breaking news Νέο

Και πάλι για την ακρίβεια - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Και πάλι για την ακρίβεια - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Μαζικές ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), ενισχύθηκε τον Δεκέμβρη του 2021 φτάνοντας στο 5,1%. Πρόκειται για τον όγδοο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2022 ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης βάζουν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβρη, σε ετήσια βάση, ως εξής:

4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.

18% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό 45%, φυσικό αέριο 135,7%, πετρέλαιο θέρμανσης 34,1%, ενοίκια κατοικιών 0,5%.

10% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 21,7%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, καινούργια αυτοκίνητα 7,7%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 19,6%.

2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη 3,8%, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 7,8%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 1%.

Οι αυξήσεις των 0,50 ευρώ τη μέρα στον κατώτατο μισθό από 1/1/2022, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έχουν ήδη γίνει «ατμός» υπό το βάρος των ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά αγαθά. Το ίδιο θα γίνει με τις νέες αυξήσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τον Μάη.

Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την κοροϊδία των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για δήθεν λύσεις εντός "των επιτρεπτών ορίων της ΕΕ", απαιτείται εδώ και τώρα:

- Κατάργηση του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

- Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

- Διαγραφή χρεών και μείωση της φορολογίας για τους αυτοαπασχολούμενους, επαναφορά του αφορολόγητου.

- Προστασία του αγροτικού εισοδήματος, με πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής και ελάχιστες εγγυημένες τιμές.

Είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για την ανακούφιση από το "τσουνάμι" ακρίβειας!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής