breaking news Νέο

Ανα...κρίνοντας το Φώτη!

Ανα...κρίνοντας το Φώτη!

Η πρώτη ζωντανή εκπομπή μας, μέσα από τη web tv της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και του www.imerisia-ver.gr, είχε προσκεκλημένο έναν άνθρωπο, που ικανοποιεί το ρόλο του ενεργού πολίτη στην Ημαθία, αφού από τα νεανικά του χρόνια προσφέρει στον τόπο του. Επαγγελματικά μέσα από τη δικηγορία, αλλά και πολιτικά, ως αντιδήμαρχος και αντινομάρχης του Ανδρέα Βλαζάκη τη δεκαετία του 1990, αλλά και ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Όπως ο ίδιος άλλωστε μας δήλωσε στη διάρκειας 50 λεπτών περίπου συνέντευξή του, ο ίδιος παραμένει ΠΑΣΟΚ και «Γεννηματικός», αντιδρώντας στον όρο «κεντροαριστερά» και προσδιοριζόμενος ως σοσιαλδημοκράτης. «Ο άνθρωπος πάνω από όλα». Ο λόγος για τον ψηφισμένο πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Βέροιας Φώτη Καραβασίλη, που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου. 
Η ΑΝΑ…κριση ελπίζουμε ενδιαφέρουσα και αξίζει να την παρακολουθήσετε μέσα από τη διαδικτυακή μας τηλεόραση. Αλιεύσαμε πολλά από τα όσα μας είπε ο Φώτης Καραβασίλης, ο οποίος εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός της εγκατάλειψης του ΠΑΣΟΚ το 2015, όταν υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής του στην Ημαθία. «Δεν ήθελα να το κάνω, αλλά έβλεπα κάποια άτομα, που ευνοήθηκαν επί  κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, περί άλλων να τυρβάζουν. Κάποιοι λοιπόν από  αυτούς που το κόντυναν, ήταν απέναντί μου στην εκλογή μου ως προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Βέροιας», μας είπε. 
Τον ρωτήσαμε για το δικό του όραμα στην προεδρία.  «Προσωπικός μου στόχος είναι  να προσφέρω στους συναδέλφους μου δικηγόρους με την εμπειρία, ανοίγοντας δρόμους για τα νέα παιδιά. Πρέπει να τους δώσουμε γήπεδο να «καλπάσουν». Πρώτη μου προτεραιότητα  να αναβαθμίσουμε το κύρος του δικηγόρου.  Τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τα μνημόνια,  απαξιώνεται το επάγγελμά μας, με τη μείωση της δικηγορικής ύλης, την υπερφορολόγηση, την αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών. Οι νέοι δικηγόροι είναι μακριά από το όνειρά τους, αφού δεν μπορούν να βγάλουν ένα στοιχειώδες μεροκάματο, ούτε 10 ευρώ την ημέρα. Πρόβλημα φυσικά δεν έχουν μόνο οι νέοι, αλλά και οι παλιοί. Ο κόσμος υποφέρει, αφού δεν έχει χρήματα. Πρώτος στόχος μας να αυξηθεί η δικηγορική ύλη», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι  ζώντας στην κοινωνία του διαδικτύου, με την πληροφορία να τρέχει, είναι πρόθυμος να αξιοποιήσει προς όφελος των συναδέλφων του αυτή την ευκαιρία.  
Αυτό που ανέκαθεν χαρακτήριζε το Φώτη Καραβασίλη ήταν η ευστροφία και το χιούμορ του. Τα βέλη του στράφηκαν και προς τους συμπολίτες του, που χρησιμοποιούν για τις υποθέσεις τους δικηγόρους εκτός Ημαθίας. «Είμαστε ένα κλάδος χτυπημένος από το μνημόνιο από όλες τις πλευρές. Εμείς οι δικηγόροι δεν πουλάμε ….μυαλό μοσχαρίσιο, για να μας βάζουν ΦΠΑ 24%. Ας μας βάλουν φόρο, που αν δεν το πληρώσουμε, να μας πάρουν το πτυχίο. Στα δικαστήρια οι 7 από τους 10 δικηγόρους δεν είναι Ημαθιώτες. Αδιανόητο να ψωνίζω από τα μαγαζιά της Βέροιας και μεγάλα μαγαζιά της πόλης μας να παίρνουν δικηγόρους από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα». 
Σημαντικά τα όσα μας είπε και για την αναγκαιότητα συνεργασίας με τις άλλες επαγγελματικές τάξεις, αλλά και τον απώτερο στόχο του.  «Πρέπει να  συνεργαστούν οι δικηγόροι με τον Εμπορικό Σύλλογο και με το Επιμελητήριο, ώστε να υπάρξουν οφέλη στην ανάπτυξη της Ημαθίας, σε συνεργασία με τους δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη. Θα έρθουμε σε επαφή με τους ευρωβουλευτές μας, ώστε να αδελφοποιηθούμε με το δικηγορικό σύλλογο των Βρυξελλών. Πρέπει να ανοίξουμε τα φτερά μας και να πετάξουμε έξω από τη μιζέριά μας». 
Τον ρωτήσαμε και για την πρόσφατη «επιστολολογία». «Θεωρώ αδιανόητο να ασκείται κριτική από τα μέσα ενημέρωσης. Τα ερωτήματα μπαίνουν πρώτα στο διοικητικό συμβούλιο. Μας σταματάν στο δρόμο συνάδελφοι και μας λένε, εσείς μαλώνετε, ενώ έχουμε τόσα προβλήματα. Είμαστε γνωστοί στην κοινωνία της Βέροιας, Δεν πρέπει  ο κόσμος να πιστεύει ότι τρώγονται οι δικηγόροι.  Θα λειτουργήσουμε ενωτικά στο νέο συμβούλιο και θα ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου. 
Η συνέντευξη ανάβει για την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των δικηγορικών εκλογών, όπου και εξελέγη, παρά το σημαντικό ντεζαβαντάζ που είχε. «Οι εκλογές γίνονται σε δυο Κυριακές. Τα μηνύματα της πρώτης ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από μένα. Δεν έχω διαφορά με τον κ. Μηνόπουλο. Δουλέψαμε και ο κόσμος αναγνώρισε ότι θέλω να προσφέρω ανιδιοτελώς στο δικηγορικό σύλλογο. Θα προσπαθήσω να λαμβάνονται οι αποφάσεις για το καλό των συναδέλφων, γρήγορα και ουσιαστικά. Θα οριστεί κάποιος  από το συμβούλιο ως σύμβουλος ακροάσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε σε τακτική βάση τα προβλήματα των νέων δικηγόρων. Δεν χρησιμοποιώ το δικηγορικό σύλλογο ως σκαλοπάτι. Τα ανέβηκα από τη σκάλα και όχι από το ασανσέρ, αφού  με τίμησε ο κόσμος και ως αντιδήμαρχο και ως αντινομάρχη. Θέλω να δώσω αξία στην καρέκλα του προέδρου και όχι να πάρω», μας απάντησε. 
Για τον πολιτικό του φορέα, στον οποίο ανήκει από 17 χρονών, τα είπαμε στην αρχή. Τον ρωτήσαμε λοιπόν για το «Κίνημα Αλλαγής» και τη νέα προσπάθεια που γίνεται στην κεντροαριστερά, για την οποία μας είπε ότι δεν την εκτιμά ως όρο, πιστεύοντας στη σοσιαλδημοκρατία. 
 Για το παρελθόν του και για τα λάθη που έγιναν, ο Φώτης Καραβασίλης ήταν ειλικρινής. «Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μεγάλες αλλαγές στη χώρα, όταν έπρεπε να γίνουν, αλλά έκανε και πολλά λάθη και στελέχη του καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Θέλω να επανέλθει το κόμμα ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κίνημα. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα κόμματα, οφείλουν να πληρώσουν τα χρέη που δημιούργησαν. Είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κάποιοι πυλώνες πρέπει να μείνουν στο κράτος, όπως η ενέργεια και η τηλεπικοινωνία».
Καυστικός υπήρξε και για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. « Όσο η μεσαία τάξη φτωχοποιείται, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Είναι επαιτεία το κοινωνικό μέρισμα των 200 ευρώ. Πρέπει να ξεσηκωθούμε, οι παππούδες δεν πρέπει να  στήνονται στην ουρά.
Ο κ. Καραβασίλης, με την εμπειρία του αντιδημάρχου και του αντινομάρχη δεν δίστασε να μιλήσει για τη δημόσια διοίκηση. «Πάσχει, ο τρόπος που είναι δομημένη είναι εντελώς λάθος. Πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές».
Κλείνουμε με δυο σημαντικές αναφορές του, που αναδεικνύουν το πηγαίο χιούμορ του. «Να ρωτήσω το Σεβασμιώτατο, αν επιτρέπει να τον ονομάσουμε το δικηγορικό σύλλογό μας ως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας… Υπήρξα Παναθηναϊκός στη ζωή μου. Δυστυχώς ο αθλητισμός είναι πιο βρώμικος από την πολιτική».
Τον ευχαριστούμε θερμά και φυσικά μπορείτε να δείτε τα όσα μας είπε ο Φώτης Καραβασίλης στο site μας.
Καλά Χριστούγεννα
Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής