breaking news Νέο

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2018 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2018 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα  μια πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2018, με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και το βλάχικο τραγούδι».  H επιλογή του θέματος αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα όλων εκείνων των ανώνυμων και επώνυμων, οι οποίοι πριν, στη διάρκεια  αλλά και μετά την Επανάσταση του 1821 συνέβαλαν στην απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό της ελληνικής γης, και ειδικότερα των βλαχόφωνων αγωνιστών που από τα πρώτα χρόνια της τουρκικής κατάκτησης - όπως φαίνεται από το τραγούδι - πολέμησαν ασυμβίβαστα τον κατακτητή  και πρωταγωνίστησαν στην ελληνική Επανάσταση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός Παπαρηγόπουλος.

Τα κείμενα και η ιστορική έρευνα είναι του Τάκη Γκαλαΐτση, ενώ το λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε  από το Αρχείο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Το εξώφυλλο κοσμεί εμπνευσμένος από την ελληνική Επανάσταση ζωγραφικός πίνακας του Ε. Ντελακρουά (E. Delacroix), ενώ στις τριάντα εσωτερικές σελίδες ενυπάρχουν αναλυτικά κείμενα , τραγούδια, σκέτς, φωτογραφίες, αναφορές στον Παλαμά, το Σολωμό, τον Ελύτη και το Μακρυγιάννη,  που αποτέλεσαν το σενάριο για την ομώνυμη παράσταση που οργάνωσε ο Σύλλογος στο «Χώρο Τεχνών» στη Βέροια, το Μάρτιο, με την ευκαιρία της γιορτής της Παλιγγενεσίας.

        Το Ημερολόγιο αυτό, σε νέο σχήμα,  αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο αντλημένο από το λαϊκό πολιτισμό μας, την Ιστορία και τα Γράμματά μας, και παράλληλα αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της προσφοράς των Βλάχων στον τόπο,  και γι’ αυτό αξίζει η έκδοση αυτή να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

                Μπορείτε να  προμηθευτείτε το Ημερολόγιο από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στους :

  1. Μητριτώνη Γιάννη : 6948270199 (Πρόεδρος)
  2.  Πίσκο Δημήτρη : 6931431514 (Αντιπρόεδρος )
  3. Τσίρη Γιώργο : 6972236410 (Γεν. Γραμματέας)
  4. Πίσκου Τασούλα : 6988286199 (Ταμίας)

 

Από το Γραφείο Τύπου του Συλλόγου


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής