breaking news Νέο

«Μπόνους» στις μικρομεσαίες δίνει ο αναπτυξιακός

«Μπόνους» στις μικρομεσαίες δίνει ο αναπτυξιακός

Με τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας από τη Βουλή, θα επιδοτούνται επενδύσεις έως 100.000 ευρώ, αλλά και ο εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων τριών αστέρων

 

Να ξεπεραστεί ο στόχος για αύξηση επενδύσεων κατά 21,9% τη φετινή χρονιά επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βασικό όχημα τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα ψηφιστεί τις επόμε νες ημέρες από τη Βουλή. Ηδη επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την υλοποί ηση επενδύσεων σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας όπως, μεταξύ άλλων, ο τουρισμός, η τεχνολογία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αγροδια τροφή. Με τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχυθούν πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και ξενοδοχεία τριών αστέρων προκειμένου να εκσυγχρονιστούν.

«Προχωρήσαμε στη μείωση του ελάχιστου ορίου του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου μιας πολύ μικρής επιχείρησης από τα 150.000 στα 100.000 ευρώ, ώστε αυτή να μπορέσει να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ συμπεριλάβαμε στις προβλέψεις του νέου νόμου και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων τριών αστέρων», δήλωσε σε συνέντευξή του  ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Καταλύματα ουσιαστικά, με τις αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, μικρές εν λει- τουργία τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να ανακαινιστούν και να εκσυγχρονιστούν, ενώ στον αναπτυξιακό νόμο θα ενταχθούν επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. «Το σχέδιο νόμου “Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη” είναι αποτέλεσμα διεργασιών και διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Ολοι κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, τις οποίες μελετήσαμε, επεξεργαστήκαμε, κάποιες από αυτές ενσωματώσαμε ή και χρησιμοποιήσαμε για βελτιώσεις», επισημαίνει ο Ν. Παπαθανάσης.

Εως και 80% οσες μικρές επιχειρήσεις ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο θα έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνει και το 80%. Ειδικότερα, τα ποσοστά ενίσχυσης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κυμαίνονται από 50% έως 70%, με προσαύξηση 10% για τους κατοίκους τών ελεγκτών. Ειδικότερα, επενδυτικά σχέδια άνω των 700.000 ευρώ ελέγχονται υποχρεωτικά από ορκωτό ελεγκτή, ενώ τίθενται ρητές προθεσμίες με στόχο να μην ξεπερνιούνται οι 60 ημέρες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νό μου είναι το πιο μοντέρνο, ταχύ και ευέλικτο αναπτυξιακό εργαλείο, πλήρως εναρμονισμένο με τις σύγχρονες επενδυτικές πρωτοβουλίες της επιχειρηματικής κοινότητας. Και τα 13 εμβληματικά καθεστώτα που προωθεί ανταποκρίνονται στις ανάγκες που δημιουργεί η νέα εποχή για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο στόχος της κυβέρνησης μέσα από τον συγκεκριμένο νόμο είναι σαφέστατος: Διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, ταχύτητα, απεγκλωβισμός από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, πράσινη μετάβαση, βιώσιμη ανάπτυξη. Πάνω από όλα, όμως, νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Γιατί, ανάπτυξη αυτό ακριβώς σημαίνει». Οι κλάδοι Αναλυτικότερα, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες, προκειμένου να επιτευχθούν ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων, ενώ ενισχύονται οι επενδύσεις στον τουρισμό, στη μεταποίηση και στον κλάδο της αγροδιατροφής. Επιδιώκεται επιπλέον, με πολύ στοχευμένα κίνητρα, η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό και η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας

Ειδικότερα, θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα. Συγκεκριμένα: - Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων. - Πράσινη μετάβαση - Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων. - Νέο «Επιχειρείν», με κύριο στόχο την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών, προκειμένου να προχωρήσουν σε σχεδιασμό και υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών σε πολλούς τομείς της οικονομίας. - Καθεστώς δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η εγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές των Εδα φικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης των περιοχών, οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. - Ερευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία. - Αγροδιατροφή - Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - Αλιεία.  -Μεταποίηση - Εφοδιαστική αλυσίδα. -Επιχειρηματική εξωστρέφεια. -Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων. -Εναλλακτικές μορφές τουρισμού. - Μεγάλες επενδύσεις, προκειμένου να υπάρ ξει ειδική αντιμετώπιση σε επενδυτικά σχέδια που επηρεάζουν σημαντικά τις τοπικές οικονο μίες, αλλά και γενικότερα την άνοδο των οικο νομικών κλαδικών δεικτών. - Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας. - Επιχειρηματικότητα 360ο . Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα δίνονται, μεταξύ άλλων, κίνητρα που αφορούν φορολογικές απαλλαγές και επιδότηση του μισθολογικού κόστους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής