breaking news Νέο

Δημήτρης Πυρινός : «Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά»

Δημήτρης Πυρινός : «Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε την Παρασκευή, 11/2, ο Δημήτρης Πυρινός, διευθυντής Α/Θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση των σχολείων εξαιτίας της πανδημίας τόνισε: «Δυστυχώς η πανδημία παραμένει, που σε αυτή τη φάση- με τη μετάλλαξη Ο- έχουμε τα περισσότερα κρούσματα από ποτέ, εδώ και 2 μήνες περίπου. Ωστόσο η Ο δεν είναι τόσο «δυνατή», όπως η προηγούμενη. Και από την άλλη το Πρωτόκολλο για 50% και πάνω, για να κλείσει ένα τμήμα, αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Εδώ να επαινέσω τους εκπαιδευτικούς μας, που, ενώ λείπουν 1-3 εκπαιδευτικοί από ορισμένα σχολεία, οι υπόλοιποι αναγκάζονται να καλύψουν αυτά τα κενά, να αναπληρώσουν τους συναδέλφους τους, που λείπουν λόγω πανδημίας και παραμένουν για 5 μέρες σπίτια τους». Αναφερόμενος σε μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων απάντησε ότι είναι περίπου «15 μαθητές και 7-8 εκπαιδευτικοί».

Για την άγρια δολοφονία του Άλκη και τις πιθανές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παρθούν, υπογράμμισε : «Δυστυχώς είχαμε το πολύ λυπηρό και τραγικό συμβάν, που αφορά μάλιστα ως μητέρα του παιδιού, συνάδελφο. Άμεσα συσκεφτήκαμε με το συντονιστή και τη διευθύντρια του σχολείου και με τους γονείς των δύο τάξεων για το τι θα κάνει ο καθένας από την πλευρά του. Ως διεύθυνση αναπληρώσαμε άμεσα τη δασκάλα- που ευχόμαστε να επιστρέψει, να πάρει δύναμη, σίγουρα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, ούτε να το σκεφτόμαστε εμείς δεν μπορούμε. Ωστόσο οι γονείς δείχνουν μία φοβερή γενναιοψυχία, αξιοπρέπεια, παρακολουθώντας τους στα ΜΜΕ. Δυστυχώς τα ομαδικά αθλήματα δημιουργούν και οπαδική βία, κάνοντας μία συσχέτιση των λέξεων. Έχουμε καθημερινά στην ατζέντα των εκπαιδευτικών, υπάρχει μόνιμα παρατηρητήριο σχολικής βίας, μόνιμα οι εκπαιδευτικοί είναι ευαισθητοποιημένοι σ’ αυτά τα ζητήματα, δεν αφήνουν να εξελιχτούν «κλίκες» και τέτοια πράγματα μέσα στα σχολεία μας. Επείγοντα μέτρα θεωρώ ότι πρέπει να πάρουν οι «από πάνω» με τους συνδέσμους, με τις ομάδες. Θα πρέπει ν’ αλλάξουμε και κάποιες νοηματοδοτήσεις. Να ελέγχουν οι σύνδεσμοι, οι είσοδοι των γηπέδων, αυστηρότερες τιμωρίες και όχι να τους αφήνουν ελεύθερους. Θα προτείνω σε μία νέα συνάντηση που θα έχω με τους διευθυντές των σχολείων, να δώσουν σημασία οι εκπαιδευτικοί γενικά στην ενσυναίσθηση που πρέπει να υπάρχει μέσα στις τάξεις, στην αποδοχή της όποιας διαφορετικότητας. και φυσικά να δώσουμε παραπάνω έμφαση σ’ αυτό που λέμε παρατηρητήριο σχολικής βίας, να παρακολουθούμε το οποιοδήποτε κακό συμβάν εκκολάπτεται, να το κόβουμε από τη ρίζα του. Θα πρέπει να σταματήσουμε εμείς οι μεγαλύτεροι, όταν βλέπουμε ένα παιδάκι στο δρόμο, αντί να του λέμε τι ομάδα είσαι, θα ήταν καλύτερα να το ρωτάμε ποιο άθλημα σ’ αρέσει».  

Σε σχέση με το σχολείο δίπλα στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου διευκρίνισε : «Οι αριθμοί των μαθητών θα δείξουν για τη μετακίνηση. Όπως θα δείξουν και αυτό που θα φτιάξει ο Δήμος, γιατί πιθανά θα πρέπει να κατασκευαστεί και ένας ακόμη όροφος εκεί, και επίσης θα πρέπει να ανακαινιστεί το ήδη υπάρχον κτήριο. Εκτιμώ ότι η μεταφορά αν θα γίνει, θα γίνει σε βάθος 3ετίας».

Σε σχέση με τις δραστηριότητες του ΔΗΠΕΘΕ τόνισε :« Είμαστε σε μία περίοδο προετοιμασίας. Κάναμε μία εντυπωσιακή επανεκκίνηση με τις «5 σιωπές» με ρεκόρ εισιτηρίων και τώρα προχωράμε σε μία Πειραματική Σκηνή για τον Απρίλιο με επιλογή διηγημάτων του Δημητρίου Βικέλα. Για ένα μήνα, με 4 παραστάσεις κάθε βδομάδα και στα ενδιάμεσα θα γίνει μία ημερίδα για το Δ. Βικέλα, το Βεροιώτη, για τη Λογοτεχνία, για τις σχέσεις του με το Θέατρο. Για το Καλοκαίρι θα φέρουμε ένα θεατρικό για τα παιδιά και φυσικά προετοιμάζουμε την Κεντρική Σκηνή για το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Τα εργαστήρια συνεχίζουν κανονικά. Βεβαίως η συνεργασία μας με την Αρχαιολογία θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι με το Σχολείο Σκηνοθεσίας, που θα γίνει για 3η χρονιά φέτος».

Επίσης αναφέρθηκε σε ζητήματα υποδομής στο ΔΗΠΕΘΕ : «Θα κάνω μία συνάντηση με το Δήμαρχο. Ένας μεγάλος όγκος απ’ ό,τι χρησιμοποιούνταν στις σκηνές του ΔΗΠΕΘΕ όλα αυτά τα χρόνια, φιλοξενείται στο στρατόπεδο στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Ο στρατός, όπως μαθαίνουμε, είναι σε μία φάση νοικοκυρέματος αυτών των παρατημένων στρατοπέδων και μπορεί ο δήμος με κάποιες ενέργειες, αν κάνει πρόταση στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να μπορέσουμε να πάρει ο δήμος αυτό το στρατόπεδο και να το εκμεταλλευτεί πολιτιστικά, εκτός από τις αποθήκες του ΔΗΠΕΘΕ». 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής