breaking news Νέο

Ασπασία Τασιοπούλου : «Στη Βέροια διαβάζουν και διαβάζουν πολύ»

Ασπασία Τασιοπούλου : «Στη Βέροια διαβάζουν και διαβάζουν πολύ»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον Αλέκο Χατζηκώστα, έδωσε η Ασπασία Τασιοπούλου, βιβλιοθηκονόμος, εκπροσωπώντας τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, την Παρασκευή 14/1

Απαντώντας στην ερώτηση για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης την περίοδο της πανδημίας, τόνισε : «Νοιώθουμε πάρα πολύ περήφανοι για το αναγνωστικό κοινό της πόλης μας, που παρά την περίοδο πανδημίας συνεχίζουν και επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη. Ήταν μία ιδιαίτερη πρόκληση για μας όλη αυτή η κατάσταση. Η Βιβλιοθήκη υπήρξε αρκετή ευέλικτη και από την πρώτη στιγμή- τον περασμένο Μάιο-προσέφερε την υπηρεσία δωρεάν παράδοσης βιβλίων κατ’ οίκον, όσο διάστημα ήταν κλειστά. Έτσι, διαδικτυακά μπορούσαν όλα τα μέλη της Βιβλιοθήκης να διαλέξουν βιβλία και να τους σταλούν δωρεάν στο σπίτι τους αρχικά μέσω χορηγίας από ταχυμεταφορική εταιρεία ACS και στη συνέχεια από ΜΥ ΜΑΡΚΕΤ Βέροιας, μία υπηρεσία που είχε πολύ μεγάλη απήχηση. Τώρα η Βιβλιοθήκη λειτουργεί κανονικά, τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα και Τετάρτη, 8 π.μ-8 μ.μ και τις υπόλοιπες 8 π.μ-3μ.μ. Λειτουργούν όλα σχεδόν τα τμήματα π.χ το τμήμα των Η/Υ-πολλοί είναι αυτοί που δουλεύουν έτσι, γιατί προσφέρει ένα πολύ καλό περιβάλλον- που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν δωρεάν, το παιδικό τμήμα. Έχουμε βάλει και κάποιον καινούριο εξοπλισμό, επιπλέον χορηγία της LEGO, μία πάρα πολύ καλή συλλογή που ανανεώνεται πολύ συχνά».

Αναφερόμενη στα μέλη της Βιβλιοθήκης αλλά και στα διαβάσματά τους, τόνισε:  «Τα μέλη είναι περίπου 35.000-36.000, το παρήγορο και το ευχάριστο είναι ότι κάθε χρόνο έχουμε 1.000-1.100 μέλη. Τα στατιστικά στοιχεία είναι πάρα πού υψηλά και πολύ αισιόδοξα. Είναι πολύ περήφανη γι’ αυτή την πόλη, γιατί δεν ισχύει αυτό που ισχύει στην Ελλάδα γενικά. Στη Βέροια διαβάζουν και διαβάζουν πολύ. Σε περίοδο πανδημίας το Δεκέμβριο δανείστηκαν 9.000 βιβλία, από τα οποία τα 4.000 είναι παιδικά. Αυτό σημαίνει ότι ένας μπαμπάς ή μία μαμά έχει συνοδέψει το παιδάκι του, να το φέρει στη Βιβλιοθήκη, να διαβάσουνε βιβλία, έχει βάλει τη «μαγιά», για να δημιουργηθεί ένας νέος αναγνώστης, που θα έχει – θέλω να πιστεύω- αυτή τη «συνήθεια» μέχρι τα βαθειά του γεράματα και είναι πάρα πολύ καλή «συνήθεια». Το μεγαλύτερο ποσοστό μας είναι γυναίκες. Αυτό που ακούμε από τις φίλες αναγνώστριες είναι ότι βρίσκουν μεγάλη παρηγοριά και το διάβασμα τους χαλαρώνει πολύ, σε αντίθεση με την τηλεόραση που προκαλεί πιο πολύ άγχος στους ανθρώπους. Και μας ζητούν να τους προτείνουμε βιβλία, για να μάθουν πράγματα και φυσικά να τους χαλαρώσουν».

Απαντώντας για το σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος, σημείωσε : «Προς το παρόν τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις. Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε μία καλή και ενημερωμένη συλλογή, έτσι ώστε να εξυπηρετούμε τους φοιτητές, που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και βάσει των στατιστικών  βρίσκουν αρκετά βιβλία από τη συλλογή μας. Η Βέροια δεν έχει κάποιο ΑΕΙ, παρόλα αυτό πολλά παιδιά κάνουν μεταπτυχιακό και βρίσκουν αρκετά βιβλία από τη συλλογή μας.  Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί πήραμε μία πολύ καλή δωρεά από το Γιώργο Χιονίδη – τον ιστορικό της πόλης- που το μεγαλύτερο μέρος της έχει καταγραφεί- και εξυπηρετούμε πολύ κόσμο, γιατί φανταστείτε ότι η συλλογή αυτή έχει ξεπεράσει τις 17.000 βιβλία, να βρίσκεται πλέον στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας και να είναι διαθέσιμη για όλον τον κόσμο. Θέλουμε να προσφέρουν υπηρεσίες ποιότητας στους ανθρώπους. Η Βιβλιοθήκη είναι ένα δημόσιο, δωρεάν αγαθό, πρέπει να το αγαπήσουμε, να το αγκαλιάσουμε, να το ενισχύσουμε, να το υποστηρίξουμε ο καθένας με κάθε τρόπο, ακόμη και με μία πρόταση. Δεχόμαστε πολύ ωραίες δωρεές  αρχειακού υλικού π.χ σπάνια βιβλία, παλιές φωτογραφίες, καρτ ποστάλ που σιγά-σιγά θα βγουν στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης. Η κινητή βιβλιοθήκη συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της και επισκέπτεται απομακρυσμένα χωριά του νομού μας, που δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκη».          


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής