breaking news Νέο

Σχέδιο μεταστέγασης των Ρομά σε χώρο 15 στρεμμάτων για 15 χρόνια κατέθεσε ο Δήμος Βέροιας

Σχέδιο μεταστέγασης των Ρομά σε χώρο 15 στρεμμάτων για 15 χρόνια κατέθεσε ο Δήμος Βέροιας

Ένα χρόνιο θέμα, η κοινωνική ένταξη των Ρομά, που κατοικούν εντός των ορίων του Δήμου Βέροιας και η οικιστική αποκατάσταση των οικογενειών Ρομά, που διαβιούν στον καταυλισμό Εργοχωρίου, τέθηκε προς συζήτηση το μεσημέρι της Τετάρτης στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Βέροιας.

Στο προεδρείο συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Εθελοντισμού και Ποιότητας Ζωής Θεόφιλος Κορωνάς, ο πρόεδρος του συλλόγου Ρομά Βέροιας Ηλίας Φεήμ, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Γενικός Γραμματέας της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και εμπειρογνώμονας της Κομισιόν για το πρόγραμμα των Ρομά Παναγιώτης Σαμπάνης και ο διευθύνων σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Καλογήρου, ο οποίος και παρουσίασε, από κοινού με την προϊσταμένη του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου και αρχιτέκτονα Γαρυφαλιά Κατσαβουνίδου, το σχέδιο δράσης του Δήμου Βέροιας.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και ενδιαφερόμενοι πολίτες, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα και εξέφρασαν την άποψή τους σχετικά με τη δημιουργία του οικισμού, που εστιάστηκαν στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο παρελθόν και στέφθηκαν από αποτυχία, αλλά και – όπως επισημάνθηκε – στην ανάγκη εκπαίδευσης των Ρομά, σε μια προσπάθεια κάτι τέτοιο να καταστεί δυνατό.

 

Το σχέδιο

Σ' ό,τι αφορά στο σχέδιο, αυτό προβλέπει την προσωρινή μεταστέγασή τους σε οικισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει οικίσκους με τις απαραίτητες υποδομές υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Ο χώρος δε, που προτείνει ο Δήμος Βέροιας στο Σχέδιο, είναι αυτός των 15 στρεμμάτων, που ήδη διαμένουν οι Ρομά στο Εργοχώρι. Και αυτό γιατί, όπως ειπώθηκε, ο χώρος που προτείνει το Υπουργείο στο Ρέμα, είναι ακατάλληλος και από τη στιγμή που δεν βρέθηκε άλλος διαθέσιμος χώρος, που να πληροί τις προϋποθέσεις, προτάθηκε ο υπάρχων, μιας και η περιοχή έχει συνηθίσει στην ύπαρξή τους, είναι κοντά στον αστικό ιστό, στις συγκοινωνίες, στους χώρους εργασίας, αλλά και στα σχολεία, με τα οποία μέχρι στιγμής η κοντινή απόσταση δεν έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Έτσι το μόνο πρόβλημα που διαφαίνεται μέχρι τούδε, είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιωτικός.

Ο Δήμος, βέβαια, έχει ήδη κάνει κρούση στους ιδιοκτήτες για την πώληση της έκτασης, όπου και έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις. Ενώ και το Υπουργείο από την πλευρά του προτίθεται να διαθέσει το κονδύλι για την αγορά του οικοπέδου. Οπότε το μόνο που μένει, είναι να δώσουν το Ο.Κ. οι ιδιοκτήτες.

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως η πρόβλεψη είναι για προσωρινή (για 15 χρόνια) μεταστέγαση των Ρομά στον οικισμό, συνοδευόμενη από τη μέχρι τότε σταδιακή τους αποχώρηση και ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής