breaking news Νέο

Συνάντηση με τον Τούρκο συγγραφέα Κεμάλ Γιαλτσίν

  • Συνάντηση με τον Τούρκο συγγραφέα Κεμάλ Γιαλτσίν
  • Συνάντηση με τον Τούρκο συγγραφέα Κεμάλ Γιαλτσίν
  • Συνάντηση με τον Τούρκο συγγραφέα Κεμάλ Γιαλτσίν
  • Συνάντηση με τον Τούρκο συγγραφέα Κεμάλ Γιαλτσίν
  • Συνάντηση με τον Τούρκο συγγραφέα Κεμάλ Γιαλτσίν

Χθες το απόγευμα έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον καλό φίλο Τριγλιανό Σακελλαρίδη Βασίλη, ο οποίος με κάλεσε στη Θεσσαλονίκη, για να συναντήσω τον γνωστό Τούρκο συγραφέα, βραβευμένο με το βραβείο Ιπεχτσί, Κεμάλ Γιαλτσίν και να συζητήσουμε για κάποια μελλοντική συνεργασία. Στην παρέα μας ήταν και η σκηνοθέτης Γκιουλσέλ Οζκάν, η οποία έχει αναλάβει να μεταφέρει το βιβλίο του κυρίου Γιαλτσίν στον κινηματογράφο. Σκοπός του ταξιδιού τους είναι να δουν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, να συνομιλήσει με απογόνους προσφύγων αλλά και με ιστορικούς και εκπροσώπους προσφυγικών συλλόγων.

Του χάρισα τα βιβλία μου "ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΑΣ", "ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ", ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΩΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ" και δέχθηκα από τον κύριο Γιαλτσόν το δικό του βραβευμένο έργο "Προίκα αμανάτι".

Το βιβλίο μας μεταφέρει 100 χρόνια πίσω στο χωριό Χονάζ, όταν η οικογένεια Μηνόγλου, πριν εγκαταλείψει το σπίτι της, άφησε τα προικιά των κοριτσιών τους στην οικογένεια του έμπιστου Τούρκου γείτονα, του Κεμάλ Γκατζάρογλου, πιστεύοντας ότι μια μέρα θα ξαναγύριζαν να τα πάρουν πίσω.

Αλλά δεν ξαναγύρισαν ποτέ, όμως, τα προικιά των κοριτσιών του Μηνόγλου έμελλε να παραδοθούν, 74 χρόνια μετά, σε αυτούς στους οποίους ανήκαν, από τον εγγονό του Τούρκου γείτονα, τον Κεμάλ Γιαλτσίν (Kemal Yalçın). Εκπληρώνοντας την τελευταία επιθυμία του πατέρα του, ο Κεμάλ Γιαλτσίν, κατά τη δεκαετία του ΄90 αναζήτησε σε όλη την Ελλάδα την οικογένεια Μηνόγλου και τελικά εντόπισε απογόνους της στο Βόλο και παρέδωσε τα προικιά το 1998. Την ιστορία αυτή την κατέγραψε στο βιβλίο του, με τίτλο «Μια προίκα αμανάτι», που κυκλοφόρησε στα τουρκικά και αργότερα στα ελληνικά, ενώ στη συνέχεια μεταφράστηκε και σε άλλες γλώσσες και βραβεύτηκε στην Τουρκία και την Ελλάδα με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Abdi İpekçi» (Αμπντί Ιπεκτσί), καθώς και με βραβείο του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού.

Μεγάλη μου τιμή που γνώρισα τον Κεμάλ και πιο πολύ χάρηκα, όταν άκουσε τις ιστορίες μου, μου είπε....εγώ νόμιζα ήμουν ο μόνος που αφιέρωσε τόσο πολύ χρόνο για την αναζήτηση πληροφοριών και μαρτυρίες των προσφύγων, αλλά εσύ με πέρασες.

Πολύ σημαντικό αυτό, από έναν καταξιωμένο άνθρωπο και ελπίζω να ευοδωθεί η συνεργασία μας.

Ελπίζω δε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το βιβλίο του και στην πόλη μας.

 

Κοτζαερίδης Γεώργιος


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής