breaking news Νέο

Αγωνία για τη βιωσιμότητα των ΟΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας της Τετάρτης

Αγωνία για τη βιωσιμότητα των ΟΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας της Τετάρτης

Συνεδρίασε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, στο οποίο αποτυπώθηκε η αγωνία του Σώματος σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου το επόμενο διάστημα, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία.

Κατά την εισήγησή του ο δήμαρχος Βέροιας, Κ. Βοργιαζίδης, αναφέρθηκε στις συνεχείς ενέργειες που κάνει η ΚΕΔΕ, ώστε να εξευρεθούν λύσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

Συγκεκριμένα τόνισε : «Έγινε περίπου πριν 10 ημέρες η πρώτη συνάντηση της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και είχε ως αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα εξής θέματα :

- Το ενεργειακό κόστος

- Οι ενέσεις των κεντρικών αυτοτελών πόρων

- Το τέλος ταφής

- Η βελτίωση της πραξιμότητας των Δήμων

- Η επιτάχυνση των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης

και άλλα οικονομικά ζητήματα συζητήθηκαν σε αυτή την πρώτη συνάντηση.

Ο κύριος Πέτσας ανέφερε πως έχει υπολογιστεί το ενεργειακό κόστος για τους Δήμους, θα είναι περί τα 270 εκ. ευρώ επιπλέον, συν 80 εκ. ευρώ το κόστος του τέλους ταφής, 350 εκ. ευρώ δηλαδή, θα αποτελούν τον επιθυμητό στόχο κάλυψης, σε ένα δύσκολο δημοσιονομικά και αβέβαιο οικονομικά περιβάλλον, όπως ο ίδιος τόνισε.

Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΚΕΔΕ από τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μεσοσταθμικά κινείται σε ένα ποσοστό αύξησης πάνω από 100% και φτάνει και το 150%, ενώ για το φυσικό αέριο φτάνει στο 75%, που αυτό δεν το έχει ο Δήμος Βέροιας.

Για το λόγο αυτό γίνανε κάποιες προτάσεις από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, οι οποίες ήταν :

- Άμεση κάλυψη του 100% των επιπλέον δαπανών των σχολικών επιτροπών. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ για να βγει η σχολική χρονιά, θα χρειαστεί τουλάχιστον ακόμα μία δόση σχολικής ΚΑΠ, ήτοι κατά 31% αύξηση των σχολικών ΚΑΠ.

- Άμεση απόδοση μιας δόσης ΚΑΠ, προκειμένου να καλύψουν οι δήμοι τα κενά που δημιουργούνται ήδη στους προϋπολογισμούς τους, με πρόβλεψη καταβολής άλλων δύο δόσεων ΚΑΠ μέσα στη χρονιά, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

- Στήριξη των ΔΕΥΑ της χώρας, όπως ακριβώς θα στηριχθούν και άλλες επιχειρήσεις, με δέσμευση διατήρησης του σημερινού τιμολογίου

- Τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε οι έκτακτες αυτές χρηματοδοτήσεις να μπορούν να κατατεθούν σε ανταποδοτικές και άλλες δαπάνες των δήμων.

Σε ό,τι αφορά στην καθυστέρηση καταβολής στους Δήμους από τους εταιρείες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας των δημοτικών τελών, ο κ. Βοργιαζίδης ενημέρωσε το Σώμα πως ο Δήμος Βέροιας τον Ιανουάριο του 2021 πήρε από τη ΔΕΗ 165.000 ευρώ και είναι τα χρήματα που περίσσεψαν από τα δημοτικά τέλη, σε σχέση με την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας του δήμου. Το ποσό αυτό τον Ιανουάριο του 2022 έγινε μείον 14.000 ευρώ. «Χρωστάμε στη ΔΕΗ για το μήνα Ιανουάριο, πρωτοφανές για το Δήμο, 14.000 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, την ώρα που οι λογαριασμοί τρέχουν από 100 σε 150%, τονίζοντας πως αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα αιτήματα που τέθηκαν από την ΚΕΔΕ προς τους υπουργούς είναι απόλυτα δικαιολογημένα, προσθέτοντας και την πρόταση της ΚΕΔΕ για τη ρύθμιση των ανταποδοτικών τελών από τις εταιρίες ενέργειας. Σημείωσε ότι έχουν σταλεί εξώδικα για τις καθυστερήσεις, που ξεπερνούν τον ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχει καμία κύρωση από το κράτος στις εταιρίες αυτές και πρέπει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση να αναστείλει την άδεια λειτουργίας αυτών των εταιριών. Ενημέρωσε ακόμα πως η μία εταιρία πλήρωσε τα χρωστούμενα, η άλλη δεν ανταποκρίθηκε και ετοιμάζεται αγωγή και επίσης ακόμη μία πλήρωσε μέχρι το Μάρτιο του 2021 και θα γίνει πλέον εξώδικη πρόσκληση και σήμερα θα πραγματοποιηθεί καινούργια συνάντηση με τους υπουργούς. «Το μυαλό μας είναι στις εξελίξεις, που επηρεάζουν όλο αυτό το πρότζεκτ που λέγεται ενεργειακό κόστος», κατέληξε ο δήμαρχος.

 

Παύλος Παυλίδης

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ», Παύλος Παυλίδης, ως πρώτο θέμα έβαλε τη δικαίωσή του στο πρώτο δικαστήριο, στη διαμάχη του με το Στέργιο Διαμάντη και στο συμβολικό πρόστιμο που επέβαλε το δικαστήριο στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ, για δυσφήμιση στο πρόσωπό του, λέγοντας πως το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει, ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται για πολιτική αντιπαράθεση, αλλά για στοχευμένη σπίλωση της προσωπικότητάς του και σημείωσε πως «η στοιχειώδης ευθιξία θα επέβαλε μία πολιτική συγγνώμη, αλλά αυτό χρειάζεται πολιτικό ανάστημα». Η απάντηση από τον κύριο Διαμάντη ήταν πως το δικαστήριο δεν του επέβαλε πρόστιμο για δυσφήμιση, αλλά για εξύβριση και θα αποφανθεί πλέον το Εφετείο για την υπόθεση, ευχαριστώντας παράλληλα την εφημερίδα μας, η οποία ήταν η μόνη εφημερίδα που το ανέφερε. Ως προς τα του Δήμου, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Άρη Λαζαρίδη, έθεσε το θέμα του κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου και η αναβλητικότητά του που αφήνει σκιές, τονίζοντας πως δεν γίνεται η αντιπολίτευση για τόσο σοβαρά θέματα να έχει μόνο πέντε λεπτά, για να βάλει όλα τα θέματα, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Συνθέστε τις προτάσεις και δώστε μια ημερομηνία κατάθεσης». Ο βιολογικός καθαρισμός βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο του κυρίου Παυλίδη, με αφορμή συνέντευξη του Δημάρχου Βέροιας, που δήλωσε πως λειτουργεί άψογα, ενώ, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία μέθοδος επεξεργασίας και πιστοποίηση και αυτό θα έπρεπε να τον ανησυχεί. Τέλος, πρότεινε τη βράβευση του Γιώργου Χιονίδη από το Δήμο Βέροιας για την προσφορά των 17.400 βιβλίων της προσωπικής του συλλογής στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

 

Αντώνης Μαρκούλης

Ο επικεφαλής της παράταξης «Προτεραιότητα στον Πολίτη» συνηγόρησε στο αίτημα του κυρίου Παυλίδη για τη βράβευση του Γιώργου Χιονίδη και έθεσε στο Σώμα το ζήτημα των νομικών συμβούλων του Δήμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά : «Από το '14 που βρισκόμαστε εδώ, οι νομικοί σύμβουλοι ούτε 10 φορές στα 8 χρόνια δεν παρίστανται, αν και ανακύπτουν συνέχεια θέματα, προς όφελος των πολιτών, παρά μόνο πάνε εκδρομές στην Αθήνα, για να πάρουνε ένα έγγραφο».

 

Γιώργος Μελιόπουλος

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργος Μελιόπουλος, αφού έκανε μία μικρή αναφορά στην όξυνση ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ουκρανία, όπως τη χαρακτήρισε, το οποίο έχει φέρει τους λαούς της περιοχής μια ανάσα πριν από ένα αιματοκύλισμα, τονίζοντας πως η χώρα μας δεν θα έπρεπε να εμπλακεί σε όλο αυτό, αναφέρθηκε στο τι πρόκειται να κάνει ο δήμος με τις ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος, που καταχρώνται τα χρήματα των δημοτικών τελών από τους πολίτες, καθώς δεν έχει η παράταξή του καμία εμπιστοσύνη στην ΚΕΔΕ και ζήτησε από το δήμαρχο γραπτή ενημέρωση, πόσα είναι τα χρέη και ποιές είναι οι εταιρίες που οφείλουν στο δήμο, για να πάρει την απάντηση από το Δήμαρχο πως για το μήνα Ιανουάριο ο δήμος επιβαρύνεται με το ποσό των 180.000 ευρώ και αυτό θα το βλέπουμε μήνα με το μήνα.

 

Ενός λεπτού σιγή στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας για τον Άλκη Καμπανό

Ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του Άλκη Καμπανού, του 19χρονου Βεροιώτη που έπεσε θύμα οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, τήρησε το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας. Την πρόταση έκανε στο Σώμα ο πρόεδρος Άρης Λαζαρίδης, ενώ πριν ξεκινήσει ο Δήμαρχος Βέροιας, τα προ ημερησίας, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με τους γονείς του Άλκη, παρουσία του προέδρου του ΚΑΠΑ, Λεωνίδα Ακριβόπουλου, με σκοπό να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες, που θα τιμήσουν τη μνήμη του. «Ήταν η πιο δύσκολη συνάντηση που έκανα στη ζωή μου», τόνισε ο Δήμαρχος. Στη δολοφονία του αδικοχαμένου Άλκη αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε αναφορά από όλους τους ομιλητές στη συνεδρίαση, καταδικάζοντας την τυφλή οπαδική βία.

 

Πώς θα τιμήσει ο δήμος Βέροιας τη μνήμη του Άλκη Καμπανού

Στις ενέργειες που αποφασίστηκαν από το Δήμο Βέροιας αναφέρθηκε διεξοδικά ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ, Λεωνίδας Ακριβόπουλος:

Όπως ανέφερε ο κ. Ακριβόπουλος, το αρχικό πλάνο είναι να πραγματοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, ως προς την οπαδική βία και ως προς κάθε μορφής βίας, καλώντας όλες τις παρατάξεις και τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Αρχικά, η πρώτη σκέψη είναι η δημιουργία ενός spot κατά της οπαδικής βίας και της κάθε μορφής βίας, στο οποίο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι και προβεβλημένοι αθλητές του δήμου Βέροιας. Επίσης, εξετάζεται η διοργάνωση σχολικών αγώνων μπάσκετ Λυκείων -το άθλημα που αγαπούσε και στο οποίο αγωνιζόταν ο 19χρονος Άλκης- με την επωνυμία του Άλκη Καμπανού. Μάλιστα προτάθηκε η διοργάνωση να ανοίξει ή να κλείσει με μια συναυλία, που θα έχει αναφορά και σε είδη μουσικής που, όπως είπε ο πρόεδρος, θα αγγίζουν τη νεότητα χωρίς να καλλιεργούν την κουλτούρα της βίας και της νεανικής παραβατικότητας.

Επιπλέον, θα προσκληθεί η ομάδα μπάσκετ «Αχιλλέας Τριανδρίας», η ομάδα που αγωνιζόταν ο Άλκης Καμπανός, να συμμετέχει στο τουρνουά μπάσκετ «Δημήτρης Γκίμας». Τέλος, προτάθηκε η ονοματοδοσία μιας ανοιχτής αθλητικής εγκατάστασης του δήμου Βέροιας με το όνομα του αδικοχαμένου 19χρονου, προκειμένου να παραμείνει άσβηστη η μνήμη του.

«Όλες αυτές οι κινήσεις και σε όποιες άλλες καταλήξουμε, θα πρέπει να έχουν ως στόχο την τιμή της μνήμης του Άλκη, που χάθηκε άδικα, αλλά κυρίως να καταστήσουν τη θυσία του κάτι που θα αποτελεί πάντα το έρεισμά μας να πολεμούμε κάθε μορφή βίας, όπου τη συναντούμε», σημείωσε ο κ. Ακριβόπουλος.

 

 

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής