breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε το Συλλεκτικό Ημερολόγιο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου για το 2018

  • Παρουσιάστηκε το Συλλεκτικό Ημερολόγιο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου για το 2018
  • Παρουσιάστηκε το Συλλεκτικό Ημερολόγιο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου για το 2018

«Παραδόσεις, θρύλοι και Μύθοι των Αρμάνων (Βλάχων), φωτογραφίες, αλλά και πρωτότυπα και αδημοσίευτα κείμενα του ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αντώνη Μπουσμπούκη» περιέχονται στη θεματολογία του Συλλεκτικού Ημερολογίου για το 2018 του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, η παρουσίαση του οποίου έγινε την Τετάρτη στο καφέ – μπαρ McOza.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, Βασίλης Χασιώτης, επεσήμανε πως «συνεχίζουμε την παράδοση, δημιουργώντας μία σειρά από ημερολόγια, κάτι που μας συνδέει περισσότερο με την παράδοση του τόπου μας, τα ήθη των παππούδων μας με το χωριό μας και κοινωνούμε την παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».

Παίρνοντας τη σκυτάλη αμέσως μετά, ο χοροδιδάσκαλος του Ομίλου και λαογράφος Γιάννης Τσιαμήτρος, συνεργάτης της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ», έκανε αναφορά στον ορισμό της λαογραφίας, τι σημαίνει το παραμύθι και τι προσέφερε στα παιδιά, τα χρόνια στο χωριό, που δεν υπήρχαν σχολεία, ενώ διάβασε ακόμα και ένα παραμύθι στη βλάχικη γλώσσα.

 

«Τα συλλεκτικά ημερολόγια του ΠΟΞ είναι πολιτισμικός θεσμός»

Με τη σειρά του ο κ. Αντώνης Μπουσμπούκης στάθηκε στην επιλογή του θέματος για το ημερολόγιο του 2018 του ΠΟΞ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων : «Επιλέξαμε το θέμα, γιατί υπάρχει πλούσια ενδοχώρα στο θέμα και πλούσια λαογραφία, που οι Βλάχοι δεν την έχουν προσέξει, όσο θα έπρεπε. Τα συλλεκτικά ημερολόγια του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου είναι πολιτισμικός θεσμός και ένα μέσο να προβάλουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Αξίζει να αγαπάμε και να προβάλουμε το Ξηρολίβαδο». Συνάμα ο ίδιος έκανε έκκληση σε όσους γνωρίζουν μύθους και θρύλους του Ξηρολιβάδου και της Βέροιας, να τους καταθέσουν.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής