breaking news Νέο

Δήμος Βέροιας : Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2022

  • Δήμος Βέροιας : Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2022
  • Δήμος Βέροιας : Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2022

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2022 του Δήμου Βέροιας στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022.

Ο προϋπολογισμός μέσα από τα αναλυτικά οικονομικά δεδομένα που περιέχει, αποτυπώνει το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει η Δημοτική Αρχή για το έργο που θέλει να υλοποιήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Στο Δήμο Βέροιας σήμερα υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης, συνεχιζόμενα ενταγμένα έργα και παρουσιάζει: Έσοδα 55.468.865,06 ευρώ, έξοδα 55.368.865,06 και αποθεματικό 100.000,00 ευρώ, όπως παρουσιάστηκε από τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, Δημήτρη Σαζακλίδη. Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήσεις και έγιναν τοποθετήσεις από δημοτικούς συμβούλους.

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΩΤΕΥΣΑ ΠΟΛΗ»

Η Γεωργία Μπατσαρά υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, που -όπως είπε - είναι ο σχεδιασμός της διοίκησης για το τρέχον έτος του 2022, μέσα στον οποίο είναι ενσωματωμένο και το τεχνικό πρόγραμμα και τον χαρακτήρισε ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο, όπως επιβάλει ο νόμος μέσω του τεχνικού προγράμματος, θεωρώντας πως έχει αναπτυξιακή προοπτική, κάτω από δύσκολες υγειονομικές συνθήκες και συνθήκες ανασφάλειας. Είναι - όπως είπε - αυξημένος κατά 2.814.064 ευρώ, ένα ποσό που δίνει ώθηση αναπτυξιακή στο δήμο και περιλαμβάνει νέα έργα και συνεχιζόμενα, κάτι που επιβάλει η πραγματικότητα, που μπορεί να μην είναι αυτά που επιθυμεί η διοίκηση, αλλά ανταποκρίνεται πλήρως στην πόλη και τις κοινότητες και αποδεικνύει ότι ο δήμος νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών και συνεχίζεται το νοικοκύρεμα του δήμου.

 

Τι λένε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος

- Η τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ», Παύλου Παυλίδη, για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από τη διοικούσα δημοτική αρχή και απέρριψε πανηγυρικά, εστίασε στη μη βελτίωση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, χαρακτηρίζοντάς τον γραφειοκρατικό, που βασίζεται μόνο σε νούμερα και δεν δίνει απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, σε μία μεταπανδημιακή μάλιστα εποχή, ενώ δεν αποτυπώνεται πουθενά το σχέδιο για το δήμο και την εικόνα της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στον προϋπολογισμό δεν αποτυπώθηκε το σχέδιο για το δήμο, έτσι ώστε να αφήσετε κάτι σε αυτήν την πόλη και να μη σας λένε ότι ασχολείστε με έργα βιτρίνας και όχι ουσίας, χρησιμοποιώντας φιέστες. Φέτος ελπίζετε να εισπράξετε λιγότερα και νομίζουμε ότι είναι παραδοχή ότι το «καράβι βουλιάζει». Αναγκαστήκατε να στείλετε δικαστικά τις πληρωμές από χρέη προς το δήμο και αρνείστε να δεχτείτε προτάσεις άλλων συνδυασμών, ενώ η νομοθεσία το προβλέπει. Έχετε έναν αυταρχικό τρόπο διοίκησης χωρίς συνέργεια και δεν θέλουμε να συνεργαστούμε με μία τέτοια διοίκηση. Το όραμά σας για την επόμενη μέρα δεν αποτυπώθηκε ποτέ, ούτε σε ένα νέο βρεφονηπιακό σταθμό» και κλείνοντας, τόνισε πως πρόκειται για έναν αυτάρκη προϋπολογισμό, που εξαρτάται τόσο πολύ από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

- Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ», Αντώνης Μαρκούλης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό εικονικό, ενώ όσον αφορά τα γενικότερα ζητήματα της διαχείρισης των εσόδων, ανέφερε πως είναι ορατός ο κίνδυνος των ανείσπρακτων οφειλών, που μπορεί να στοιχίσει ακόμη και ολόκληρο τον προϋπολογισμό του δήμου, τονίζοντας πως, αυτοί που χρωστάνε, πρέπει να πληρώσουν και η διοίκηση δεν πρέπει να το δει με μία χαριστική διάθεση, ενώ παράλληλα πρότεινε να συσταθεί επιτροπή για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο δήμο Βέροιας, με εκπροσώπους από όλες τις παρατάξεις.

- Ο Ιωάννης Τσαναξίδης, δημοτικός σύμβουλος και ειδικός αγορητής της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», τόνισε πως ο προϋπολογισμός δεν έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, αν και γίνεται αναφορά για την πανδημία και το κύμα ακρίβειας που αυξάνει το κόστος λειτουργίας του δήμου στα εισαγωγικά, δεν αναφέρεται όμως πουθενά πως θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά, ώστε να μη μετακυλιστεί το κόστος στους δημότες. Αναγνωρίζει πως ο δήμος δεν φταίει για την κατάσταση που επικρατεί και δεν μπορεί μόνος του προφανώς να αλλάξει αυτή την κατάσταση, αλλά έχει τη δυνατότητα να δώσει μία ανάσα, σε πολίτες και επαγγελματίες και στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, με τη μείωση τελών, αναφέροντας ως παράδειγμα το δήμο Πάτρας, που έχει κάνει 50% μείωση στα δημοτικά τέλη. Κλείνοντας, τόνισε πως το 95% του τεχνικού προγράμματος είναι συνεχιζόμενα έργα και καταψηφίζει τον πολιτικό προϋπολογισμό.

- Ο Γεώργιος Μελιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», δήλωσε πως ο προϋπολογισμός δεν είναι υπηρεσιακή αναφορά, είναι ένα πολιτικό εργαλείο που έφερε σήμερα σε ψηφοφορία η παράταξη Βοργιαζίδη και Μπατσαρά, που χειροτερεύουν την κατάσταση για τους δημότες και αποτυπώνουν τις κεντρικές επιλογές του κράτους. Αναδεικνύει - όπως είπε - τους βασικούς τομείς που κατευθύνονται τα χρήματα, όπως σε κάποιες αναπλάσεις και σε εργολάβους και προχωρά η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ενώ για το λαό προβλέπει χαράτσια και παράβολα. Γι' αυτό το λόγο καταψηφίζει τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, καθώς επίσης ο προϋπολογισμός δεν κάνει καμία αναφορά για συντήρηση και επισκευές σχολείων που είναι 50 χρονών, δεν κάνει καμία αναφορά για προσλήψεις, για κατάργηση της ανταποδοτικότητας που διαχειρίζεται ο δήμος για τα συμφέροντα του λαού.

- Τοποθέτηση έκανε και η κυρία Συρμούλα Τζήμα - Τόπη, αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας των δύο Φύλων, η οποία τόνισε πως ο προϋπολογισμός κρίνεται εκ του αποτελέσματος και τυχόν αναμορφώσεις πάντα υπάρχουν. Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα της παιδείας, απαντώντας παράλληλα και στον κύριο Μελιόπουλο, αναφέροντας ότι υπάρχουν αρκετοί κωδικοί για συντηρήσεις σχολείων, για την ανάπλαση του κτιρίου Καραναστάση, που θα στεγάσει κάποια υπηρεσία της πόλης, αλλά και το υπό ανέγερση γυμναστήριο που έχει ανάγκη η πόλη, που θα είναι ευχής έργο για την πόλη αν υλοποιηθεί, όπως και υπάρχει μελέτη για το δικαστικό μέγαρο, που σε συνδυασμό με τη μελέτη βελτίωσης της πλατείας Ωρολογίου σε σχέση με το τουριστικό πρόγραμμα της πόλης, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος του έτους 2022, καθώς και μια σειρά από μεγάλα και μικρά έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, στο οποίο σταδιακά μέσω των αναμορφώσεων θα εντάσσονται νέα έργα, ανέπτυξε ο Δήμαρχος Βέροιας Κων/νος Βοργιαζίδης κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανέφερε:

 «Καταθέτουμε έναν προϋπολογισμό, για τον οποίο δεν κοροϊδεύουμε κανέναν και είναι απόλυτα ρεαλιστικός. Δεν λέω ότι είναι πραγματοποιήσιμος, η έκφραση όμως «όταν πουλάν αγοράζουμε», αυτό το κάναμε με επιτυχία. Άνοιξε ένας μεγάλος αριθμός προσκλήσεων και συμμετείχαμε σε όλες. Καταφέραμε να κερδίσουμε ένα μεγάλο αριθμό έργων, τα οποία και προφανώς δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε σε ένα χρόνο. Ακούστηκαν ανακρίβειες, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να τα κατασκευάσουμε όλα σε ένα χρόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πούμε ότι δεν θέλουμε τα λεφτά, γιατί δεν μπορούμε να τα κάνουμε σε ένα χρόνο, φυσικά και θα πάρουμε όσο παραπάνω μπορούμε και θα τα κάνουμε την επόμενη χρονιά. Σε όλα τα χωριά κάνουμε πραγματικότητα το "έργα και ανάπτυξη". Υπάρχει η «αχίλλειος πτέρνα» των ανείσπρακτων οφειλών, που δεν θα εισπραχθούν ούτε μέσα στο 2022 και αποτελούν το 25% του προϋπολογισμού, αφού είναι τα 10 εκατομμύρια από τα 40 εκατομμύρια του προϋπολογισμού. Δεν τίθεται θέμα αστοχιών, κάποια νούμερα πρέπει να εισαχθούν στους προϋπολογισμούς, όταν μπορείς να κερδίσεις κάποια χρήματα, τρέχεις να τα κερδίσεις και κάποια στιγμή να τα δαπανήσεις».

Μετά από μία διεξοδική συζήτηση, ακολούθησε η σχετική ψηφοφορία, όπου υπερψηφίστηκαν ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα. Λευκό ψήφισε η παράταξη Παυλίδη, κατά η παράταξη Μελιόπουλου. Την πρόταση της παράταξης του Αντώνη Μαρκούλη για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, υπέρ ψήφισε μόνο η παράταξή του. Υπέρ ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Τσιούντας, ο οποίος δήλωσε: «Για τον προϋπολογισμό, που η συμπολίτευση τον θεωρεί αναπτυξιακό και ρεαλιστικό και η αντιπολίτευση λέει το αντίθετο, εγώ, αν και τον θεωρώ τυπικό, θα ψηφίσω θετικά, για να συνεχιστεί η λειτουργία του δήμου».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής