breaking news Νέο

Γεράσιμος Καλλιγάς : «Ένα βιβλίο πολύτιμη και μοναδική κυψέλη σπουδαίων και αξιολογότατων πληροφοριών»

Γεράσιμος Καλλιγάς : «Ένα βιβλίο πολύτιμη και μοναδική κυψέλη σπουδαίων και αξιολογότατων πληροφοριών»

Συζήτηση στο στούντιο του ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 είχε ο εκδότης Γεράσιμος Καλλιγάς με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα, στην εκπομπή «Λόγια σταράτα», την Παρασκευή 4/3, με αφορμή την έκδοση με ευθύνη του το επόμενο  διάστημα του δεύτερου βιβλίου του Νικολάου Καλλιγά, με τίτλο «Η Βέροια στην κατοχή και τον εμφύλιο 1940-1949».

Ξεκινώντας για το βιβλίο, υπογράμμισε : «Αυτό το βιβλίο- με 335 σελίδες- κατά κάποιον τρόπο είναι συνέχεια του πρώτου βιβλίου του Ν. Καλλιγά «Αναπολώντας τους δρόμους της παλιάς Βέροιας», το οποίο έχουν προμηθευτεί 6.000 Βεροιώτες. Που διανεμήθηκε δωρεάν. Το βιβλίο αυτό βγαίνει από τα 15 τετράδια, που μου είχε δώσει πριν περίπου 8 χρόνια, όπου έγραψε τις αναμνήσεις του και πριν 3 χρόνια του είπε «θείο, θα βγάλουμε ένα βιβλίο για την κατοχή» και έκατσε και μου έδωσε άλλα τρία τετράδια, σύνολο18- που μέσα απ’ αυτά συντάχτηκε αυτό το βιβλίο. Ο θείος είχε μία φωτογραφική μνήμη- όπως έλεγε ο Θ. Πολυχρονιάδης, που λίγοι την έχουν. Θυμόταν τα γεγονότα και τα είχε ζωγραφίσει στο νου του και δεν του έβγαιναν. Τα έγραψε, όταν βγήκε στη σύνταξη πριν 10-15 χρόνια. Επίσης διάβασε ορισμένα βιβλία, ενώ στη βιβλιοθήκη ήταν τακτικός αναγνώστης. Και όπως έγραψε και ο Μακρυγιάννης και το αναφέρει, δεν χρειάζεται να είσαι ιστορικός, για να γράφεις αναμνήσεις. Το έδωσα να το δουν πριν τυπωθεί σε ανθρώπους, που είχαν αναμνήσεις από τα χρόνια αυτά. Το βιβλίο ξεκινά από τότε που πήγαινε στο 6ο Δημοτικό, έχει αναφορές για τον ελληνοιταλικό πόλεμο, τον ερχομό των Άγγλων, την είσοδο των Γερμανών, την Κατοχή, την περίοδο της «ΕΑΜοκρατίας», τον εμφύλιο που ακολούθησε».

Σχετικά με το πλήθος φωτογραφιών και ντοκουμέντων που περιέχει, σημείωσε : «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Στέργιο Ζυγουλιάνο και την ομάδα στο fb  για τις παλιές φωτογραφίες που έχει, στηρίχτηκα σ’αυτές, αλλά βρήκα και άλλες από τα ΓΑΚ και το αρχείο του Μιχάλη Αδαμίδη, ο Συλλέκτης της Βέροιας, όπως τον ονομάζω. Τον πρόλογο τον έχει κάνει ο ιστορικός της Βέροιας Γιώργος Χιονίδης ο οποίος σημειώνει ότι «έμεινα έκπληκτος και πολύ ευχαριστημένος, διότι πρόκειται για πολύτιμη και μοναδική θα έλεγα κυψέλη σπουδαίων και αξιολογότατων πληροφοριών. Με άφησε άναυδο η «τρομερή» μνήμη του Νίκου. Και τι πλούτος πληροφοριών!». Πιστεύω ότι θα μείνουν ικανοποιημένοι όσοι το αγοράσουν».

Όσον αφορά στους στόχους της έκδοσης, τόνισε : «Το βιβλίο αυτό, 335 σελίδων, εκδόθηκε από τα Κ.Ξ.Γ Λέξις και τις εκδόσεις Super Course σε 3.000 αντίτυπα και πωλείται μόνο προς 5 ευρώ. Στόχος μου δε, είναι να μαζευτούν 15.000 ευρώ και να προσφερθούν από 2.000 ευρώ στους κάτωθι Συλλόγους της πόλης μας :

 

1. Πρωτοβουλία για το παιδί,

2. Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγείας Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ

4. Κέντρο Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό Μ.Α.μ.Α

5. Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης ΕΡΑΣΜΟΣ

6. Σύλλογος Μικρασιατών

7. Σύλλογος Βλάχων

8. Εύξεινος Λέσχη»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής