breaking news Νέο

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ εκ Λαμψάκου

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ εκ Λαμψάκου

Κατάγονταν από την Λάμψακο  και έζησε στα χρόνια των ειδωλολατρών βασιλέων Γορδιανού, Φιλίππου  και Δεκίου.

Επειδή ήταν πολύ φτωχός αναγκάζονταν στην παιδική του ηλικία να βόσκει χήνες, συγχρόνως όμως επιδίδονταν στην μελέτη της Αγίας Γραφής.

 Όταν ενηλικιώθηκε έλαβε την Θεία Χάρη του Θεού  να διδάσκει τον Λόγο του, αλλά και να θεραπεύει αρρώστιες.

Θεράπευσε την κόρη του βασιλιά Γορδιανού  και  αρνήθηκε τα αξιώματα που του έδωσε, συνεχίζοντας  την ενάρετη ζωή του. Κατά την διάρκεια των διωγμών του   Δεκίου  (249-251)  συνελήφθη,  επειδή  κατέκρινε τους ειδωλολάτρες για την αμαρτωλή ζωή τους. Ο έπαρχος Ανατολής Ακυλίνας διέταξε να τον βασανίσουν σκληρά και να τον αποκεφαλίσουν.

Η μνήμη του τιμάται την 1η Φεβρουαρίου.

Λείψανά του βρίσκονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους. Μέρη της Κάρας του Αγίου βρίσκονται στη Μητρόπολη Άρτης και τις Μονές Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων και Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου.

Η δεξιά (πλήν της παλάμης) του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους. Μέρος της δεξιάς του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους.
Η δεξιά παλάμη του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Προυσού Εὐρυτανίας.
Τεμάχια της δεξιάς και 9 άλλα τεμάχια του Αγίου βρίσκονται στη Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους. Ένας βραχίονας του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Φρασινέϊ Ρουμανίας. Μέρος χειρός του Αγίου βρίσκεται στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Μία πτέρνα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους.

Μέρος του αριστερού ποδός του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Παντελεήμονος Αγίου Όρους.

Απολυτίκιον. «Τρυφήν την ακήρατον, ιχνηλατών έκ παιδός, βασάνους υπήνεγκας υπέρ Χριστού  του Θεού, και ήθλησας άριστα. όθεν την των θαυμάτων κομισάμενος χάριν, λύτρωσαι πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης Τρύφων Μεγαλομάρτυς, τους σε μακαρίζοντας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής