breaking news Νέο

Δ.Σ. Βέροιας: Δεν «πέρασε» η μετάθεση της λαϊκής της Βέροιας για την παραμονή των Χριστουγέννων

Δ.Σ. Βέροιας: Δεν «πέρασε» η μετάθεση της λαϊκής της Βέροιας για την παραμονή των Χριστουγέννων

Για τελευταία φορά στη χρονιά αυτή συνεδρίασε τη Δευτέρα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, με ευχές των δημοτικών συμβούλων για χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Προημερησίας διάταξης ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης αναφέρθηκε σε δύο ζητήματα. Ειδικότερα, το πρώτο ζήτημα είχε να κάνει με την αλλαγή του νόμου στις προμήθειες των Δήμων, επισημαίνοντας πως πλέον δεν μπορούν να γίνονται προμήθειες ξεχωριστά για κάθε Δημοτική Ενότητα. Σημείωσε, δε, πως «η κατάργηση αυτής της... κατάτμησης μας δένει τα χέρια. Αυτό σημαίνει πως και απλές προμήθειες δεν μπορούν να γίνουν».

Όσο για το δεύτερο ζήτημα, για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Βοργιαζίδης, αυτό αναφερόταν στη δυνατότητα που θα μπορούν να έχουν οι δημοτικοί υπάλληλοι, να προβούν σε μετάταξη σε άλλο Δήμο, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του Δημάρχου του Δήμου που εργάζονται. «Φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για κάθε μικρό Δήμο. Στο Δήμο Βέροιας υπάρχουν υπάλληλοι, που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, θα θελήσουν να μείνουν εκεί. Κατανοητό αυτό μεν, αλλά και οι Δήμοι πρέπει να δουλέψουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιαζίδης.

 

Ο Νίκος Μπέκης από την πλευρά του επανήλθε στο θέμα των διαγραμμίσεων, τόσο των υπαρχόντων, όσο και των νέων δρόμων που ασφαλτοστρώθηκαν, ζητώντας συνάμα πρόβλεψη για πάρκινγκ, τις ώρες των συνεδριάσεων, για τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι έρχονται από μακριά.

 

Ο Αντώνης Καγκελίδης δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας και τις συναντήσεις που είχε, στις οποίες και ελέχθησαν πολλά. Σε σημείο που να προσβάλλεται η μνήμη των Ποντίων, που σφαγιάστηκαν από τους προγόνους του Τούρκου Προέδρου. Συγχρόνως ο ίδιος πρότεινε στο Δήμο να συμβάλει στο «να διδάσκονται, μέσω εκδηλώσεων και εκθέσεων, τα παιδιά των σχολείων μας, την ιστορία των Ποντίων, γιατί αυτοί που μας κυβερνούν είναι πολύ λίγοι».

 

Ο Νίκος Αγγέλου με τη σειρά του υπογράμμισε την ανάγκη διαγράμμισης των κεντρικών δρόμων στη Φυτειά, για το λόγο ότι, εξαιτίας της πυκνής ομίχλης, δεν υπάρχει ορατότητα και δεν εμφανίζεται η λευκή γραμμή, που θα καθοδηγήσει τους οδηγούς. Κάνοντας, μάλιστα, αναφορά και σ' ένα συμβάν που συνέβη πρόσφατα εξαιτίας αυτής της κατάστασης, με αυτοκίνητο να φεύγει από το δρόμο. Παράλληλα, ο κ. Αγγέλου προσκάλεσε όλους την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Φυτειάς για το έθιμο με το κάψιμο των κέδρων.

 

Δεν «πέρασε» η μετάθεση της Λαϊκής της Βέροιας για την παραμονή των Χριστουγέννων

 

• Σ' ό,τι αφορά στα  - 65 τον αριθμό – θέματα της ημερήσιας διάταξης, αυτό για το οποίο αφιερώθηκε περισσότερο χρόνος συζήτησης ήταν το αίτημα έκτακτης μετάθεσης της ημέρας λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, από την Τρίτη 26/12/2017, που είναι αργία, για την Κυριακή 24/12/2017, που επίσης είναι αργία.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι με απόφασή του, το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας εξέφρασε την αντίθεσή του με τη λειτουργία της λαϊκής την Κυριακή. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ημαθίας, Δημήτρης Τζιτζής, «δεν ζητάμε τη λειτουργία της λαϊκής την Κυριακή, αλλά μετάθεση κατ' εξαίρεση για τη μία συγκεκριμένη Κυριακή, που βάσει νόμου η αγορά εκείνη την ημέρα είναι ανοιχτή».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γης και Θαλάσσης Ημαθίας, Γιώργος Ουζουνίδης, τοποθετούμενος επ' αυτού, ζήτησε τη μετάθεση την Κυριακή, γιατί – όπως σημείωσε – για δύο συνεχόμενες εβδομάδες δεν θα γίνει λαϊκή στη Βέροια, λόγω αργίας και ο κόσμος τη ζητάει. Ο νομικός εκπρόσωπος των αιτούντων, Λάζαρος Κουμπουλίδης, είχε να πει : «Δεν θέλουμε παράνομη απόφαση από το σώμα, αλλά να εξυπηρετηθεί το κοινό, μιας και ο νόμος την Κυριακή αυτή την εξαιρεί από τις αργίες. Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 11, ενώ η λαϊκή στις 12 θα έχει ολοκληρωθεί. Έτσι ο κόσμος θα ενισχύσει και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Εμείς στις 12 και κάτι θα κλείσουμε και ο κόσμος θα ενισχύσει την αγορά της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξει η λαϊκή αγορά, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θέλουμε ο κόσμος να γεμίσει το τραπέζι του και με προϊόντα της λαϊκής αγοράς».

Από την πλευρά των Δημοτικών Συμβούλων, ο Γιώργος Γουλτίδης μίλησε ως... παραγωγός, που θα αφήσει για 15 ημέρες την παραγωγή του αδιάθετη, σημειώνοντας ότι «θα υπάρχει στρέβλωση και σε αυτούς», ενώ ο Νίκος Μωϋσιάδης, επεσήμανε : «Τις Κυριακές οι λαϊκές δεν επιτρέπονται. Γιατί, λοιπόν, να μπούμε στη διαδικασία, αφού έχουμε δώσει το ΟΚ στα Ριζώματα για λαϊκή την Κυριακή.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης από τη μεριά του, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη δεδομένη αρνητική απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και τη σαφή τοποθέτηση του νομικού συμβούλου, που θεωρεί παράνομη τη λειτουργία των λαϊκών την Κυριακή, δεν θέλησε να ψηφίσει τη μετάθεση της λαϊκής για την Κυριακή, ενώ συγχρόνως πρότεινε μία άλλη μέρα, αντί της Κυριακής. Με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου ανέφερε πως... «οι άνθρωποι της λαϊκής μας υποσχέθηκαν ότι θα μαζέψουν τα πάντα μέχρι τις 12, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και με την καθαριότητα. Επίσης είπε πως και από την πλευρά των παραγωγών τοποθετήθηκαν υπέρ της μετάθεσης μόνο για την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το εν λόγω θέμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 11 θετικές ψήφους που χρειαζόταν, παρά 10 μόνο, με αποτέλεσμα να μην «περάσει».

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής