breaking news Νέο

«Κλείνουν» δύο σημαντικές αγορές για Ημαθία και Πέλλα

  • «Κλείνουν» δύο σημαντικές αγορές για Ημαθία και Πέλλα
  • «Κλείνουν» δύο σημαντικές αγορές για Ημαθία και Πέλλα
  • «Κλείνουν» δύο σημαντικές αγορές για Ημαθία και Πέλλα
  • «Κλείνουν» δύο σημαντικές αγορές για Ημαθία και Πέλλα
  • «Κλείνουν» δύο σημαντικές αγορές για Ημαθία και Πέλλα

Δύο σημαντικές αγορές για τα νωπά, αλλά και τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα Πέλλας και Ημαθίας «κλείνουν», μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία! Το ακανθώδες αυτό ζήτημα, αφού Ουκρανία και Λευκορωσία υπήρξαν από τις μεγαλύτερες αγορές του ελληνικού ροδάκινου και άλλων αγροτικών μας προϊόντων, τέθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 11ης Μαρτίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας,  την οποία κάλεσε ο αντιπρόεδρός του, Στέφανος Αποστολίδης και ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης. Παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Ημαθίας ΝΔ, Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη, οι αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας, Κώστας Καλαϊτζίδης και Δάνης Τζαμτζής, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ημαθίας και Πέλλας, Γιώργος Μπίκας και Ιορδάνης Τσώτσος, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Ηλίας Τσιφλίδης, πρόεδροι συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων και ιδιώτες επιχειρηματίες, που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Επιμελητηρίου. Στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης οι εξελίξεις που αφορούν την επιδότηση των συνεταιρισμών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων για τον παγετό του 2021 σε Πέλλα και Ημαθία (σ.σ ο Χρήστος Γιαννακάκης είπε ότι θα δοθεί ευνοϊκή ρύθμιση των υποχρεώσεων τους και παράταση των δόσεων τους στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Φλώρινας και μέρους της Λάρισας που δραστηριοποιούνται σε πυρηνόκαρπα και γιγαρτόκαρπα, όπως επίσης και στους μεταφορείς και τις άλλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το χώρο), τα προβλήματα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που πλήττουν στο μέγιστο βαθμό το εξαγωγικό μας εμπόριο στις δύο όμορες περιφερειακές ενότητες. Επίσης υπήρξαν τοποθετήσεις για την παραοικονομία στον αγροτικό τομέα, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα που παρατηρούνται από την ανεξέλεγκτη αύξηση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις, συνεταιριστικές και ιδιωτικές. Ο κ. Γιαννακάκης τόνισε ότι προχωρά ευνοϊκά το ζήτημα των μετακλητών εργατών γης, με την κυβέρνηση να δίνει λύσεις τόσο στο θέμα της βίζας, όσο και στο παράβολο των 100 ευρώ για κάθε εργάτη, που θα δίνεται ανά χρόνο στην πενταετία και όχι εφάπαξ, ενώ δεν θα ζητείται το Ε9, αλλά θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι θα τους φιλοξενήσει σε χώρους που πληρούν τις συνθήκες υγιεινής. Σημαντική επίσης η αναφορά του για το ζήτημα της έλευσης εργατών από Αίγυπτο και Μπαγκλαντές, ώστε να λυθεί το φλέγον αυτό ζήτημα των εργατικών χεριών, στα χωράφια και τη βιομηχανία.

Ο κ. Γιαννακάκης πρότεινε επίσης να μεταφερθούν οι μετανάστες, που φιλοξενούνται στη δομή της Αλεξάνδρειας, στην αντίστοιχη της Βέροιας (σ.σ οι πληρότητες στις δύο δομές δεν ξεπερνούν το 40% σήμερα) και να φιλοξενηθούν Ουκρανοί πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών, του υπουργού και των παρευρισκομένων στη σύσκεψη.

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης

 

-Δίκαιο το παράπονο του αντιπεριφερειάρχη!

 

Άνθρωπος της αγοράς ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης, αναφέρθηκε σε...επιχειρηματίες-φαντομάδες(προφανώς στον κλάδο της διαλογής), που εισέπραξαν μεγάλα ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής, χωρίς να έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. «Πήραν αυτοί και όχι οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, τρεις και τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα», τόνισε ο κ. Καλαϊτζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος την ερχόμενη βδομάδα θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, για να αναζητηθούν λύσεις στο ακανθώδες πρόβλημα των αγροτικών μας εξαγωγών, που δημιούργησε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

 

-Εκεί που ήταν στραβό το κλίμα, το.... «έφαγε» και ο παγετός!

 

Σημαντική η αναφορά του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Δάνη Τζαμτζή, για τον παγετό που επικράτησε στον κάμπο της Πέλλας, το βράδυ της Πέμπτης 10ης Μαρτίου.  «Έφτασε και μέχρι -7 στο Μυλότοπο, επί επτά ώρες. Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τα πρωιμανθή», είπε ο αντιπεριφερειάρχης. Σίγουρα ήταν στραβό το κλίμα (περσινός παγετός, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία), το έφαγε και ο γάιδαρος! Και άντε πάλι από την αρχή!


παγετός-ανθοφορία

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής