ. Κουτσούκος – Πέτρος Β. Παπασαραντόπουλος, Θεσσαλονίκη 2013), αποτυπώνει την πορεία του, τόσο στην πρώτη γραμμή όσο και σε άλλες δύσκολες στιγμές της ματωμένης δεκαετίας του ’40.

Ο Αλέκος Παπασαραντόπουλος αφού βίωσε δύσκολες καταστάσεις, μπόρεσε να βρει την δύναμη ώστε να επιστρέψει στους αγαπημένους του και στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων.

Από τα ημερολόγιά του σκιαγραφείται η εικόνα ενός βαθιά μορφωμένου και ταυτόχρονα λαϊκού ανθρώπου. Ο λόγος του αναδεικνύει έναν άνθρωπο που μέσα στην απελπισία του δεν έχασε το χιούμορ του, ούτε και έπαψε να ελπίζει.

Στον παρόντα τόμο έχουν συγκεντρωθεί τα Ημερολόγια, της περιόδου της Επιστράτευσής του, του Μετώπου της Ηπείρου (Νοέμβριος 1940 – Φεβρουάριος 1941), Επιστολές της ίδιας περιόδου (1940-41), της περιόδου της Γερμανικής εισβολής (Απρίλιος και Μάιος 1941), της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης (Αύγουστος και Σεπτέμβριος 1943), της τελικής φάσης της Κατοχής και της περιόδου της Απελευθέρωσης (Φεβρουάριος 1944 – Μάιος 1945), και της περιόδου του Εμφυλίου (Οκτώβριος 1947 – Απρίλιος 1949). Ταυτόχρονα, παρατίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα γραφής του.

Τα ημερολόγια του Αλέκου Παπασαραντόπουλου αποτελούν μια κατάθεση ψυχής. Γραμμένα σε γλώσσα λιτή, συγκροτούν ένα σπάνιο έργο, μέσα από το οποίο ξεπηδά η γυμνή αλήθεια της ανθρώπινης ψυχής.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής